Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie głośnika centralnego - pomocy

kenhan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, otóż chciałbym postawić głośnik centrany na półce na ścianie za telewizorem. Głosnik posiadam firmy Jamo seria E8, któy ma z tyłu kanał bass reflex. Jaka powinna być minimalna odległość tlnej ścianki głośnika od ściany?

Dzięki za podpowiedzi.

Umieszczenie głośnika centralnego w głębi za telewizorem to bardzo dobry pomysł - scena zyskuje piękną głębię, takiej trójwymiarowości nie da żaden DSP. Moje eksperymenty z takim ustawieniem położył właśnie tylny bass-reflex - 30 cm to było absolutne minimum, a tyle nie mogłem mu dać - i w końcu wrócił na telewizor...

Ale tak naprawdę ta odległość jest w sporym stopniu zindywidualizowana dla każdej konstrukcji, obawiam się że metoda prób i błędów cię nie ominie. Możliwe, że uzyskasz bardzo zadowalające rezultaty przy mniejszym odstępie. U mnie nawet zatkanie otworu i przejście do obudowy zamkniętej nie pomogło - nie chciał stać przy ścianie i koniec.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Otwór bass-reflex można "deaktywować", pisano na ten temat sporo na forum.

Dla mnie 30 cm to minimum odległości głośnika od ściany za nim, ale głośnika z przednim bass-reflex; myślę że w wypadku tylnego bass-reflex odległość ta powinna być przynajmniej 2 razy większa.

Mam pytanie co do ustawienia głośnika za telewizorem. Faktem jest, że w profesjonalnym kinie może on znajdować się za ekranem projekcyjnym, ale telewizor to zupełnie co innego. W moim wypadku aktualnie idealnym ustawieniem głośnika centralnego byłoby na podstawce 100 cm, za tv (obudowa tv zasłoniła by jedynie tę część kolumny, gdzie znajduje się bass reflex) skierowanego nieco pod kątem w stronę widza, niestety w takim wypadku będzie on znajdować się kilkadziesiąt cm wyżej od kolumn głównych, a najlepsze efekty można uzyskać gdy przetworniki wysokotonowe znajdują się na jednym poziomie.

kenhan,

bez paniki, 10 centymetrow wystarczy by umozliwic prawidlowa prace takiego portu. Jakiekolwiek zmiany w brzmieniu poprzez dalsze odsuwanie od sciany nie maja nic wspolnego z BR z tylu i nastapily by takze przy usytuowaniu portu z przodu.

xajas

www.jaschiks.com

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Racja, głównym aspektem nie jest tu praca portu bass-reflex.

Czy jest chętny na wypowiedzenie się w temacie ustawienia kolumny centralnej częściowo lub nawet całkowicie za telewizorem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.