Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN NEW 10L MC-13S vs YAQIN MS-20L EL34B

krukgczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z uwagi że to moja pierwsza lampa nie chcem wydawać za dużo a te modele zebrały chyba najlepsze opinie według mnie;-)

Ceny są podobne tylko jaka różnica w dzwięku grać bedzie z roth oli 40 więc prosze co bedzie lepsze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim odczuciu - Ms 20l (u mnie lampy nos i el 34 oryginalne) naśladuje sposobem grania wzmacniacze tranzystorowe, jest szybki detaliczny ale brakuje mu "tego czegoś",

Zamieniając MC10l na ms 20l, biorąc pod uwagę cenę i zaawansowanie technologiczne tego drugiego, spodziewałem się progresu. Po podłączeniu - rozczarowanie.

Rozbierając dźwięk na czynniki pierwsze - Ms 20l - grał prawie w każdym aspekcie lepiej, natomiast ogólny odbiór przekazu nie podobał mi się. Kupiłem więc znów Mc 10l i wróciła radość słuchania, choć można się czepiać niedociągnięć, problemu z basem, misiowatości itd.

Adam. To zupełnie identycznie jak ja: MC-10L ---> MS-20L ---> MC-10L :) Tak naprawdę to jest nasza wspólna przygoda. Koniec identyczny. MC-10L w domu i już na długo

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

mam owego yaqina mc-10l wstawilem mu kondy jantzen audio,i mam zamiar wstawic kondy na na katodach papierowo-olejowe, i wien co mam ,poprostu to super ,lampik!!!

on bez tych rzeczy ,to radość, naprawdę szczerze!!!

a sluchalem ,ostatnio kilka w wzmacniaczy lampkowych w poznaniu.

Chyba nie ma odważnego, żeby je mierzyć, po co się stresować....

Ważne, że daje olbrzymią przyjemność słuchania, nawet jeśli to tylko zakłócenia, przestery i co tam jeszcze może być zepsute.

zbyniu 360

możesz coś więcej na temat modyfikacji, gdzie, jak, co się zmieniło?

Więc chyba padnie na 10l a jakie są różnice między:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy znacząco sie różnią? czy tylko stylistyka?

Która z tych wersji jest najnowsza 10t czy 13s?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam z uwagi że to moja pierwsza lampa nie chcem wydawać za dużo a te modele zebrały chyba najlepsze opinie według mnie;-)

Ceny są podobne tylko jaka różnica w dzwięku grać bedzie z roth oli 40 więc prosze co bedzie lepsze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam w tej chwili na biurku 3 wzmacniacze podłączone do jednego luksusowego gramofonu i testowane porównawczo od tygodni - dwa tranzystorowe, w tym jeden z 2 monobloków i MS20L po wymianie lamp na selekcjonowane rosyjskie militarne – drogie i sprowadzone z USA.

Odsłuch porównawczy na studyjnych słuchawkach referencyjnych Sennheisera HD800.

Nie ma różnic – MS20L po wymianie lamp jest doskonale przezroczysty. Pełne pasmo. Po włączeniu przycisku pracy w połączeniu triodowym pentod wyjściowych robi się nie do odróżnienia od przezroczystych wzmaków tranzystorowych. Pełne pasmo, brak zniekształceń i podbarwień, doskonały, bardzo wysokiej jakości, przezroczysty dźwięk, bez idiotycznych, poetyckich bajek o magii lamp – podkreślam – po wymianie lamp na najlepsze. Konstrukcja czysto pentodowa, po analizie – naprawdę bardzo dobry schemat, opóźnione załączanie napięć anodowych, szereg ulepszeń w stosunku do poprzedniej wersji, przycisk pracy triodowej pentod wyjściowych – skuteczna ich praca w tej konfiguracji.

Jeden ze wzmacniaczy tranzystorowych, do których go porównuję, przeleciałem kiedyś generatorem na charakterystyki częstotliwościowe i fazowe – upraszczając – był przezroczysty. MS20L po wymianie lamp też jest taki.

MS20L u mnie to zero rozczarowań, wręcz przeciwnie – miłe zaskoczenie tym niepozornym Chińczykiem– jako elektronik, ale i słuchacz wysokojakościowej muzyki analogowej i cyfrowej z SACD i Bluray’a - wymagam wysokiej jakości i przezroczystości toru. Po wymianie lamp na lampy najwyższej jakości robi się z tego wzmacniacz klasy o rząd wielkości wyższej – co najmniej za kilkanaście tys. pln. – solidny, przezroczysty, bez podbarwień, bez żadnych bajeczek i wątpliwych poezyjek. To dobry bardzo projekt wzmacniacza - nie wiem, czy nie naklepszy z całej tej serii, warunek konieczny - wymiana lamp - przede wszystkim tych małych sterujących - oryginalne są praktycznie do wyrzucenia. EL34 w drugim rzucie, daje sie z nimi żyć.

