Skocz do zawartości
IGNORED

Manta V5 trzeszczenie na zimnych lampach

Binklej

Rekomendowane odpowiedzi

WItam od niedawna jestem posiadaczem manty kupilem na probe aby sprawdzic czy autentycznie lampy maja ten urok. Juz sie zarazilem i wiem ze jak sie znudzi manta to nastepny bedzie Yaqin lub cos innego ale napewno lampa :).

Teraz o problemie wyglada to tak ze jak wzmacniacz jest zimny i zaczynam sluchanie to trzeszczy lekko na poczatku skali i na 12 jak sie rozgrzeje kolo godziny to caly problem zanika. na zimnym jest jeszcze lekko cichszy lewy kanal na samym poczatku skali. W czym tkwi problem lampy czy potek?

Posiadam podobny problem, tyle że w Mistralu MM-1. Mam w nim lampy 6P15 oraz 6N2-Q. Mój wzmacniacz wylądował w serwisie Polkpakowym z racji tego że w lewym kanale słychać było uciążliwe dla ucha trzaski. Na miejscu wymieniono jedną lampkę 6N2-Q i problem zniknął, a pojawił się następny. Mianowicie w momencie rozgrzewania się lamp słychać delikatne pyknięcia w lewym kanale. Sądzę że nie jest to normalne i nie wiem co z tym zrobić póki co. Jest sens wymieniać samemu lampy? Jeśli tak to na jakie?

Jest sens i to duzy. Wymiana lamp na inne (inne w sensie ich odpowiedniki produkowane przez inna firme lub rozne wersje danej lampy np militarne) zawsze wplywa na dzwiek wzmacniacza, a to daje mozliwosc "pchniecia" wydobywajacego sie dzwieku w strone ktora chcemy. Generalnie chinskie lampy sa srednie i np ich rosyjskie odpowiedniki w wiekszosci przypadkow polepszaja brzmnienie wzmacniacza . Co do tego na jakie je wymienic, to poszukaj w internecie jakie odpowiedniki sa obecnie dostepne tych Mistralowych lampek. Tylko dokladnie sprawdz czy parametry Twoich lamp i rzekomo ich odpowiednikow sa identyczne, bo ludzie rozne glupoty wypisuja a i sprzedawcy zeby sprzedac tez czasami posowaja sie do klamstw. Tak na pierwszy rzut oka to prawdopodobnie rosyjskie 6P15P(-EW) i 6N2P(-EW) beda odpowiednikami tych lamp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.