Skocz do zawartości
IGNORED

KONFRONTACJA LAMPOWCÓW - POMOC

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Na podstawie jednego modelu????????zle mnie zrozumiales, mam w tej chwili w domu dwie pary monoblokow na el34, jedna pare na el84.

nie nie chodziło mi o to że oceniłeś źle wszystkie modele yaqina na podstawie jednego yaqina. Plus dochodzą zawsze jeszcze własne preferencje odnośnie odtwarzanej muzyki. Nie twierdzę też że wszystkie modele wzmacniaczy yaqina są świetne, chodziło mi tylko że wzmacniacz ms20l jest o klase wyżej niż ms34d. Z kolei najlepszy jak dla mnie jest jest MC100B który obecnie posiadam i nie oddałbym go za nic innego ale to po części wiąze się z moimi preferencjami odnośnie dźwięku. No i powtarzam po raz kolejny - najlepiej posłuchać samemu, ja słuchałem z 10 różnych wzmaków zanim zdecydowałem się właśnie na MC100B.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wsadźcie w miejsce EL34 KT77 Genelexa a zobaczycie jak kiepskie są EL34. Chinol nabierze niesamowitej werwy.

A można wstawić KT77 ot tak? Czy potrzebne są jakieś przeróbki? Jeśli można to jakie napięcie bias powinno być?

Gram muzykę na Yaqinie przez kilka już dni i gra z każdym dniem coraz fajniej. Moim zdaniem to dobry wzmacniacz.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

KT77 są bezpośrednimi zamiennikami EL34 więc tylko wstawiać.

BIAS o ile pamiętam powinien być inaczej ustawiony ale teraz nie pamiętam na ile.

Jeśli chcesz to gdzieś odszukam u sienie informację na ten temat.

Już mam 0,47V

A sprzedajesz?

Tak , do sprzedania.

Tanio nie oddam , bo naprawdę zrobiony bez kompromisu :)

Przeciołem pępowinę z audio hobby :(

Maciej

Ps . Swóją 20-stkę już sprzedaleś ? Czemu ?

KT77 są bezpośrednimi zamiennikami EL34 więc tylko wstawiać.

BIAS o ile pamiętam powinien być inaczej ustawiony ale teraz nie pamiętam na ile.

bezpośrednim zamiennikiem nie są ale można traktować jak zamiennik

traktując pełną mocą jako 34W grają do 5k godz. ale ustawiając bias by nie przekroczyły 25W będą grały do 10k godz.

tylko czy będzie to granie akceptowalne?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

@max720

No to rozumiem, że musisz pisać, że lepszy od Lebena, żeby... tanio nie oddać ;)

A ja sprzedałem MS-20, bo... kupiłem Lebena :))

PS Ważne, z jakimi kolumnami zestawisz Lebena. Ze skutecznymi pokonał dwa razy droższego Ayona, także na twoim miejscu brałbym pod uwagę także ten współczynnik - kolumn. Leben jest lepszy od Yaqinów, ale Yaqiny naprawdę są dobre :)

jaka fajna dyskusja.. :-)

hej chłopaki ale proszę o nagły spokój!

Do moich propozycji sprzętowych dochodzi jeszcze Amplifon WL 25 i wiem, że jest to model podstawowy w stajni Amplifona jednakże na pożądniastych lampach Primaluny ( L34 )

Cena 2100..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co sądzicie?

Ukryta Zawartość

Bez odsłuchu się raczej nie obędzie , wypożycz wygrzany model .

Szub , wcale nie muszę pisać bo sprzedaję , takie są fakty . Słowa właściciela 300 mówią za siebie .

34 , a 88 to inne granie . Wszystko zalerzy od reszty toru , to fact .

Pozdrawiam .

Maciej

A .

Jeszcze jeden argument , ile kosztuje Janek , a ile Leben ?

Po co przepłacać jak można taniej i lepiej ?

Po za tym z tego co wiem to do Lebena tylko (?) Herberty , a Yaqin zagra ze wszystkim :)

Pozdrawiam posiadaczy Lebenów :)

Maciej

Wsadźcie w miejsce EL34 KT77 Genelexa a zobaczycie jak kiepskie są EL34.

