Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w zaadaptowaniu pokoju pod KD

st@nley

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosił bym o pomoc w zaadaptowaniu pokoju pod KD, i amatorskiego słuchania muzyki.

Sprzęt jakim dysponuje nie jest oszałamiający a mianowicie: Amplituner Denon AVR 1509+ kolumny 5.0 M Audio HCS 9920 + sub Magnat beta sub 25.

Wymiary pokoju:4m szerokości i 7 długości mniej więcej połowę prawej dłuższej ściany zajmują okna, wysokość to 2,5 m. Na krótszej ścianie meblościanka pod tv o szerokości 3m i mniej więcej na 3/4 długości pokoju na środku stoi sofa a za nią szafka z terrarium około 60 cm wysoka i 70 szeroka.

kolumny frontowe mam umieszczone prawie, że we wnękach pomiędzy meblościanką a ścianą prawie bo są w wysunięte około 20 cm przed meblościankę i odsunięte około 10-20 cm od ściany. sub na razie jest obok prawej kolumny.

ogólnie nie znam się na audio, więc prosił bym o proste wytłumaczenie dlaczego dźwięk jest bardzo płytki i prawie w ogóle nie słychać basu, i co mogę z tym zrobić w niewielkich pieniądzach (pracuję na taśmie i mnie nie stać na dużo ).Dodam ze muzyki nie słucham bardzo głośno, i nie jest to format mp3. zazwyczaj to kupione koncerty w empiku bądź innym sklepie. czasami jakiś flac.

Pozdrawiam .

https://www.audiostereo.pl/topic/97171-pomoc-w-zaadaptowaniu-pokoju-pod-kd/

więc prosił bym o proste wytłumaczenie dlaczego dźwięk jest bardzo płytki i prawie w ogóle nie słychać basu, i co mogę z tym zrobić w niewielkich pieniądzach (pracuję na taśmie i mnie nie stać na dużo ).Dodam ze muzyki nie słucham bardzo głośno, i nie jest to format mp3. zazwyczaj to kupione koncerty w empiku bądź innym sklepie. czasami jakiś flac.

Witaj na Forum - na początek proponuję "zabawę" z ustawianiem kolumn i sofy. Jak możesz, to wysuń kolumny do przodu (na pokój). Zmniejsz, trochę szerokość pomiędzy kolumnami, aby nie stały za blisko bocznych ścian.

Basu "poszukaj" w pokoju, tu masz dźwięki testowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odtwórz te dźwięki i chodząc po pokoju spróbuj ustalić miejsce dla sofy, gdzie interesujący Ciebie bas będzie lepiej słyszalny.

Jak zrobisz te eksperymenty - napisz swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chmm.... zgaduje ze ten interesujący bas będzie w narożu a sofy raczej tam nie chłopak nie wstawi.

Ja bym zrobił inaczej:

1. suba stawiasz w miejscu odsłuchu (tak... - na sofie lub fotelu gdzie zwykle siedzisz słuchając muzy),

2. tu najśmieszniejsza cześć eksperymentu - włączasz muzyka z basem uruchamiasz funkcje "repeat" i na klęczkach obłazisz cały pokój i szukasz "interesującego cię basu" (przed wykonaniem tej czynności należy upewnić się że nikt nas widzi- w przeciwnym razie masz murowaną opinie świra "na mieście")

3. jak zlokalizujesz miejsce gdzie bas jest odpowiedni - stawiasz tam suba a Ty szczęśliwy z obolałymi kolanami wraczas na miejsce odsłuchu

jeśli wszystko pójdzie dobrze to powinieneś mieć podobny charakter basu jak w wytypowanym mijscu tyle że siedząc w wygodnej sofie. Problem moze być jedynie taki że ten optymalny bas czasem może byc poza twoim pokojem. Wtedy masz problem. O reszcie z chęcią napisze kolega Imacman :) prawda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.