Dla początkującego problemy tego rodzaju zawsze są trudne. Nie wie się na tym etapie dokładnie, czego właściwie się oczekuje. Człowiek nie zna precyzyjnie własnych potrzeb i preferencji. Wszystko przed tobą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam w tej chwili na biurku 3 wzmacniacze podłączone do jednego luksusowego gramofonu i testowane porównawczo od tygodni - dwa tranzystorowe, w tym jeden z 2 monobloków i MS20L po wymianie lamp na selekcjonowane rosyjskie militarne – drogie i sprowadzone z USA.

Odsłuch porównawczy na studyjnych słuchawkach referencyjnych Sennheisera HD800.

Nie ma różnic – MS20L po wymianie lamp jest doskonale przezroczysty. Pełne pasmo. Po włączeniu przycisku pracy w połączeniu triodowym pentod wyjściowych robi się nie do odróżnienia od przezroczystych wzmaków tranzystorowych. Pełne pasmo, brak zniekształceń i podbarwień, doskonały, bardzo wysokiej jakości, przezroczysty dźwięk, bez idiotycznych, poetyckich bajek o magii lamp – podkreślam – po wymianie lamp na najlepsze. Konstrukcja czysto pentodowa, po analizie – naprawdę bardzo dobry schemat, opóźnione załączanie napięć anodowych, szereg ulepszeń w stosunku do poprzedniej wersji, przycisk pracy triodowej pentod wyjściowych – skuteczna ich praca w tej konfiguracji.

Jeden ze wzmacniaczy tranzystorowych, do których go porównuję, przeleciałem kiedyś generatorem na charakterystyki częstotliwościowe i fazowe – upraszczając – był przezroczysty. MS20L po wymianie lamp też jest taki.

MS20L u mnie to zero rozczarowań, wręcz przeciwnie – miłe zaskoczenie tym niepozornym Chińczykiem– jako elektronik, ale i słuchacz wysokojakościowej muzyki analogowej i cyfrowej z SACD i Bluray’a - wymagam wysokiej jakości i przezroczystości toru. Po wymianie lamp na lampy najwyższej jakości robi się z tego wzmacniacz klasy o rząd wielkości wyższej – co najmniej za kilkanaście tys. pln. – solidny, przezroczysty, bez podbarwień, bez żadnych bajeczek i wątpliwych poezyjek. To dobry bardzo projekt wzmacniacza - nie wiem, czy nie naklepszy z całej tej serii, warunek konieczny - wymiana lamp - przede wszystkim tych małych sterujących - oryginalne są praktycznie do wyrzucenia. EL34 w drugim rzucie, daje sie z nimi żyć.

Dla początkującego problemy tego rodzaju zawsze są trudne. Nie wie się na tym etapie dokładnie, czego właściwie się oczekuje. Człowiek nie zna precyzyjnie własnych potrzeb i preferencji. Wszystko przed tobą.

Dzieki za informacje;-) Także widzisz jedni to drudzy inaczej a nie mam możliwości odsłuchu moge zamawiać z ebay.co.uk i to tyle..

Może trzeba kierować sie też kolumnami roth oli40 bo np. z rotelem ra931 wypadło to bardzo zle mowa tutaj o straszliwym syczeniu z kopułek..Poprostu tragedia osłodziłem troche yaqin cd2 buforem i było lepiej ale nie na tyle żeby zostawić go i słuchać. Dlatego też pytanie który z tych wzmacniaczy zagra bardziej upożadkowanym dzwiękiem bez żadnych dziwnych psss..

granie tego rotela niby chwalone ale z tymi kolumnami sie nie sprawdził bas szybki punktowy ale do tych kolumn nie pasuje kompletnie grało to jak np.wieżą one potrzebuja niskich rejestrów jak dla mnie i nie zbyt wysokiej góry...jedynie średnice,wokale były ładne takżę musze szukać czegoś w drugą strone niż ten rotel

Ryszard PP

MS-20L jest mocno poprawny na pomiarowni. Ale czy jest poprawny dla naszego słuchu ? Może i jest lepszy technicznie, ale jakoś gorzej dźwięk mi się materializował w pokoju, niż z MC-10L. Wtedy całą ta poprawność MS-20L mnie za bardzo nie interesowała. Powyżej podobnie napisał Adam. "po rozłożeniu dźwięków na składowe jest wszystko OK, ale całość po prostu za bardzo nie chce grać"