Wystarczy nawet KT77 JJ. Robiłem bezpośrednie porównanie z Genalexem i różnica była na tyle minimalna, że nie warto moim zdaniem przepłacać za Genalexa Gold Lion.

A .

Jeszcze jeden argument , ile kosztuje Janek , a ile Leben ?

Po co przepłacać jak można taniej i lepiej ?

Po za tym z tego co wiem to do Lebena tylko (?) Herberty , a Yaqin zagra ze wszystkim :)

Pozdrawiam posiadaczy Lebenów :)

Maciej

Reklama dźwignią handlu. Po co przepłacać, skoro można kupić od maxa720 grzebanego Yaqina bez gwarancji? Leben tylko do H.? Nie kompromituj się.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wystarczy nawet KT77 JJ. Robiłem bezpośrednie porównanie z Genalexem i różnica była na tyle minimalna, że nie warto moim zdaniem przepłacać za Genalexa Gold Lion.

Możliwe, że dźwiękowo niewielka różnica (nie sprawdzałem) ale wszędzie piszą, że jakość i trwałość JJ to masakra.

Możliwe, że dźwiękowo niewielka różnica (nie sprawdzałem) ale wszędzie piszą, że jakość i trwałość JJ to masakra.

Już dawno przestałem wierzyć w to co inni piszą, zbyt często okazuje się to być nieprawdą. Natomiast nie spieram się, gdyż KT77 JJ mam dopiero rok i pewnie jest to zbyt krótki okres aby się przekonać czy ich jakość i trwałość to masakra:)

jaka fajna dyskusja.. :-)

hej chłopaki ale proszę o nagły spokój!

Do moich propozycji sprzętowych dochodzi jeszcze Amplifon WL 25 i wiem, że jest to model podstawowy w stajni Amplifona jednakże na pożądniastych lampach Primaluny ( L34 )

Cena 2100..

Ukryta Zawartość

Co sądzicie?

Miałem WT-30 i przez pewien czas Prima Lunę. Teraz gram na KT66 i wierz mi, że jest lepiej a Twoje Dyńki wymagające są.

Ukryta Zawartość

Szub

Rozumiem dlaczego jesteś zachwycony zmieniając MS-20L na Lebena. Ja mam to samo wracając z MS-20L do mojego starego MC-10L. A zadam Ci pytanie. Czy słuchałeś tego lub jakiegokolwiek modowanego MC-100B że nie możesz uwierzyć że gra lepiej od Lebena ? Co to Leben to jakiś hiend nie do pobicia czy co ? Niekiedy trzeba sie pogodzić z porażkami a nie okłamywać samego siebie.

Też słyszałem o JJ jak najgorsze opinie. Ale w Polsce. Na zagranicznych forach zdarza się, że je chwalą jako trwałe i dobre. Także na dwoje babka wróżyła :)

Ja ze swej strony mogę je polecić. Od roku nic się z nimi nie dzieje, jestem zadowolony.

Szub

Rozumiem dlaczego jesteś zachwycony zmieniając MS-20L na Lebena. Ja mam to samo wracając z MS-20L do mojego starego MC-10L. A zadam Ci pytanie. Czy słuchałeś tego lub jakiegokolwiek modowanego MC-100B że nie możesz uwierzyć że gra lepiej od Lebena ? Co to Leben to jakiś hiend nie do pobicia czy co ? Niekiedy trzeba sie pogodzić z porażkami a nie okłamywać samego siebie.

