Skocz do zawartości
IGNORED

wpływ zbyt niskiego napiecia na prace lampy

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie poszła jakaś chwilówka wyżej.

Trafo na słupie jest 50m ode mnie.

Tak czy siak - odkąd mam to ustrojstwo nie wiem co to jest BIAS i jego ustawianie.

tą mała spawarke phasta zamowiles u wolodi ? czy trafila sie kiedys okazja . mial bym wtedy kase to bym kupil tego phasta na licytacji ale niestety wtedy nie bylo funduszy a wiedzialem odrazuu ze to bedzie cos dobrego . no ale dobrze ze zostala na starych smieciach ;] jak widac grono polskich lampowcow nie jest wcale takie duze ;] jestes w temacie za ile wolodia robi takie domowe spawareczki ?

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

• 2 tygodnie później...

Korespondowałem z Wołodia i dowiedziałem się ze Stabilizator jaki ma Marsza nie zda u mnie egzaminu ponieważ mamy inny problem . u kolegi Marsza jest zbyt duże napięcie a u mnie zbyt małe . ( Z dużego można ręcznie ująć ale z małego już nie bardzo można od tak dodać ) wiedz potrzebuje czegoś z automatyzowanego a wiedz padło hasło Audiolot ALF 3000

Ukraińskiej lub rosyjskiej firmy . Czy ktoś z was ma może doświadczenie z Marką Audiolot ?

witam posiadam Stabor 130 , jest to leciwy stabilizator , odrestaurowalem go. Prad trzyma caly czas 238 V a co dobry prad robi z muzyka mozna sie przekonac u mnie osobiscie pozdrawiam Slawek

Wsrodku tak wyglada , prosze sie nie wysmiewac , odsluch pokarze co ten dziadek potrafi

Ale tutaj nie ma co sie smiac . jezeli dobrze sobie radzi to sie chwali . rocznik dobry ;] pewnie lata 70 ;] wkoncu w tych czasach lampy to byla codziennosc a urzadzenai byly lepiej wykonywane . nie bylo takiej oszczednosci

przy jakim napieciu wejsciowym masz te 238 V na wyjsciu ?

Ale tutaj nie ma co sie smiac . jezeli dobrze sobie radzi to sie chwali . rocznik dobry ;] pewnie lata 70 ;] wkoncu w tych czasach lampy to byla codziennosc a urzadzenai byly lepiej wykonywane . nie bylo takiej oszczednosci

przy jakim napieciu wejsciowym masz te 238 V na wyjsciu ?

Sorki 228 V nonstop niedopatrzylem , piecyk ma okolo 50lat

No ok ale jest problem . Moc wyjsciową ma do 250 va czyli okolo 250 wat . to Malo . za malo . stabilizator / kondycjonery sredniej półki maja okolo 2 KV wiedz jest Bardzo duza roznica .

zastanawiam sie nad Audiolot . Firma jest z Ukrainy ale widac ze wykonanie jest solidne . za podobny produkt znanej firmy ktora nawet gniazda ma gorsze musial bym zaplacic 2 . 3 x drozej

dlatego pytam sie czy ktos ma moze doswiadczenie z firmą Audiolot i mogl by cos o niej napisac

Moze i jest problem ale mialem prawdziwy kondycjoner u siebie na odsluchu , Gigawatt , Monstera Nell i napisze nic nie zauwazylem aby dzwiek sie zmienil , moze filtry ktore sa tam zastosowane go tlumia a ten stary Stabor gra ze od pierwszych minut czuc ze muzyka ma nie tylko dynamike ale jest rozmach, emocje , cisnienie akustyczne no i kontrola basu nic sie nie zlewa nawet jak galka glosnosci powedruje daleko do 3 godziny , trzeba sprawdzic samemu bo pisac to mozna duzo ale czy to prawda pozdrawiam

to napiszę jeszcze, że przy spadku żarzenia DC o 5-7% od normy tj. do 5,8V w stopniu napięciowym, mój ma tendencję do podwzbudzania i gra nieco bardziej (niewiele) mgliście

uważam to za niezwykłą (dla mnie) ciekawostkę (?)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Lampki są bardzo czułe na roznice napiecia . takie uroki Lampek ;] Ale lampka ma dusze ..... ;]

zdecydowalem sie na zakup stabilizatora napiecia / kondycjonera

stary stabor 130 nie zdal egzaminu

tutaj pytanie do Kolegow ktozy uzywaja tego typu urzadzen .

na chwile obecna moim zdaniem dla mnie najlepszy byl by Audiolot ALF 3000

czy ktos z was uzywa cos podobnego i mogl by cos polecic ?