Acha. Po co robić lampę której charakterystyka składowych miłych dla ludzkiego ucha jest niszczona przez układ, który ze wzmacniacza lampowego zrobi spowrotem zimny tranzystor ? Dla mnie bez sensu.

też chciałem iść tą drogą (zamienić swojego MC-10L na MS-20L), ale na szczęście Piotr wybił mi to z głowy ;)

pzdr

Nie żebym jakoś specjalnie chciał się wcinać, ale miałem tego MS-20L (lampy Treasures i Telefunken) i był znakomity. Natomiast bez odsłuchu dajesz sobie wybić z głowy? Tzn. ufasz bezgranicznie Piotrowi. To jest miłe dla Piotra na pewno, ale dziwne z perspektywy twojej wiedzy. Bo to Piotr uważa, że 10 jest lepsza od 20 (słyszał obie). A ty skąd wiesz, co uważasz (słyszałeś tylko 10)?

Szub

I ja i Adamkwiatkowski przekonaliśmy się o tym dokładnie tak samo i uważamy oboje że MS-20L jest gorszy pod względem sonicznym odbieranym przez nasze ucho od obecnie posiadanego przez nas lampowca. Ale masz w jednym racje: Bobaj powinien posłuchać i przekonać się sam na własne uszy. Wtedy będzie miał pewność. Nie uśmiecha mi się również kupno wzmaka za 2000zł i wydawanie połowy tego ile jest wart na lampy w efekt których i tak nie wierzę bo sadzę że zmiany będą czysto kosmetyczne, a nie zmienią charakteru brzmienia tego wzmacniacza. Słuchałem jakiś czas temu u siebie tandemu Mark Levinson oraz końcówki mocy lampowej Audio Research. Nie grało to tak jak MS-20L, charakter był właśnie podobny do MC-10L tylko aspekty na lepszym poziomie.

Czy na jakimś ze starszych tranzystorowych wzmacniaczach (NAD, Cabrige Audio) uda się uzyskać brzmienie porównywalne z lampą klasy mc-10l

Innymi słowy czy da się taniej niż za 2 tys uzyskać podobne brzmienie

Tranzystor nie zagra jak lampa. Natomiast brak wiary w wymianę lamp jest tym samym dla Piotra, czym brak odsłuchu dla bobaja :) Panowie, nigdy nie napisałem, że 10 jest gorsza od 20 - napisałem tylko, że moim zdaniem 20 jest dobra. Wiem też, że wymiana lamp to nie były zmiany kosmetyczne. Ale każdy wie swoje :)

U mnie ta sama historia C-372 poszedł do ludzi. Było to już wałkowane ale W MC 10L chyba najlepsza inwestycja stosunkowo nie dużym kosztem to wymiana czterech kondensatorów. Tyle razy mialem zamiar go sprzedać i poszukać innego już nawet był na alledrogo ale jak go posłucham to jestem na siebie zły że coś takiego przyszło mi do głowy.Nie jest to może idealny i superhiper haj-end ale za tą cenę bardzo fajnie gra. I tak jak napisali poprzednicy nie chodzi o poprawność dźwieków i pomiarów ale o miodność słuchania.

Jezeli chodzi o wymiane lamp to róznica jest diametralna obecnie lampy mocy mam EL 34 RFT słuchałem też Tung-Sol i bardzo fajny sprężysty basik, jako sterujące po bokach 6N1P-EW a środek RCA ClearTop. Ale to też kwestia dobrania pozostałych elementów jak źródło ja akurat mam Denonka 1450 AR na lampce wiec tu mam jeszcze możliwość dopieszczenia.

Ja np. sprzedałem NAD C-370 po usłyszeniu MC-10L. Moim zdaniem taki NAD nie ma szans zagrać tak jak ten chińczyk.

Ciekawe;-)

A jaką wersje wybrać 13s czy 10t?

Panowie zgadzam się z Wami, że wcześniejszy odsłuch to zasadniczo jedyna słuszna droga, ale nie mając możliwości odsłuchu nie uśmiechało mi się kupowanie w ciemno, aby później odsprzedawać wzmacniacz, co prawda wartość poznawcza takiego zakupu, jak i zdobyte doświadczenie jak to mówią w reklamie jest bezcennne, ale nie dla mnie, mam własną opinię o MC-10L i w zasadzie pokrywa się ona z opiniami posiadaczy tego wzmacniacza, także opinie co do 20-ki większości ich użytkowników są zgodne, jest to dardzo dobry wzmacniacz, ale ...., no i właśnie to ale, nawet bez odsłuchu spowodowało, że nie zaryzykowałem jego zakupu, zmieniłem w międzyczasie kolumny i to przyniosło znaczącą poprawę dźwięku w moim systemie i utwierdziło mnie w przekonaniu, że mój piecyk nie powiedział jeszcze ostatniego słowa

pzdr

Szub

jakby nie było jesteś jedną z tylko kilku osób które były w pełni zadowolone z MS-20L. Zobacz Robsona na jaki wzmak zmienił MS-20L (na MS-34D). Inni posiadacze raczej kręcili nosem. Może i masz rację z tymi lampami (wymiana). Ale powiedz mi czy przestrzeń i wokal się zmienił po wymianie lamp ? Ile dałeś za te najlepsze lampy ?

