Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S520 + jaki aktywny subwoofer?

BeatX

Rekomendowane odpowiedzi

no przeciez pisalem wyzej ;)

zarowno sub jak i usher'y daja dzwiek wybitny (jak dla mnie)

s520 maja imho jedna wade - ewidentny brak niskich tonow.

w recenzjach pisza, ze w usherach jest kontrolowany bas, szybki bas itp - nieprawda, to jest po prostu brak basu i tyle.

no chyba, ze ktos slucha jazz'u, czy klasyki - wtedy moze i s520 grajace solo starcza, ale jak ktos slucha glownie dynamicznej, tanecznej elektroniki to muzyka z samych s520 nie ma "kopa" i fun jest znikomy ;]

cala reszta w s520 jest rewelacyjna (oczywiscie patrzac na to pod katem ich ceny)

Rel T5 to jak dla mnie sub po prostu z genialnym basem.

nie mam zdolnosci do pisania audio poezji wiec nie bede cudowal.

to trzeba posluchac :D

dotychczas mialem okazje sluchac subwooferow:

- z najnizszej polki, jakis syf od kina domowego phillips moich starszych (brzmienie nadajace sie na domowke z duza iloscia alkoholu, dyskotekowrgo gowna - i nic wiecej)

- mid-end, posiadamy przeze mnie Rel T5

- jakis high end wypas w salonie, ale nie pamietam ani nazwy ani producenta.. pamietam tylko ze mialem niezle "wow" jak posluchalem jak to gra ;)

pamietam tez, ze podobne "wow" mialem, jak pierwszy raz posluchalem u siebie Rel T5 ;) wiec chyba nie jest zle (w sumie to samo "wow" mam caly czas, jak slucham teraz muzy u siebie) :D

potwierdzam, ze polaczenie zalecane przez Rel, czyli via neutrik speakon daje o wiele lepsze efekty, ktore slychac od razu (a nie zadne voodoo z grajacymi kabelkami)

przez to polaczenie bas staje sie jakby pelniejszy, ewidentnie schodzacy nizej i "sklejajacy" sie z kazdym instrumentem grajacym niskimi czestotliwosciami.

nie wiem na czym to polega, ale dziala zdecydowanie lepiej niz polaczenie niskopoziomowe.

Wireworld Luna 6 zostawie sobie, jakby kiedys w przyszlosci strzelil mi do glowy pomysl z amplitunerem i podlaczeniem Rel T5 do kina domowego.

wtedy do stereo bedzie podlaczenie via neutrik speakon, a do filmow przez niskopoziomowe, ktore to zlacza maja osobna regulacje poziomu glosnosci, wiec mega uzyteczne sprawa.

zatem polecam taki tandem: Usher S520 + Rel T5

zagra to pieknie pewnie z kazdym wzmacniaczem.

ja przynajmniej nie slysze zadnej roznicy miedzy jakoscia dzwieku/brzmieniem jakiegokolwiek wzmacniacza, kosztujacego powiedzmy od 1000 pln wzwyz.

slysze jedynie ewidentne zmiany w dzwieku roznych kolumn, zmiany spowodowane akutstyka pomieszczenia i jakoscia nagranego materialu z zrodla dzwieku.

slysze tez szumy i zaklocenia z wyjscia analogowego z integry w pc :)

ale nie slysze zadnej roznicy miedzy kablami cyfrowymi, czy to optycznymi czy tez koaksjalnymi.

wiec.. jezeli ktos slyszy (a wlasciwie nie slyszy) podobnie jak ja, to zapewniam ze setup Usher S520 + Rel T5 wprawi go w zachwyt jakoscia dzwieku :)

pozdrawiam,

Maciek

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość rydz

(Konto usunięte)
s520 maja imho jedna wade - ewidentny brak niskich tonow. w recenzjach pisza, ze w usherach jest kontrolowany bas, szybki bas itp - nieprawda, to jest po prostu brak basu i tyle. no chyba, ze ktos slucha jazz'u, czy klasyki - wtedy moze i s520 grajace solo starcza
Zgadza się i dziękuję za szczerość w powyższym wpisie,jazz tak choć i tu jest nie wesoło,instrumenty operujace w średnicy,niższej średnicy nie mają odpowiedniej masy,są odchudzone,anorektyczne jak modelki na wybiegu mody. Życzę Ci byś był zadowolony z tego zestawienia ale,poproszę jeszcze raz byś napisał za 1-2 miesiace swoje zdanie czy jest okey. To nie jest złośliwy wpis z mojej strony. Pozdrawiam.

