Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt Sony - pomoc przy wyborze

bartm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam zamiar stać sie posiadaczem zestawu dvd + amplituner (str-db790 + dvp-ns930) Sony.W związku z tym mam następujące pytanie: jakie głośniki do tego można by zakupić?Jestem amatorem jesli chodzi o audio no i mozna powiedziec ze laikiem w dziedzinie sprzetu-ale bez "problemów ze słuchem".Jak do tej pory odsłuchałem głośników Wharefdale diamond 8.1 , Tannoy fx 5.1 oraz Bose (ach ta cena!) acoustimass 6. Dodam ze zestaw tez ma sluzyc zarowno do odtwarzania dvd jak i sluchania cd (50/50).Jesli chodzi o powyzsze glosniki to chyba whrefdale wypadl najkorzystniej. Moze ktos z Was moglby doradzic jakis wybor glosnikow do 3000pln , a moze ktos wypowie sie co do sprzetu i doradzi np. cos innego w podobnej cenie....Zastanawialem sie tez nad ampl.str-de 695 ze wzgledu na nizsza cene!

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi i uwagi

Ps. Czytalem na tym forum krytyczne uwagi co do Sony.Musze przyznac ze posiadam juz wiele sprzetu tej firmy i nie mialem z nim naprawde zadnych problemow(TV , Monitor,wieza,kamera ,aparat cyfrowy,car audio).Natomiast jedno tej marce trzeba przyznac-CHORE CENY wziete z kosmosu a calkowite zalamanie MADE IN SPAIN -w wiekszosci przypadkow!!!!!!!!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/9740-sprz%C4%99t-sony-pomoc-przy-wyborze/

Jeżeli na kolumny możesz przeznaczyć maksymalnie 3000 zł, i jak sam twierdzisz, nie masz problemów ze słuchem - broń Boże nie kupuj całego kompletu 5.1, bo kupisz chłam, który szybko cię zmęczy.

Za 3000 zł możesz mieć bardzo porządną parę kolumn przednich, o dźwięku - wierz mi - lata świetlne od tych tandet sprzedawanych w kompletach. Sprawdź jaka prezentacja najbardziej ci pasuje; posłuchaj B&W, Paradigmów, koniecznie przetestuj JBL serii Northridge.

Dźwięk systemu w 80% zależy od kolumn, i po prostu szkoda pieniędzy na lepszą elektronikę, jeżeli miałaby grać z czymś bardzo słabym. Aha, a od Bose trzymaj się jak najdalej. Chyba żadna firma z tej półki cenowej nie zbiera tylu negatywnych opinii.

Na temat STR: +jakość wykonania wewnątrz i na zewnątrz

+ dobry,dynamiczny dżwięk stereo(tryb stereo direct)

+ bardzo dobrze w kinie(ac3,dts)

+ cena-jakość(349E)

+ potrafi nieraz zaskoczyć

- brak na pilocie klawiszy bezpośredniego dostępu do niektórych istotnych funkcji(trzeba przebijać się przez menu)

- raczej średnie zaciski głośnikowe

- średnio czytelny wyświetlacz

Pojechałem do Niemiec po Yamahę640(348E),po odsłuchu(tylko w stereo)kupiłem Sony.

Dziękuje za podpowiedzi i wpisy.

Mam jednak pytanie - bo jutro (sobota) jade wstepnie porozmawiac o cenie za w/w zestaw czyli 930 dvd+amp 790 - czy uwazacie to za dobry wybór w tej klasie czy warto zwrocic uwage na cos innego?(cena za ten zestaw ok.4000pln).

Co do glosników to odpadają 2 szt. - musi byc zestaw 5.1 tzn. niekoniecznie kupiony w "zestawie".

Moze macie jakies konkretne sugestie w polaczeniu z zestawem w/w dvd+av

Z gory dzieki za odpowiedzi

Pozdr.

do spilner!!

co do JBL to wczesniej mialem ochote na zakup zestawu JBL scs-178 i okazalo sie ze jest to zestaw o impedancji 4 ohmy. Człowiek w sklepie MM odradził mi ten zakup zwracając uwage na to ze amp.sony 790 nie posiada przełącznika 4/6/8 ohm i tych glosnikow do niego podlaczyc sie nie da.

Czy ten Pan mial racje?

Czy seria Northridge jest 8 ohm?

Ten komplet SCS jest stricte 'kinowy' - muzyka nie zabrzmi na nim zbyt dobrze. Jeżeli już słuchałeś JBL, i pasuje ci sposób w jaki podają dźwięk, to wejdź sobie tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i skompletuj zestaw z tej serii. Masz do wyboru dwanaście 8-omowych modeli, więc coś na pewno złożysz.

Jeżeli komplet Northridge wyjdzie za drogo, spróbuj z serii LX. Trudniej ją dostać, ale jest trochę tańsza. Sam mam cały przód w LX i duży sentyment.

Aha, i dobrze ci ludziska radzą - nie przepłacaj za elektronikę w MM. Na allegro jest dużo taniej. A z tym brakiem przełącznika 4/6/8 to bzdura, podłączyć można wszystko, tylko trzeba bardziej uważać na pokrętło głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.