Jestem w stanie uwierzyć, że wymiana lamp w ms 20l da dobre efekty.

W moim odczuciu poszczególne aspekty brzmienia, tego wzmacniacza, już w chińskim standardzie lampowym, są lepsze niż w mc10l.

Jeżeli wymiana lamp pozwoli na "zszycie" tych aspektów w miły, fizjologiczny dźwięk to może być bardzo dobrze.

Nie wiem czy jasno się wyrażam, ale tego "zszycia" i barwy średnicy najbardziej mi brakowało.

Ja postanowiłem wrócić do mc10l, bo taki dźwięk (miły, fizjologiczny, ciepły), otrzymałem bez wydawania sporych pieniędzy na drogie lampy.

Jeśli Panowie pozwolą to chciałbym się podzielić własnymi spostrzeżeniami, uwagami i rozterkami ;)

Nie mam Yaqina na stanie, ale mam też wzmaka na lampie EL34, z troszkę innymi lampami wejściowymi i sterującymi bo 2x12ax7 i 2x12au7, ale nie o tym akurat chciałem.

Najważniejsze w tym wszystkim jest lampa EL 34, tzn jej ułomności niestety, które trzeba poprawić. Zapewne jak wiecie, mówi się, że jest to lampa z rozwlekłym basem, zaokrąglonym, mało szczegółową górą i też zaokrągloną ( czyli lipa ) i co fajne z niesamowitą średnicą, bardzo muzykalną i słodką ( co też pewnie jest małą wadą ).

Sam stoję przed sporym dylematem co dalej, bo warto by było elementy, które sprawiają problemy jakoś rozwiązać.

Pierwsze co przychodzi do głowy ( i tu z kolegą SzuB jak najbardziej się zgadzam ), jest wymiana lamp, tylko to też z głową należy robić, ale to wiemy wszyscy. Ja planuję wymienić chińskie lampy mocy na 6CA7 EH lub EL na sterydach, czyli KT77 Gold Lion / Genalex, pytanie dlaczego tak, dlatego, że lampy te idą w szybkość ,lekką surowość ,zachowując przyjemność brzmienia średnicy nadal. Kolejnym krokiem ( albo nawet pierwszym jak kto woli ) jest zabawa z lampkami sterującymi. 2x12ax7 to u mnie dość ciekawe GE triple mica na szarej anodzie, fajnie grająca lampka z dociążonym i pełnym dźwiękiem, natomiast, żeby wydobyć więcej z dźwięków wysokich planuję zaaplikować 2x12au7 Clear Top od RCA, wszystko to razem powinno dać więcej szczegółów nie odejmując nic ze średnicy ( jeśli się mylę to mnie poprawcie )

Kolejny krok, jakże ważny, to najlepszy możliwy interconnect, szybki, szczegółowy, mocno analityczny ( myślę tu o srebrze, dobrym srebrze ) o krzykliwość raczej się nie boję bo przecież wzmak i tak to delikatnie zaokrągli, ale powinno zostać więcej góry i szczegółów niż na samym początku.

Tyle ode mnie, może komuś się to przyda, a może plotę bzdury ;)

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Szub

jakby nie było jesteś jedną z tylko kilku osób które były w pełni zadowolone z MS-20L. Zobacz Robsona na jaki wzmak zmienił MS-20L (na MS-34D). Inni posiadacze raczej kręcili nosem. Może i masz rację z tymi lampami (wymiana). Ale powiedz mi czy przestrzeń i wokal się zmienił po wymianie lamp ? Ile dałeś za te najlepsze lampy ?

Zmiany były szczególnie po wsadzaniu Telefunkenów 6AK5W - przestrzeń, selektywność i nasycenie uległy poprawie. Takie są moje wrażenia. Plus Treasures mocy. Dałem sporo, bo same Treasures to 900 zł. Ale miałem zabawę z wymianą lamp i słuchaniem. Natomiast generalna zasada w tych wzmacniaczach jest taka, że warto wymienić lampy sterujące.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.