Skocz do zawartości
IGNORED

Napięcie pojedyńcze na symetryczne

benek161

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa wielkie, fajne, ekranowane trafa dające napiecie 46V. Chciałbym je użyć do wzmacniacza ale tak żeby napiecie rozbić na pół (2x23V). Kiedyś stosowałem układ podwajacza napiecia z dobrym skutkiem. A jak to jest z dzielnikiem? Opłacalny temat? Jak to najlepiej zrobić? Zależy mi na tych trafach

Wi ?

No jak masz dwa trafa w czym problem ?

Jedno będzie ci robiło Plus drugie Minus

A tak to sie po prostu nie da .... (bez tłumaczenia bo sie mnie nie chce zresztą zajęło by to dużo)

Najprościej jest rozebrać transformator, odwinąć uzwojenie wtórne które jest zwykle na wierzchu, licząc zwoje, następnie nawinąć je ponownie wyprowadzając odczep w połowie całkowitej liczby zwojów. Innym sposobem jest skonstruowanie jakiegoś układu wirtualnej masy, ale jeśli zasilany układ jest układem mocy, np. końcówki mocy to to rozwiązanie nie jest najlepsze. Do jakichś preampów mogłoby być dobre.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Prosto , odwijasz taśmę osłaniającą uzwojenie , podłączasz trafo do sieci i próbujesz znaleźć środek uzwojenia czyli - podłączasz woltomierz do jednego końca wypr trafa , a do drugiego wyprowadzenia z woltomierza przyczepiasz coś ostrego -igłę itp .

i od strony zewnętrznej nakłuwasz uzwojenie , przebijając i w minimalnym stopniu uszkadzając izolację - starając się trafić w środek uzwojenia - mierząc napięcie .

Potem przecinasz i gotowe , przy transformatorach małej mocy i dużej ilości zwojów gdzie nakłada się kilka warstw raczej bez odwijania nic nie zrobisz .

jak juz sie skonczy kluc bierzesz zywice lub emalie i problem z glowy :)

co do pomyslu wykozystania trafa dla wzmacniacza to nic prostrzego... zostaje ci uklad mostkowy gdy napiecie plynie miedzy plusem a minusem (tak robi sansui). dla wirtualnej masy uzywa 2 rezkow 6k8,

gra podobno malina...

dla preampa i stopnia napieciowego wzmaka dokladasz 2 trafko mniejszej mocy z odpowiednim odczepem...

polecam schematy sansui i ich uklad diamond buffer

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.