Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia i polaczenie Koda SW-1000?

JacoXP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wysokie Forum,

z zapytaniem nastepujacym, a nuz ktos ma podobny sprzet i moze doradzic - oto amp yamaha 450 i zestaw koda ex566 z subem sw-1000. O ile ustawienie glosnikow f+c+sr juz dopasowalem do swych upodoban (fronty polaczone kablem koda biwi, center i tyly takim "srebrnym" jamo - wiem, padaka :)), to sub pozostaje dla mnie wciaz tajemnica. Po pierwsze, primo, jestem posiadaczem tego ustrojstwa od miesiaca lub cos tak, po drugie, secundo, nigdy wczesniej nie mialem suba. A to sie rowna kompletny brak wiedzy i doswiadczenia. Oto moje pytania (juz mocno przetrzebione po przeczytaniu artykulu xajasa) - 1. na jakie wartosci ustawic crossover w ampie i subie? 2. do ktorej "dziurki" podlaczyc kabelek (line czy sub) i czy wymiana fabrycznego druta do suba na cos lepszego wniesie cokolwiek? 3. dlaczego (pewnie zle ustawienia..., ale jakie?) momentami przy ogladaniu filmow sub wpada w taki rezonans, ze glowa peka, a sciany sie wala. Nie musze dodawac, ze zwykle dzieje sie to w srodku nocy, a mieszkam w bloku... :)

Zdaje sobie sprawe, jako obeznany z komputerami, ze zadane telefonicznie/forumowo pytanie pod tytulem "cos sie dzieje niedobrego z moim komputerem, co mozesz mi poradzic?" powoduje jedynie gleboka zadume serwisanta, ale a nuz...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/9861-ustawienia-i-polaczenie-koda-sw-1000/

polecam Ci wyszukiwarke,ostatnio kilka osób sie skarzyło na ten sub ze dudni i wogóle jest niezbyt dobry i wymiana na SW100B pomogła rozwiazac ten problem,ja ich własnie ostrzegałem przed kupnem Sw-1000;)

No tak, ostrzezen nie znalazlem, albo tez nie wiedzialem o ich istnieniu przed zakupem. Jednakze jezeli metoda "kup se lepszy" w moim przypadku nie ma obecnie zastosowania, to czy pozostanie mi uzywac suba jako pufy, czy tez moze znajdzie sie ktos, kto poradzi nieco mniej lakonicznie? A propos - wyszukiwarka przetrzepalem wszystkie chyba watki i oprocz stwierdzenia ze dudni, i ze producent zle wyprofilowal bass reflexy - nie znalazlem ciekawszych metod zaradzenia problemowi.

Spotkalem sie natomiast w kilku watkach ze stwierdzeniami, ze to wlasnie ty Elfan posiadasz podobny sprzet i moglbyc cos pomoc. A tu masz - zdawkowo, jak ratownik, "a nie mowilem"...

:)

wjezdzam na ambicje...

Ad 1. Przy podlogach EX566 proponuje crossover w ampie na wartosc minimalna (w Y z tego co pamietam 80Hz). Crossover nie ma znaczenia ze wzgledu na ad. 2.

Ad 2. Wyjscie .1 (pojedyncze RCA). Jak sie u Ciebie w ampie zwie, nie wiem. Crossover w ampie jest wtedy omijany nie masz co krecic.

Ad 3. Sprobuj ustawic fronty na "small". Wystaw sub z rogu pokoju. Odstaw sub od sciany.

Ad 4. Polecam Ci wyszukiwarke, ostatnio kilka osób sie skarzyło na ten Elfan ze dudni i wogóle jest niezbyt dobry i wymiana na byle co innego pomogła rozwiazac ten problem,ja ich własnie ostrzegałem przed Elfanem;)

Dzieki! Wlasnie pojawiaja sie konkrety. Ale musze powiedziec, ze suba nie mam przy scianie tylko pomiedzy frontami, podlaczonego w ampie do lfe (pewnie przez to krecenie galka na glosniku nic nie dawalo), a jedyny slyszalny efekt byl przy ruchach na ampie. powiem nawet, ze bawiac sie nieco ustawieniami (po lekturze art. xajasa - byl sycacy) zmienilem fronty na small i ruszalem crossoverem. najlepsze dla ucha - oczywiscie mojego, gumowego - uzyskalem przy 100-120 w zaleznosci od zrodla. wtedy bas dawal po byku. czy jednak zostawic ustawienie bass out na both, czy sub only, bo cos mi sie kolacze, ze to tez jest zalezne od podlaczenia przez lfe?

no i wracajac do "dziurek" - chodzilo mi o dwie dziurki w subie na minijacka. jedna bodaj line a druga bodaj sub. ja wpilem oczywiscie do sub, ale cos ostatnio wyczytalem, ze owo line to wlasnie linia niskotonowa, true or false? :)

no i na koniec - co z tym kablem, bo szczerze mowiac nie wiem, czy warto kupowac subconnecta. chyba, ze po to, zeby ladniej kablowisko wygladalo, hehehehe

pozdroovka!

