Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD a komputer

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Elektronika niestety poszła w ostatnim dziesięcioleciu niesamowicie do przodu i niestety nie ma się co oszukiwać współczesne odtwarzacze CD są zdecydowanie lepsze niż urządzenia 20 letnie.

Ale dlaczego tej różnicy większość osób nie słyszy ?? to jest pytanie

Czy to czasem nie jest tak że zatwardziali użytkownicy formatu CD nie chcą przyjąć do wiadomości że niestety technologia idzie do przodu i pomimo tego że PCM 44,1/16 brzmi wystarczająco dobrze niestety wymyślono coś znacznie lepszego.

Domorośli konstruktorzy DiY budują na kolanie dac-ki na przeciętnych elementach które deklasują urządzenia zaprojektowane przez najlepszych inżynierów na świecie.

A ci sami inżynierowie mając dostęp do wszystkiego co najlepsze na świecie nic lepszego od 20 lat nie stworzyli.Trochę to jest to zastanawiające.

Toś się popisał pierwszym wpisem ze stekiem bzdur;-) Dawno się tak nie ubawiłem;-) Więcej słuchaj mniej generalizuj a przede wszystkim przestań wierzyć w reklamy. Polecam Ci jeszcze Nakamichi OM-S 7E albo Yamahe CDX 1120 - są wystarczająco stare mają ok 25 lat - posłuchaj co zrobią z Twoją "gęstą" zabawką. O komputerze nawet nie wspomnę.

jeśli to jest odniesienie do adamów, jako do sprzętu niskiej klasy, to one mają dużo większe prawo grać gęste pliki od większości dużo droższych kolumn hi-fi, chociażby z racji wyrównanego, wykresowo płaskiego pasma przenoszenia i możliwości sięgnięcia aż do 50kHz

Papier wszystko zniesie;-) Mieliśmy już cudowny zestaw Sony który marketingowo był dedykowany pod SACD. Niestety jego posiadacz w to uwierzył;-)

Highres na sprzęcie niskiej klasy, to jak spoiler w maluchu. Być może jakichś różnic możnaby się dopatrzyć, zwłaszcza jak wiatr zawieje od tyłu i spoiler zadziała jak żagiel pędny.

Na tym forum to jest fenomen psychologiczny, że im ktoś ma gorszy sprzęt, tym bardziej wierzy w magiczną moc gęstych plików. Zjawisko to na pewno warte jest dalszych badań, ale raczej przez lekarzy niż przez audiofili.

Na słabym sprzęcie czy jak wolicie "śmieciowym" nie usłyszy się różnicy. Potwierdza to sam założyciel tematu. Także nie wiem o co chodzi.

Ci co mają lepszy sprzęt słuchają muzyki w jakości CD i są w pełni zadowoleni. To już jest taka żelazna reguła na tym forum, a cała sytuacja całkowicie kuriozalna.

Ja mam dobry sprzęt i słucham plików hi-res, CD i winyli - no i co? I mogę potwierdzić, że jest słyszalna różnica pomiędzy wszystkimi formatami.

Papier wszystko zniesie;-) Mieliśmy już cudowny zestaw Sony który marketingowo był dedykowany pod SACD. Niestety jego posiadacz w to uwierzył;-)

w tym przypadku mówimy akurat o możliwości odtworzenia gęstych formatów, czego w papierach można szukać, a nie czy coś ładnie gra :)

Ja mam dobry sprzęt i słucham plików hi-res, CD i winyli - no i co? I mogę potwierdzić, że jest słyszalna różnica pomiędzy wszystkimi formatami.

Nie pisałem, że nie ma różnicy, tylko kwestia przedstawiana jest opacznie. Jest tu na forum cała grupa osób, które mają sprzęt względnie kiepski, a o highres piszą tak, jakby bez tego nie było sensu niczego słuchać. Tymczasem tak na prawdę największym ograniczeniem są urządzenia odtwarzające, a nie format CD. Nic zresztą nie wskazuje, żeby się to szybko zmieniło.

Dodatkowo dalej będę się upierał, że nawet mp3 lepiej brzmi na dobrym spprzęcie niż highres na słabym, a co tu mówić o CD.

Są przyczyny, dla których highres może na kiepskim sprzęcie grać troszkę lepiej. Tu główną przyczyną jest właśnie kiepskość tego sprzętu. Na wysokiej klasy sprzęcie jest inaczej: tam CD gra tak dobrze, że nikt za highres nie tęskni.

Głowny wniosek jest stąd taki, że w pierwszym rzędzie trzeba się koncentrować na jakości swojego zestawu do odtwarzania, a nie na formatach.

Formaty highres to nie jest nic złego, też sie cieszę, że się upowszechniają. Czysto teoretycznie ich przewaga jest oczywista, ale w praktyce odgrywają marginalną rolę, bo głównym ograniczeniem są nadal przetworniki.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Elektronika niestety poszła w ostatnim dziesięcioleciu niesamowicie do przodu i niestety nie ma się co oszukiwać współczesne odtwarzacze CD są zdecydowanie lepsze niż urządzenia 20 letnie.

Czy to czasem nie jest tak że zatwardziali użytkownicy formatu CD nie chcą przyjąć do wiadomości że niestety technologia idzie do przodu i pomimo tego że PCM 44,1/16 brzmi wystarczająco dobrze niestety wymyślono coś znacznie lepszego.

Domorośli konstruktorzy DiY budują na kolanie dac-ki na przeciętnych elementach które deklasują urządzenia zaprojektowane przez najlepszych inżynierów na świecie.

A ci sami inżynierowie mając dostęp do wszystkiego co najlepsze na świecie nic lepszego od 20 lat nie stworzyli.Trochę to jest to zastanawiające.

A koty w butach chodzą.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten dobry sprzęt to Marantz SA 8003? Gratuluję ale dobrego samopoczucia;-)

A koty w butach chodzą.

Wpis tego nowego usera to jest cyrk na kółkach;-) Chciał zaistnieć to zaistniał;-)

• 2 tygodnie później...

Wyświetl postUżytkownik Octagon dnia 21.11.2012 - 17:36 napisał

Więcej słuchaj mniej spekuluj.

Dokładnie to powinieneś zrobić.

Kolego discomaniak71 odpowiedz szczerze czy miałeś okazję posłuchać dźwięku na dobrym komputerze ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolego discomaniak71 odpowiedz szczerze czy miałeś okazję posłuchać dźwięku na dobrym komputerze ?

Wielokrotnie i na tej podstawie piszę. Jeden z takich systemów za niemałą kasę i z głową - co najważniejsze - stworzył mój przedmówca rochu.

Pytanie czego Ty słuchałeś skoro tworzysz wpisy podobne do tego poniżej.

Gość partick

(Konto usunięte)

czy miałeś okazję posłuchać dźwięku na dobrym komputerze ?

cie choroba... to ja pomiędzy zerami i jedynkami z dysku, a dacem, mam trzy komputery: NAS, Router i Transport - strach się bać ;-/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.