jasne, nie ma sprawy - odezwe sie przed koncem roku jak juz mi emocje ochlona i napisze co i jak :)

• 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

Witam po przerwie ;)

Sorry, ze nie odpisywalem ale kompletnie wylecialo mi to z glowy, a swoja aktywnosc na forum ograniczylem wlasciwie tylko do dzialu "pc audio"

No w kazdym badz razie jest juz chyba ponad 5 miesiecy jak slucham muzyki z zestawu jak w stopce, wiec mysle ze jestem juz w miare osluchany z moimi zabawkami.

Wszystko gra tak samo wspaniale jak na poczatku.. balem sie tego bolu glowy, przed ktorym mnie ostrzegano badz znudzenia/zmeczenia samym brzmieniem zestawu wynikajacym ze zlego doboru barw poszczegolnych komponentow.

Nic bardziej mylnego - od momentu kiedy mam podlaczony Teac A-H01 przez zlacze USB i kiedy znalazlem wreszcie idealnie dobrany punkt odciecia pasma w crossover sub'a, naprawde przestalem sie skupiac na brzmieniu a cieszyc sama przyjemnoscia sluchania muzyki.

A brzmi ona u mnie genialnie :) (jak na moje wymagania, preferencje), relaksuje mnie jakosc dzwkieku, brzmienie jak i sama esensja tego co slucham.

I nie pisze tego, zeby sie chwalic czy cos, tylko raczej zeby zaproponowac konserwatystom audio aby przychylniej spojrzeli na rozwiazania audio w systemie 2.1

Bass jaki wytwarza Rel T5 to prostu najbardziej przyjemna przyprawa audio jaka kiedykolwiek slyszalem.

Jakis czas temu na probe odlaczylem sub'a i posluchalem muzyki na samych Usher S520.. o boze, to byla istna trauma :D jakby ktos nalozyl filtr wysokoprzepustowy HP z 12dB odcieciem :)

Usher S520 grajace solo to nieporozumienie, ciezko mi uwierzyc ze niskie zakresy tych monitorkow moge kogokolwiek zadowolic.

No moze samych koneserow muzyki fortepianowej (chociaz tez watpie)

Jakakolwiek forma dynamicznych dzwiekow wypada blado z solo grajacych Usher S520

Ale inna rozmowa jak graja w tandemie z sub'em :)

To naprawde jest wspaniale polaczenie, bo Ushery poza brakiem basu maja rewelacyjne brzmienie.

Srednie i wysokie zakresy, scena, stereofonia, rozdzielczosc dzwieku jest pierwszorzedna imho.. zreszta to nie tylko moja opinia - w necie jest pelno opisow wrazen i charakterystyki barwy Usher S520

Ja sie podpisuje pod wszystkim co mozna wyczytac o tych monitorkach, poza kwestiami basu - moim zdaniem jest slaby i koniec.

To wlasnie ta dysproporcja w Usher S520 - wybitne wysokie i srednie tony /az grzech sie rozstawac/, ale cienizna w niskich rejestrach - pchnela mnie w decyzji o dokupieniu subwoofera.

W uzupelnieniu o szybki, pelny, dynamiczny i dobrze kontrolowany bas z subwoofer'a, monitory Usher S520 sa nie lada wyzwaniem, dla pelnozakresowych kolumn.

U mnie poki co zostaja i Usher S520 i Rel T5, bo moze i szukajac dziury w calym znalazlbym kolumny w cenie ~ 4000 pln, ktore dalyby cos wiecej niz jestem w stanie obecnie uslyszec, ale niestety z przyczyn ode mnie niezaleznych wszystkie moje zabawki (pc, monitor, wzmacniacz, kolumny) musze stac na biurku komputerowym, co w zasadzie wyklucza calkowicie jakiekolwiek rozwiazania z podlogowymi, pelnozakresowymi kolumnami.

