Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-QD33 + Marantz 8003

belfer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy Waszym zdaniem osiągnę jakąś znaczącą poprawę dźwięku – barwa, przestrzeń, głębia itp. – wstawiając do mojego zestawu osobny przedwzmacniacz?

Obecnie mój Technics SL-QD33 z wkładką Digitrac 300 SE jest podłączony do Marantza pm 8003 i AA Phoebe III. Gra to w pokoju o pow. ok 22 m. To co słyszę nie jest moim zdaniem takie złe (słucham tylko tzw. ‘muzyki poważnej’), ale nurtuje mnie pytanie, czy dokupując jakiś przedwzmacniacz nie uzyskam czegoś lepszego. Niestety jestem z małej miejscowości, dość daleko od jakichkolwiek sklepów audio. Nie znam też nikogo słuchającego winyli.

Myślałem o czymś do max 800 zł. Np. : Cambridge Audio ca640p lub Pro-Ject Phono Box SE II. Czy to ma sens? Nie potrafię ocenić wartości tego phono, które jest w Marantzu.

Jako laik w temacie będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie  Serdecznie pozdrawiam miłośników czarnej płyty.

https://www.audiostereo.pl/topic/98932-technics-sl-qd33-marantz-8003/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak się chce wydać 800zł to trzeba się wziąć w garść i wypożyczyć coś w innym mieście.

Powinno być lepiej z tym SE II, pytanie czy przyrost cię zadowoli? Gramofon wtedy będzie wąskim gardłem.

Dopiero wchodzę w winyle i na początek nie chciałem wydawać za dużo na gramofon. Jestem tego świadom , że ten technics to erzatz dobrego gramofonu, ale na tyle było mnie wtedy stać. Generalnie chciałbym usłyszeć Wasze zdanie o tym phono w marantzu 8003. Czy polepszę dźwięk dokupując osobny pre-amp, czy też ten w marantzu jest na tyle dobry, że poradzi sobie z droższym /jakim?/ gramofonem i wtedy to co wydałbym na przedwzmacniacz przeznaczyć na jakiś inny gramofon. Co więc będzie lepsze? Dokupienie pre-ampa czy zmiana gramofonu? Nie dam rady zrobić tych dwóch rzeczy jednocześnie.

Napisz co bys chciał zmienić w dżwięku.

Napisałem :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja nie wiem czy się doczekasz tutaj kogoś kto miał ten wzmak i używał wbudowanego pre.

Ja mu specjalnie nie wróżę wyrachowania, ale nie słuchałem, więc nic nie mówię.

Trochę szkoda. Miałem nadzieję usłyszeć głównie opinie o tym pre w moim marantzu. Chyba rzeczywiście trzeba będzie ruszyć leniwe 'cztery litery' i spróbować coś wypożyczyć. Nie wiecie, czy np. Q21 wysyła takie rzeczy za kaucją?

- wzmacniacz wygląda dość zacnie, dlatego chyba inne pre niewiele zmieni, raczej bym próbował innej wkładki

Tę co mam poradzono mi tu na forum. Jest chyba cenowo i jakościowo adekwatna do mojego gramofonu. Poza tym to t4p. Wybór nie jest za duży.

Dziękuję za propozycję. Czy za tę cenę ( to tylko 100 zł więcej niż kosztował mój technics; za nową wkładkę zapłaciłem 250 ) osiągnę wyraźnie lepszą jakość ? Przeczytałem kilka opinii o nim i faktycznie wszyscy bardzo go chwalą. Czy ta wkładka będzie do wymiany? Czy obecnie są na allegro jeszcze jakieś ciekawe okazje? Jeśli mój marantz zostałby jako phonostage, chciałbym dokupić do niego coś, co nie byłoby mezaliansem lub przerostem formy nad treścią. O jakiej cenie należy realnie myśleć? Ze względu na wybitny antytalent techniczny szukam tylko prostych konstrukcji.

Gość rydz

(Konto usunięte)

To prosta solidna konstrukcja z bardzo dobrym napędem,bardzo dobrym ramieniem,ciężkim talerzem.

Ten z linka ma dedykowaną wkładkę z którą gramofon był sprzedawany,igły zamienniki zarówno o szlifie eliptycznym,jak i sferycznym sprzedaje np Wamat w cenach około 60zł,wkładka z taką igłą gra na poziomie wkładek z zakresu cenowego 500zł,u mnie zagrała lepiej od Sumiko Pearl,Shure-97,Nagaoka-MP-100.

Gramofon stoi za 550zł,więc pomyśl trochę nad tym co napisałem.

Jeszcze jedno dokupując z czasem wkładkę,Denon DL-110,Denon DL-160 lud Denon-103,dżwięk z tego gramofonu wynosi go na bardzo,bardzo solidnie grajacy poziom HI-FI.

Obawiam się że nawet twój Marantz może być wtedy ograniczeniem w systemie.

Dzięki, Brzmi bardzo kusząco. Już się 'podpaliłem'. Przeczytałem pobieżnie ten wątek /

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) / i widzę, ze masz/miałeś ten gramofon, więc Twoja opinia jest z pierwszej ręki. Dzwoniłem do sprzedającego i dowiedziałem się, że kable trzeba podłączyć przejściówką na chinche. Czy to obniży jakość dźwięku?

Sprawdziłem. Marantz zagra tylko z wkładkami MM. Czy to duże ograniczenie? Denony chyba odpadają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rydz

(Konto usunięte)

Ja zakupiłem z przerobionym już na czincz,nie wiem na ile przejściowka pogorszy dżwięk,o ile w ogóle pogorszy.

Specem od tego gramofonu jest Kolega Ahaja,wal na Priv,dowiesz się wszystkiego,oby nie za.......:)

Ps,gra u mnie od ponad roku,średnio 3-5 płyt dziennie.

Zostałem oświecony. Trzeba przerobić ramię, ale brak śrubki łączącej headshell, która możliwia rozebranie ramienia i wymianę okablowania wewnętrznego /sprzedawca napisał mi, że jej nie ma/ czyni całą operację praktycznie niewykonalną. W tej sutuacji odradzono mi ten zakup. Spore rozczarowanie.

Zostałem oświecony. Trzeba przerobić ramię, ale brak śrubki łączącej headshell, która możliwia rozebranie ramienia i wymianę okablowania wewnętrznego /sprzedawca napisał mi, że jej nie ma/ czyni całą operację praktycznie niewykonalną. W tej sutuacji odradzono mi ten zakup. Spore rozczarowanie.

A ja sadze ,ze dobre pre do gramofonu "pchnie" ten sprzet w strone analogu np. lampowy HIRAGA - mocno chwalony na forum szczególnie przez Andrzeja Analogowego.

Tak czy inaczej bez dobrego pre sie nie obedzie ,nawet przy zmianie drapaka?

Pozdrawiam,

TAD

????

jeśli możesz zajrzyj na priv :)

A ja sadze ,ze dobre pre do gramofonu "pchnie" ten sprzet w strone analogu np. lampowy HIRAGA - mocno chwalony na forum szczególnie przez Andrzeja Analogowego.

Tak czy inaczej bez dobrego pre sie nie obedzie ,nawet przy zmianie drapaka?

Pozdrawiam,

TAD

Dzięki. Też sądzę, że pre będzie konieczne, ale z braku środków na razie 'idę' w zmianę gramofonu.

jeśli możesz zajrzyj na priv :)

Dzięki. Też sądzę, że pre będzie konieczne, ale z braku środków na razie 'idę' w zmianę gramofonu.

To Próbuj,a nóz sie uda cos trafic lepszego ????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.