Nie bardzo rozumiem ten agresywny ton. Po pierwsze, w dupie mam, czy hi-end, czy nie. Po wtóre, słyszałem kiedyś Yaqina 100, dobrze gra. Po trzecie, kolega handlarz "słyszał od właściciela Lebena". Po czwarte, takie teksty, że "właściciel Lebena mi mówił" to są dobre do sprzedawania samochodów na giełdzie. Po piąte, mogę uwierzyć, że modowany Yaqin gra lepiej. Po szóste, kto z was miał lub słuchał dłużej Lebena na wysokoskutecznych kolumnach? Po siódme, jeśli zamienię na coś Lebena, to na innego Lebena. Po ósme, słuchajcie sobie na czym chcecie, nawet na zajebistych, powalających Lebena grzebanych Yaqinach. Po dziewiąte, godzę się nawet z tym, że Leben jest do dupy. Po dziesiąte wreszcie - wszystkiego dobrego :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak ktoś dobierze się w żaklinie do traf wyjściowych a nie jedynie wymieni kondensatorki to wówczas możemy porozmawiać o porównywaniu chińczyka z czymkolwiek.

Ludzie, zrozumcie wreszcie, że sercem wzmacniacza lampowego są trafa wyjściowe a nie tylko kondensatory.

Póki w żaklinie nie znajdą się transformatory klasy np Lundahla to nie ma sensu rozmawiać o graniu tylko o namiastce lampy - taki produkt zastępczy.

swiete slowa...tyle ze borac pod uwage koszt takiego upgrade to mozna od razu kupowac cos nie chinskiego. Pamietam swego czasu interesowalem sie ms100b i jego tuningiem. Koszt wzmacniacza to 2800,- upgrade u P.Szymanskiego a.k.a polski highend, zdaje sie drugie tyle i to bez traf. Jakby czlowiek chcial trafa zmieniac to mija sie to z celem bo za te pieniadze mozna kupic gotowy produkt ktory w razie czego w miare bezstratnie da sie sprzedac, czego nie mozna powiedziec o dlubanym yaqinie..najlepszym tego przykladem moze byc modyfikowany egzemplarz z allegro ktory kwitnie na aukcji od kilku miesiecy...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

nookie736 - kolejka za trafny opis problemu.

Albo akceptujemy granie bardzo budżetowej lampy taka jaka jest albo nie ma co się za nią w ogóle brać. Hajendu z niej się nie zrobi (chyba, że zmienimy wszystko oprócz obudowy ale jaki to ma sens).

Grałem jakiś czas na chińskiej lampie i bez dwóch zdań, za tyle co kosztuje to świetne granie ale proszę, nie porównujmy jej do uznanych konstrukcji lampowych bo to robienie z siebie... no właśnie :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Grałem jakiś czas na chińskiej lampie i bez dwóch zdań, za tyle co kosztuje to świetne granie

No i na tym powinieneś skończyć.

Inicjator wątku pytał o lampy w cenie ~ 2500 zł. Podsuwanie mu propozycji dwa razy droższych albo też twierdzenia o kiepskim graniu chińczyków są fajne i mogą podbić czyjeś ego, ale nie pomogą w decyzji facetowi, który ma dwa i pół tysiąca w kieszeni.

Pamiętam jak dawno temu chciałem kupić swój pierwszy komputer. Kasy miałem tyle ile miałem i mniej więcej wiedziałem na co może starczyć. Jednak sprzedawca tak sugestywnie obrzydził mi mój wybór i tak zachwalał dużo droższą konfigurację, że nie zostawiłem w sklepie ani złotówki. Stwierdziłem że skoro to - co zamierzałem kupić - jest badziewne, a na lepsze mnie nie stać, to nie kupię nic. Zdaje się, ze stracił sklep, bo ja za jakiś czas spotkałem innego sprzedawcę, który z większym zrozumieniem podszedł do moich możliwości finansowych.

Odrębna sprawa to zachwycanie się "uznanymi konstrukcjami" - cokolwiek ma to oznaczać. Dumnie one wszystkie prezentują napis "Designed in England", "Engenieered in Denmark" itp., ale wstydliwie nie pokazują napisu "Made in P.R.C."

Szub

Ale żeś się nawyliczał i wypunktował. Agresją mnie przeskoczyłeś. Ale najważniejsze jest żeś nie słuchał porównania tych dwóch piecyków gdzie MC-100B jest modify, a się wypowiadasz wierząc w coś tam. Słuchałem sporo drogich sprzętów gdzie niezawsze robiły one na mnie dobre wrażenie. A odgrażanie się typu: podłącz sobie do tego jakies tam kolumny wysoko nisko średnio czy coś innego o kant dupy. Lutek podłączyłby do swojego Rotela Tannoy Red monitor i tez by to mogło zjeść Twój wzmacniacz. Nie mówię że popełniłeś błąd i nie jesteś zadowolony z zakupu. Niech Ci to gra i daje dużo zadowlenia.

