Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DP-45F: Problem z odtwarzaniem małych płyt w trybie AUTOSTART

Marek Gajowiecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dwóch lat jestem szczęśliwym właścicielem cacka DENON DP-45F. Działał bez zarzutu, aż odkryłem właśnie pierwszy z nich. Proszę, pomóżcie!

Dostałem małą płytę winylową i tu się zaczął problem. Mogę odtwarzać ją tylko przez ręczne uruchomienie. Kiedy wciskam AUTOSTART gramofon pozostaje na prędkości 33, a co za tym idzie ramię startuje z pozycji dużego winyla. Przez cały czas uruchamiania świeci się kontrolka '33' - ale regularnie mryga też '45' - dokładnie w tych momentach kiedy światło diody "mija" otwory w macie kryjące jak mniemam fotokomórki...

Na początku sądziłem, iż jest to problem z ustawieniem światła diody: więc troszkę pokombinowałem i UDAŁO SIĘ - system auto zadziałał!!! Jednak tylko 2 czy 3 razy... Potem znowu się zamulił - jakby nie mógł rozróżnić rozmiaru płyty. Od 2 dni staram się ustawiać znowu ale bezskutecznie: więc zwątpiłem już czy chodzi tutaj o diodę.

Fotokomórki wydaje się, że działają - bo zapala się na chwilkę prędkość '45' za każdym razem jak światło 'wceluje' w fotokomórki.

Przepraszam z góry jak wypisuję tutaj głupoty - to efekt moich domysłów, a jestem laikiem w tych sprawach. Proszę, błagam o pomoc:

- Czy poszła jakaś fotokomórka?

- Czy światło diody jest źle ustawione?

- Czy może gramofon jest całkiem rozregulowany....

Jestem ze Szczecina, więc jakby Ktoś mógłby polecić mi kogoś kto mi pomoże będę mega wdzięczny...

Pozdarwiam!

Witam!

Od dwóch lat jestem szczęśliwym właścicielem cacka DENON DP-45F. Działał bez zarzutu, aż odkryłem właśnie pierwszy z nich. Proszę, pomóżcie!

Dostałem małą płytę winylową i tu się zaczął problem. Mogę odtwarzać ją tylko przez ręczne uruchomienie. Kiedy wciskam AUTOSTART gramofon pozostaje na prędkości 33, a co za tym idzie ramię startuje z pozycji dużego winyla. Przez cały czas uruchamiania świeci się kontrolka '33' - ale regularnie mryga też '45' - dokładnie w tych momentach kiedy światło diody "mija" otwory w macie kryjące jak mniemam fotokomórki...

Na początku sądziłem, iż jest to problem z ustawieniem światła diody: więc troszkę pokombinowałem i UDAŁO SIĘ - system auto zadziałał!!! Jednak tylko 2 czy 3 razy... Potem znowu się zamulił - jakby nie mógł rozróżnić rozmiaru płyty. Od 2 dni staram się ustawiać znowu ale bezskutecznie: więc zwątpiłem już czy chodzi tutaj o diodę.

Fotokomórki wydaje się, że działają - bo zapala się na chwilkę prędkość '45' za każdym razem jak światło 'wceluje' w fotokomórki.

Przepraszam z góry jak wypisuję tutaj głupoty - to efekt moich domysłów, a jestem laikiem w tych sprawach. Proszę, błagam o pomoc:

- Czy poszła jakaś fotokomórka?

- Czy światło diody jest źle ustawione?

- Czy może gramofon jest całkiem rozregulowany....

Jestem ze Szczecina, więc jakby Ktoś mógłby polecić mi kogoś kto mi pomoże będę mega wdzięczny...

Pozdarwiam!

Proponuje zacząć od wyczyszczenia czujnikow polozenia plyty oraz wspomianej diody (chociaż jej swiatlo chyba raczej zapobiega opuszczeniu ramienia w momencie gdy na talerzu nie ma plyty),można sprawdzić, czy prawidłowo jest zalozona gumowa mata (tu raczej trudno się pomylić - ale czeskie bledy się zdarzaja).

Jeśli to nie pomoze - napisz PM - wysle Ci instrukcje serwisowa - być może przyszla pora na przegląd i regulacje (pomysl tez o wymianie elektrolitow - awaria takiego kondensatora może skutecznie "uwalic" kosci sterujące gramofonem - ich zakup jest bardzo trudny - jeśli w ogole możliwy...)

Jeśli planujesz oddac gramofon do fachowca - wspomniana serwisowka tez się przyda...

Witam!

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Niestety po wyczyszczeniu wszystkich czujników sytuacja się nie zmieniła. :( Dziękuję też za instrukcje serwisową - posiadam kompletną dokumentację tego sprzętu.... Jestem bezradny. Jakieś inne pomysły?...

Jakby ktoś znał kogoś kompetentnego w Szczecinie czy w okolicach kto zajmuje się gramofonami to proszę o kontakt...

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.