Moze i cos w cenie ~ 4000 pln gra lepiej niz polaczenie Usher S520 + Rel T5, ale na pewno zajmie o wiele wiecej miejsca, a to w moim przypadku jest cenny argument zeby zostac przy rozwiazaniach kompaktowych.

Mam nadzieje, ze cos pomoglem :)

Jeszcze dzisiaj usiade i napisze krotka recenzje oraz wrazenia z ciekawego moim zdaniem wzmacniacza jakim jest Teac A-H01.

Dosyc cicho o nim, a jest to kompletnie zintegrowana jednostka laczaca w sobie wysokiej klasy USB DAC, przedwzmacniacz i wzmacniacz mocy pracujacy w klasie D

Z tego co mi wiadomo jest tylko kilka modeli innych firm urzadzen, ktore moga pochwalic sie taka funkcjonalnoscia.

A PC Audio to przyszlosc, czy sie to komus podoba - czy nie ;]

Wyprze CD w naturalny sposob, tak samo jak CD wyparlo winyl i teraz tylko koneserzy sluchaja czarnych plyt, bo 99% swiata wybiera wygode/funkcjonalnosc ;]

Pozdro,

Maciek

Kurcze też się bałem o ten ból głowy ... Cieszę się że tak dobrze się to sprawuję i po tym co przeczytałem jestem zainteresowany zakupem jakiegoś suba bo teraz to mam ból głowy bo mi ciągle trochę tego dołu brakuje.

Pozdrawiam.

Kurcze też się bałem o ten ból głowy ... Cieszę się że tak dobrze się to sprawuję i po tym co przeczytałem jestem zainteresowany zakupem jakiegoś suba bo teraz to mam ból głowy bo mi ciągle trochę tego dołu brakuje.

Pozdrawiam.

Jezeli mozliwosci finansowe pozwalaja, i jezeli pomieszczenie nie jest wieksze niz powiedzmy ~ 20m2 to bez dwoch zdan polecam Rel T5

Podejrzewam, ze jak raz go podlaczysz to nie bedziesz chcial pozniej odlaczyc :)

To, jak ten sub "zlepia sie" z reszta pasma i wspaniale je wypelnia jest po prostu uzalezniajace.

Jedyny mankament to odpowiednie wysterowanie.

Jednak troche to trwa, zanim znajdzie sie odpowiedni poziom pracy subwoofera i moment odciecia crossover.

Ale jak juz sie znajdzie, to muzyka nabiera nowego wymiaru (doslownie)

Zreszta dyskusja o subwooferze do stereo jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdzies mi mignelo w wypowiedzi jednej z osob, o subwooferze rowniez dedykowanym do stereo, w zamknietej obudowie ktory ma b. przydatny ficzer jakim jest mikrofon, ktory pelni funkcje sensora automatycznie ustawiajacego parametry subwoofera w zaleznosci od akustyki pomieszczenia.

To juz wogole bulka z maslem musi byc, kiedy nie trzeba nic robic na czuja, tylko zawierzyc czujnikom.

Niestety nie pamietam modelu - chyba jakis B&W, ale na bank jest wymieniony w watku "subwoofer do stereo" (jak rowniez zachwalany o samej jakosci dzwieku)

Nie zaluje swojego zakupu Rel T5, ale jakbym mial teraz kupowac nowy sub, to wlasnie z taka automatyka regulacji - zeby zaoszczedzic sobie zachodu :)

Świetny opis,to musi tam grać!! :)))))))

Wyczowam ironie? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no tak, ale jednak to sa gabaryty.. u mnie po prostu nie znalazlbym miejsca na rozstawienie tych kolumn.

musialem znalezc kompromis miedzy jakoscia dzwieku, a rozmiarami kolumn.

dlatego zdecydowalem sie na rozwiazanie 2.1

chociaz jak tak patrze na rozmiar przetwornikow w tych SW520 to nie trzeba zadnych odsluchow i testow, zeby smialo stwierdzic ze bas zejdzie nizej niz w Rel T5 (jeden przetwornik 20cm)

co kto woli, co kto moze :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.