Co do fazy - probowalem, ale siedzac przy glosniku - dzis wyczytalem, ze to nie daje efektu. sprobuje wieczorem namowic dziewczyne, zeby siadla przy pudle i heblowala, a Pan w fotelu bedzie sie staral wychwycic roznice :)

Jeszcze raz, choc bylo o tym wiele razy a Xajas pisze o tym piekniej nizli ja i lepiej sie na tym zna :-)

1. Podwojnym cinchem mozesz podlaczyc wyjscie niskopradowe z dowolnego zrodla np. audio out z dvd, tape out z ampa itp. Po co? Jakbys nie mial wyjscia LFE w ampie i musialbyc ampem wyseparowywac niskie z reszty kanalow. Nie polecam, same straty.

2. Zaciskami kolumnowymi w subie mozesz podlaczyc go do wyjsc wysokopradowych ampa. Po co? Jakbys nie mial LFE i patrz wyzej. Ja sie tak czasem bawie dolaczajac moj subik do zestawow stereo, kiedy nie chce ciagnac interkonektu 2xRCA na kilka metrow a glosnikowke akurat mam.

3. Tego juz nie wiem na pewno i w gruncie rzeczy jest to moj niczym nie poparty domysl - sub centralnie miedzy frontami zle mi sie widzi... Jednak proponowalbym Ci go asymetrycznie, niedaleko jednego z frontow. Ale podstawa to jezdzic, jezdzic, jezdzic z gratami!!! No i do tego niewolnik absolutnie niezbedny! Pozdrowienia dla Twojej dziewczyny ;-) Wszystko trzeba oceniac z pozycji odsluchowej niestety...

4. Czy wspomagac suba frontami (both)? Czy wlaczac suba do stereo? Tu pozwole sobie sie nie wypowiadac - zrob tak, zeby Ci sie podobalo -

5. - bo o to w koncu chodzi, nieprawdaz?

Nie dogadalismy sie mario z tymi polaczeniami :) o wysokopradowych wyczytalem, nie ruszam. jestem podlaczony po niskich z lfe do dziurki sub w subie :) ale mnie zastanawia dziurka line - rowniez w subie... czysta meska ciekawosc ukierunkowana na dziurki. wracajac zas do tematu kabla, tu przywaliles jak kurek z kaminskim. ja pytalem, nie czy kabel jest potrzebny (heheheheh), tylko czy warto kupowac jakiegos ekstra subconnecta zamiast seryjnego drucika dolaczanego do subwoofera sw-1000. w ty mi wyjezdzasz z lacznoscia bezprzewodowa... no, no, no, nie poznaje kolegi...

zas co do "miedzy frontami", to nie napisalem "centralnie pomiedzy", a powiem nawet wiecej - mam jak zalecasz - asymetrycznie w poblizu jednego z nich. z racji jednak malenkosci pokoju (4x4) nie bardzo mam gdzie z gratami jezdzic, niestety... kody i tak zajmuja sporo przestrzeni zyciowej :P

Jaco - niechze sarkazm to nie bedzie dla Ciebie jezyk obcy :-) Znaczenie podwojnej dziurki Ci wyjasnilem, w Twojej sytuacji tez tego nie ruszaj i nie dlatego, ze masz narzad nieparzysty ;-)

Za Qubriciem: uzyj kabla koncentrycznego, ktory siega od ampa do suba. Tylko Elfan jest zdolny uslyszec roznice w kablach LFE. Pod niego i jego tuningowane Kody Tara Labs, Nordost i Neutrik szykuja juz specjalne oferty subconnectow.

W tych rozmiarach pokoju widze pewne niebezpieczenstwo. Pomysl: 80Hz to 4m dlugosci fali, na dodatek kwadrat, uj niedobrze... Wiesz co, postaw go (probnie oczywiscie) w okolicach srodka pokoju.

Dobre... w okolicach srodka pokoju to ja mam stolik, chopie. To ustrojstwo stoi u mnie w "livingu", a nie pokoju przeznaczonym stricte do ogladania/sluchania. co do dlugosci fali, to fizyke mialem ostatnio jakies 16 lat temu, ale chetnie poslucham o niebezpieczenstwach niesionych fala 80 Hz :) oczywiscie metoda lopatologiczna, tak na prosty, chloporobotniczy rozum...

Miedzy wierszami zas wyczuwam niezmierzona radosc, jaka daje ci czytanie postow elfana :)

"Rocznik 69, przesiedlony z samego centrum miasta na podłódzką wieś. Problemy powyżej 13kHz, chyba że to generator ma problemy."

oto opis słuchu MariuszaJ :DDDDDD.i jeszcze wspomne że nalezy do Stowarzyszenia antykablarzy;) wiec nie ma sie co dziwić ze Ty Mariusz kabelka za 2 zł nie odróznisz słuchowo od kabla za 200zł;).