Zmierz napięcia żarzenia porządnym miernikiem z zakresem 20V AC

jako ze kupilem sobie lepszy miernik ( ut 70 a ) ktory pokazuje troche inne napiecie jak stary mierniczek to wziolem sie za pomiary napiec na koncowce phasta

bias wszystko ładnie na dobrym poziomie ale gdy zaczolem pomiary reszty odnóg diabełkow to zaniepokoiło mnie jak rozne napiecia maja te dwie lampk

Zaniepokojony wstawiam zdjecia pomiarow z zapytaniem czy to normalne ze diably maja rozne napiecie ?

66622316927fb7f4.jpgd58c67fe6893efdd.jpg

hahaha

prędzej szóstkę trafisz niż spotkasz dwie identyczne ruskie lampy

kiedyś z opakowania zbiorczego 25 szt. 6p45c tzw. NOS nie dałem rady zrobić pary

no tak ale ktore napiecia powinny byc identyczne a ktore moga odbiegac od normy ? o to tu biega bo zaczynam sie martwic

a tak na przyszłość to na ktorej odnodze lampy miezymy napiecie żarzenia ? na tych dwóch zmostkowanych ?

no co Ty, wuja nie używasz?

1 i 7 albo 2 i 6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

prędzej szóstkę trafisz niż spotkasz dwie identyczne ruskie lampy

Nie uogólniaj, bo to się tyczy lamp "dla ludu" i tych o gigantycznych Gm. 6N30P-DR mogę Ci dobrać oktet z tolerancją +-2%, jak chcesz.

sam znalazlem lepsza sciage napiec na diabelkach

pafig06.jpg

[A] - przewód doprowadzający napięcie anodowe

[Ż]-[Ż] - przewody żarzenia

[K] - przewód podłączenia katody

[R7] - rezystor siatkowy

z tego wynika ze Napiecie anodowe na obu lampach mam to samo 150 v dc

Napiecie s ( bias ) to samo czylo 43 v dc

ale juz napiecie żarzenia nie sa takie same

jak Kolega Macc666 Wspominal to na diabelku napiecie żarzenia powinno wynsic

6,3V ±5%

wychodzi na to ze na jednej Lampie mam 6.1 v dc czyli miescil bym sie w 5 % ale lampa blizniacza ma 3.5 v dc czyli prawie 2x mniejsze

Pytam sie wciaz ale dopytac sie nie moge znawców

Czy tylko ja widze w tym cos dziwnego ?

czy obie Lampy nie powinny miec na zmostkowanych odnogach Napiecia 6,3V ±5% ?

Pytanie jeszcze do Macc666

Na ktorej odnodze Lampy ma byc to Napiecia 6,3V ±5% ?

Nie uogólniaj, bo to się tyczy lamp "dla ludu" i tych o gigantycznych Gm. 6N30P-DR mogę Ci dobrać oktet z tolerancją +-2%, jak chcesz.

dla mnie nieomal wszystkie ruskie są "dla ludu"

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Achmed, pytasz się o to samo po sto razy... Diabełki masz żarzone prądem zmiennym. Widzisz chyba, że dwie blachy podstawki (2 i 6) masz zwarte drutkiem, a kabel od żarzenia jest podłączony do dwóch pozostałych - 1 i 7 (po coś mamel wklejał Ci schemat wyprowadzeń). Oczywiste więc, że grzejniki są żarzone szeregowo. Teoretycznie powinno być na tym szeregowym połączeniu 12,6V AC, a między zdrutkowanymi nogami i dwoma, do których idą kable od żarzenia, powinno być po 6,3V AC. (czyli pomiędzy 1 i 2 oraz 1 i 7). Jak nie jest - masz zwalony wzmak albo lampy.