Szub

Ale żeś się nawyliczał i wypunktował. Agresją mnie przeskoczyłeś. Ale najważniejsze jest żeś nie słuchał porównania tych dwóch piecyków gdzie MC-100B jest modify, a się wypowiadasz wierząc w coś tam. Słuchałem sporo drogich sprzętów gdzie niezawsze robiły one na mnie dobre wrażenie. A odgrażanie się typu: podłącz sobie do tego jakies tam kolumny wysoko nisko średnio czy coś innego o kant dupy. Lutek podłączyłby do swojego Rotela Tannoy Red monitor i tez by to mogło zjeść Twój wzmacniacz. Nie mówię że popełniłeś błąd i nie jesteś zadowolony z zakupu. Niech Ci to gra i daje dużo zadowlenia.

Ważne, Piotrze, że słuchałeś Lebena, a także że słuchałeś mojego systemu, bo inaczej musiałbym uznać, że pier**lisz farmazony. Słuchałeś, prawda? Natomiast ja się nie kłócę: jeśli - po swoich odsłuchach - twierdzisz, że Leben gra gorzej od Yaqina, to masz prawo tak twierdzić. Ja nigdzie nie napisałem, że Leben gra lepiej od tego modyfikowanego 100b, uważam jedynie, że kolega bezczelnie robi sobie reklamę swojego Yaqina, którego chce sprzedać, a o Lebenie wie tylko tyle, ile mu "ktoś opowiedział". Skoro taki dobry, to czemu sprzedaje? Chamska reklama, i tyle.

A to może być powód tej reklamy MC-100B, kto to wie ? Lebena nigdy nie słuchałem. Prześlij mi na priva zdjęcie Twojego pokoju. Będę mógł się chociaż domyśleć jak to Ci gra. Dla mnie przeskok z MS-20L na Lebena to kiepski przykład aby pokazać wielkość Lebena. Ale nie mówię że gra on źle bo go nie słyszałem. Za to Ty twierdzisz że MC-100B zmodowany nie może zagrać lepiej oid Twojego Lebena. Zapewne słuchałes takiego porównania i masz rację :)

No spoko jesli uważasz że to nieuczciwa reklama MC-100B to OK. Myślałem że skreślasz coś czego nie słuchałeś na uszy (Y+mod).

Piotrze, ale czy ty myślisz, że chodzi o prestiż przeskakiwania? Leben jest piękny i gra pięknie, i to mi wystarczy. A o Yaqinach nie powiedziałem złego słowa, choć pamiętaj, że poza walorami brzmieniowymi liczy się także jakość wykonania i użytych komponentów. Tu Leben bije na głowę każdego Yaqina, nawet tego modyfikowanego. Jak kiedyś będziesz miał okazję, posłuchaj sobie Lebena. Wtedy pogadamy. Bo tak to jest bez sensu.

Jak kiedyś będziesz miał okazję, posłuchaj sobie Lebena

Tak zrobię jeśli bedę miał okazję kiedyś. Jakość wykonania ważna, ale jak dźwięk z tego pójdzie kiepski to mam gdzieś jakość wykonania. Kwestia wyglądu to kwestia gustu. Akurat Leben na zdjęciach absolutnie mi się nie podoba. Być może musiałbym go pomacać, to na szpetny wygląd przymrużyłbym oko. Może masz inny wzmacniacz Lebena. Ja pisze o wyglądzie dla przykładu tego

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Panowie. To kompletnie nie na temat. Powinniście dostać bana za off topic. Leben to jest przynajmniej 10 tysięcy i nie o to pytał inicjator wątku.

A na marginesie, oprócz CS-660P reszta produktów Lebena jest szkaradna i wyglada jak tłuczona w chińskiej manufakturze, co być może nie jest dalekie od prawdy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.