Skocz do zawartości
IGNORED

Głowica magnetyczna zapisująca a kasująca

superaguri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym zapytac czy gdy mam zapisane jakies dane na nosniku magnetycznym i chce na tym nosniku zapisac nowa porcje danych (w miejscu starych bitow) to musze pierw kasowac stare dane za pomoca glowicy kasujacej czy moge odrazu nagrywac glowica zapisujaca?? bo wiem ze glowica kasujaca ustawia domeny magnetyczne przypadkowo, kasujac w ten sposob dane, a glowica zapisujaca w okreslony sposob okreslony wartoscia natezenia pradu i indukowanego pola magnetycznego, i chodzi mi o to czy moge odrazu "stare" ustawienie domen przestawiac w "nowe" ustawienie domen glowica zapisujaca?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Najpierw kasowanie "starego" zapisu głowicą kasującą zasilaną z generatora prądu podkładu, a następnie zapis nowego sygnału głowicą zapisującą, z udziałem prądu podkładu.

GM

Nie wiem, czy we wszystkich urządzeniach do cyfrowego zapisu danych jest tak samo, ale na pewno w stacjach dyskietek i streamerach nie stosuje się kasowania, a wyłącznie zapis nowych danych w miejscu starych. Kasowanie nie jest potrzebne, poza tym mogłoby uszkodzić informację o formatowaniu ścieżek, o podziale na sektory w przypadku dyskietek. Nie ma głowic kasujących, są tylko kombinowane zestawy głowic odtwarzających i zapisujących (zwykle więcej, niż po jednej).

W razie potrzeby "skasowania" nośnika stosuje się pełne formatowanie, które po prostu zapisuje nową wartość (same zera lub same jedynki).

Witam, dzieki za odpowiedz. Generalnie chodzi mi o zapis informacji na pasku magnetycznym biletu komunikacji miejskiej takie jak np mamy w warszawie. Pewna czesc informacji jest tam juz fabrycznie zapisana a pewna trzeba zapisac za pomoca glowicy i przy tym usunac te fabryczne dane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.