Achmed, pytasz się o to samo po sto razy... Diabełki masz żarzone prądem zmiennym. Widzisz chyba, że dwie blachy podstawki (2 i 6) masz zwarte drutkiem, a kabel od żarzenia jest podłączony do dwóch pozostałych - 1 i 7 (po coś mamel wklejał Ci schemat wyprowadzeń). Oczywiste więc, że grzejniki są żarzone szeregowo. Teoretycznie powinno być na tym szeregowym połączeniu 12,6V AC, a między zdrutkowanymi nogami i dwoma, do których idą kable od żarzenia, powinno być po 6,3V AC. (czyli pomiędzy 1 i 2 oraz 1 i 7). Jak nie jest - masz zwalony wzmak albo lampy.

sprawdzilem jeszcz raz miezac prad zmienny

Prad w gniazdku to 225 ac

pomiedzy 1 - 7 mam napiecie 12.2 v ac

pomiedzy zmostkowanymi 2-6 1 i 7 sa okolice 6.0 6.2 v ac

na obu Lampach sa prawie identyczne napiecia w tym zestawieniu

ja miezylem napiecia masa z odnogami wiedz dlatego wyszły mi takie napiecia

tutaj miezenie jest wykonane pomiedy poszczegolnymi odnogami Lampy

Wychodzi na to ze wszystko jest w normie . wzmacniacz gra Dobrze wiedz bylem nawet zdziwiony dlaczego ma mu cos niby byc

z Mojej strony dziekuje za nakierowanie .

Dzis nauczyłem sie poprawnie miezyc napiecie żażenia Lampy 6s33s - Kolejna lekcja na całe życie ;]

moze opisy i wiadomosci przydadza sie dla kogos jeszcze gdy bedzie chcial poprawnie zmiezyc bias czy żarzenie diabełka

na przyszłosc na moim opisie bias miezymy na odnodze S pradem stalym DC . Jedna elektroda na mase obudowy wzmacniacza dróga na odnoge S

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

1. Używaj ALT. Nie ma dla Ciebie różnicy, czy robisz komuś Łaskę czy Laskę? Ja bym facetowi laski nie zrobił.

2. mieRZyłem

3.Co to są odnogi (zwłaszcza "odnoga S"?) :-) Może nogi, nóżki, piny, wyprowadzenia?

4. więC

5. Jak już Ci się przydarzy postawić kropkę, to nie daje się przed nią spacji.

6 żaRZenia

7.drUga

8. "na przyszłosc na moim opisie bias miezymy na odnodze S pradem stalym DC" Coo??

1. Używaj ALT. Nie ma dla Ciebie różnicy, czy robisz komuś Łaskę czy Laskę? Ja bym facetowi laski nie zrobił.

2. mieRZyłem

3.Co to są odnogi (zwłaszcza "odnoga S"?) :-) Może nogi, nóżki, piny, wyprowadzenia?

4. więC

5. Jak już Ci się przydarzy postawić kropkę, to nie daje się przed nią spacji.

6 żaRZenia

7.drUga

8. "na przyszłosc na moim opisie bias miezymy na odnodze S pradem stalym DC" Coo??

pafig06.jpg

tak ciezko zaowazyc " S " ?

nie uzywam polskich znakow i to jest wielki problem czy napisalem z czy ż ?

to ze popelnilem jakas literowke to juz trzeba wytykac bo trzeba "dosrac "komus ? bo KROPKI nie postawilem albo przed kropka spacja ?

To sie nazywa zwykłe czepianie a owy czepialki sam sobie wystawil swiadectwo jakim jest czlowiekiem

Czasem ludzie skupiaja sie na rzeczach na ktorych nie powinni a szukaja tylko pretekstu jak komus dowalic

zabraklo mi tego słowa , piny elektrody wiec napisalem odnogi .

Kurcze jak ciezko sie polapac

kulturalnie sie pytam wiec o to samo prosze

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Kity, że tak poważne błędy ortograficzne to "literówki", wstawiaj pani od polskiego. Jak naiwna, to może łyknie. Kolejny w pierwszej linijce - zaUważyć.

Tak, jest to problem. Problem ten występuje na wielu polskich forach internetowych - brak kultury językowej. Pomijam fakt, że jest to łamanie netykiety. Dzieciarnię na Pudelku można próbować usprawiedliwiać, że głupie, że rodzice się nimi nie zajmowali, itd. Na Audiostereo to po prostu obciach.

Nie, to nie jest czepianie. To jest zwrócenie uwagi na poważne błędy ortograficzne. Ten, kto robi takie błędy, także wystawia sobie świadectwo. Wierz mi na słowo, że bardzo negatywne.

Nie pitoli mi tu, że się nie skupiam na tym, na czym powinienem, bo jakoś po moim poście Cię nagle "olśniło", jak zmierzyć to durne napięcie. Wcześniej jakoś się nie udało.

Mnie akurat było się ciężko połapać, bo znane mi triody mają siatki, a nie "odnogi S".

Odpisałem Ci kulturalnie. Nie jest moją winą, że nie potrafisz przyjąć krytyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.