Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 2308 - brak dzwieku na wyjsciu - czy warto naprawiac

komatan

Rekomendowane odpowiedzi

witam

trzy lata temu kupilem amplituner Denona 2308 (wydalem na niego sporo kasy), celem bylo uzywanie go do kina domowego, ale jako ze ponoc mial dobrze dopracowana sciezke audio - mial sluzyc rowniez do odsluchu muzyki stereo.

Pol roku temu zaczal swirowac - objawy zaraz opisze ponizej - efekt obecnie jest taki ze sprzet nie gra. Moim glownym problemem jest identyfikacja czy w ogole warto go naprawiac (koszty wymiany poszczegolnych plyt - ponoc moga byc bardzo duze - informacje z serwisu horn.pl)

Objawy

- zrodla dzwieku (i video rowniez - w osobnych testach) - podlaczone poprawnie (czy to hdmi, czy opt czy analogowo),

- dzwiek zglasza sie tylko na jednym kanale tzn:

- gdy puszczam autoconfiga - glosniki zamiast 'charakterystycznie pikac' po prostu glosnio szumia, i to tylko na pierwszym kanale

- gdy sprawdzam i/lub ustawiam recznie odleglosci glosnikow - aplituner w menu pokazuje ze przelacza glosniki po kolei - ale ja dzwiek slysze tylko w jednym/pierwszym glosniku/kanale (front)

Ostatnio po paru miesiacach nie uzywania - podlaczylem amplituner ponowinie i ku mojemu zdziwieniu przez pierwsze pare minut autoconfig glosnikow zaczal dzialac poprawnie - ale zaraz potem wszystko wrocilo do 'normy' i na dobre wrocily trzaski.

Przez jakis czas mialem tez problem z przeslaniem video po hdmi (input i output) - ale to sie 'rozwiazalo' po zresetowaniu procesora (procedura z manuala). Szum w glosnikach pozostal bez zmian.

Co ciekawe - gdy podlacze wszyskto po hdmi - slysze bardzo slabo poprawny dzwiek - ale jest on calkowicie stlumiony przez szum.

Pan z horn'a z warszawy stwierdzil ze najprawdopodobniej jest to plytka hdmi - cokolwiek to znaczy :(

a ja mam dylemat czy wydawac 200pln (kurier + diagnoza w hornie -150)na to by dokladnie sprawdzic sprzet - czy moze nie warto w ogole w niego juz 'wkladac' pieniedzy.

moze ktos z Was mial podobny problem - albo moze cos doradzic - cokolwiek co mogloby podprowadzic mnie gdzies blizej.

dzieki

Krzysiek

Powiem tak:

Wyślesz do horna, ci sprawdzą, zapłacisz 150 za taką diagnozę: płyta hdmi do wymiany - koszt (strzelam) 1000zł. I co dalej?

A dla czego pcb hdmi? Bo na niej siedzą wszystkie (prawie) scalaki amplitunera.

Daj to komuś kto naprawdę się zna i niech zdiagnozuje co jest przyczyną problemów.

Mogą to być zimne luty, któreś z połączeń między pcb niełączy, któraś taśma niestyka, jakiś stabilizator się przegrzewa (główna bolączka tych amplitunerów do modelu XX10).

Może to być błachostka lub poważniejszy problem.

Przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz.

bardzo dziekuje za wskazowki,

czy ktos z forumowiczow - moze polecic kogos w okolicach Wroclawia - kto moglby zdiagnozowac problem - chodzi o takie sprawdzenie o jakim pisze kolega adik82.

btw. poki co mam namiar na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - serwis z polecenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

prosze namiar na pewny serwis,co prawda Warszawa,ale kurier odbiera amplituner,diagnoza około 50 pln,jak nie pasuje to odsyłają ,trzeba zapłacic za kuriera w dwie strony około 50 pln,ja naprawiałem Marantza wysoki model,uszkodzone końcówki mocy,amplituner nie chciał się włączyć.zrobili super,częsci oryginalne,zapłaciłem za wszystko nie całe 600 pln.Gwarancja 12 miesięcy.szukałem kogoś we Wrocławiu,ale tu lipa.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

Witam, mam dokładnie ten sam problem i jestem z Wro. Czy mógłbyś napisać jak skończyła się historia, koszty i co było uszkodzone?

Pozdrawiam.

hej,

problem jest jeszcze nie rozwiazany, niestety wydatki budzetu domowego mialy nacisk na inne tematy ;)

wlasnie teraz chce wyslac sprzet do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ponoc daja rade (we wro)

a jak u Ciebie sprawa wyglada ? k

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.