Elfan, trzymaj poziom. Jako antykablarz nawrócony z MariuszemJ się w tej kwestii nie zgadzam, ale walenie argumentów ad personam w postaci wciskania/wytykania facetowi ubytku słuchu jest niezbyt na miejscu. Jemu po prostu ze zrozumiałym trudem przychodzi bezdyskusyjne przyjmowanie Twoich rewelacji - zwłaszcza od czasu gdy twierdziłeś, że odróżniasz cyfrowe coaxiale na kodach F51.

A przed takim słuchem i ja chylę czoła, choć do 24 kHz nie mam najmniejszych problemów.

Wiesz Elfan, w naszym, jezusowym wieku (u maria juz nawet ponadjezusowym), sluch zniszczony, pozwole sobie tu powiedziec za siebie, na koncertach thrash i death metalowych w czasach, kiedy naglosnieniowcy niezbyt sie jeszcze przejmowali nieprzekraczalna wartoscia natezenia dzwieku, progiem bolu i tym podobnymi pierdolami, zapewne nie pozwala na wychwycenie subtelnych dzwiekowych roznic pomiedzy rzeczonym kabelkiem za 2 a za 200 zl. Aczkolwiek jezeli istnieja rzetelne przeslanki ku przesiadce z kabelka "firmowego" na cos lepszego (ale tak do stowy za 1,5 m) - slucham i jestem otwarty na sugestie! Co polecasz?

Tu ja, Elfan-podrobka.

Oto przepis na hi-endowy kabel LFE:

1. Za pomoca np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nabywasz potrzebna ilosc gitarowego Beldena fi 7mm - 5-7 zl za metr.

2. Za pomoca np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub Allegro nabywasz dwa wtyki Nakamichi. Sa co prawda fi 6mm ale uzywajac Ciemnej Strony Mocy wcisniesz i beda pieknie trzymaly. Cena ca 10zl.

3. Troche cyny, lutownica.

W Twoim przypadku za 20zl dostaniesz hi-endowy kabel. Mozesz go nawet wypromowac na forum jako warty 100 razy wiecej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaco> Nie jestem dobry w "strzalkach" i innych interferencyjnych bajerach, robie badania akustyki metodami malo profesjonalnymi tj. sinus-mikrofon-woltomierz, bez wstepnych rozwazan. Niestety, jak wszedzie musze isc na kompromisy. Moze pomoze Ci opis moich ustawien i "efektow". U mnie tez wszak "KD" stoi w livingu.

1. Sub w ustawieniu na scianie 6m, 2m od rogu, blisko sciany gra w kiblu pod schodami 8m dalej. Robienie kupy w czasie szturmu olifantow dostarcza niezapomnianych wrazen.

2. Sub gra najlepiej odstawiony od tej sciany o conajmniej 1m (pokoj wraz z otwarta kuchnia ma 8m), w przeciwfazie (wg oznaczen Kody). Polozenie jest calkowicie nieakceptowalne przez Moja Piekna.

3. Crossover 100Hz (jak juz powiedzialem: w 5.1 bez znaczenia), fronty na large, stereo tu nie slucham. Glosnosc na subie 50% przy 0dB na LFE ampa.

4. Zadnych buczen. Nie zaluje tych 900 zl na suba.

Off-topic do wszystkich: no ale powiedzcie sami, czym by to forum bylo bez Kofana-Elfana :-) Musielibyscie sie ciagle dopisywac w watku "Brak humoru na forum" - a tak, wyszukiwarka, autor: Elfan, dowolny watek (prawie) i pekamy do woli!

. "Jemu po prostu ze zrozumiałym trudem przychodzi bezdyskusyjne przyjmowanie Twoich rewelacji - zwłaszcza od czasu gdy twierdziłeś, że odróżniasz cyfrowe coaxiale na kodach F51. "

no dziwnie to brzmi moze troche ale takie sa fakty.Co mam poradzic.Pozostaje wam tylko wierzyć mi lub nie.

Elfan! Alez jak Ty cos zganisz to mi sie to zaraz bardziej podoba! Jak Ty radzisz zrobic cos tak, ja robie inaczej i jest swietnie! Bez Ciebie jestem jak bez reki... bez uszu... bez serca... moj ciccerone, don't leave me now!

Do reszty: przepraszam wszystkich za bocznicowanie watku, ale mam dzis kiepski humor - cale popoludnie eksterminowalem spalinami sk!@#$%^& kreta, ktory przekopal mi trawnik.

"Do reszty: przepraszam wszystkich za bocznicowanie watku, ale mam dzis kiepski humor - cale popoludnie eksterminowalem spalinami sk!@#$%^& kreta, ktory przekopal mi trawnik"

no i teraz na mnie sie wyzywasz:D o ty.......;).A tak poza tym to lubie Twoje teksty,są takie specyficzne........

Dobra, Elfan, grabula na zgode bo mnie ponioslo. Puszczam sobie dla uspokojenia 'Eye of the Hunter' Brendana Perry, swietnie pasuje moich dzisiejszych lowow. Polecam, bo i tak sie watek rozlazl.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.