Skocz do zawartości
IGNORED

Fonica GS 464 - podniesienie ramienia

holmsztajn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy w gs 464 da się regulować wysokość ramienia? Po zmianie wkładki na ortofona ramię okazało się za niskie, i wkładka "leci" do tyłu. Jeśli się nie da, to musiałbym podnieść cały mechanizm ramienia, ale z moimi zdolnościami do majsterkowania...

Pozdrawiam

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/9964-fonica-gs-464-podniesienie-ramienia/
  • 1 rok później...

Wątek stary jak to forum, ale go odgrzewam, bo właśnie wczoraj podniosłem całe ramię i chciałbym ogłosić b. prosty sposób na uzyskanie z tego gramofonu naprawdę audiofilskiego dźwięku.

Miałem podobny problem z wkładką Ortofon 540mkII. Oprócz tego że VTA było nieprawidłowe, najbardziej dręczyły mnie drgania przenoszone z ramienia na całą górną płytę. Jego budowa jest lekka i tandetna, więc tłumienie drgań jest słabe, a drgania niewytłumione wracają jako odbite z powrotem przez ramię do wkładki. Skutek jest fatalny i to było słychać - silne zaburzenie równowagi tonalnej.

Ramię w GS-464 stanowi całość wraz z małą plastikową platformą przykręcaną od wewnątrz do górnej płyty (przynajmniej tak to wygląda). Wystarczy lekko poluzować i włóżyć coś między platformę a płytę góną - ja podkleiłem na krawędziach plastiku 5mm paski masy bitumicznej, dodatkowo większe plastry bitumiczne na środku platformy. Dzięki temu:

- ramię podniosło się o ok. 1 do 2 mm, poprawiło się VTA

- drgania z ramienia wytłumiane są na masie bitumicznej

- gramofon przestał "sam grać", bo do górnej płyty nie dochodzą drgania

- drgania z napędu nie przedostają się do ramienia

- gramofon nie "mikrofonuje" poprzez oddziaływanie kolumn do górną płytę

Różnica była słyszalna momentalnie po opuszczeniu igły na płytę. Gramofon po prostu awansował do wyższej ligi - to już nie jest plastikowy patefon na grające pocztówki. Przede wszystkim pojawił się znakomity bas: dynamiczny, sprężysty, swobodny, ale świetnie kontrolowany. Gitara basowa czy stopa perkusji są bardziej czytelne i wyraziste niż w moim CD-ku (rotel rcd-971). Po drugie średnica - stała się bardziej wyrównana, z lepszym rozłożeniem energii na całe pasmo. Gramofom lepiej teraz akceptuje bardzo duże amplitudy, które wcześniej były bardziej przesterowane. Góra - wreszczie się pojawiła! - wyrazista i czytelna, ale nie męcząca.

Generalnie dźwięk jest teraz w pełni szerokopasmowy i wykorzystuje potencjał reszty systemu (ra-02, audioquest type-6, Paradigm Studio 20). Wkładka Ortofona też jest świetna - dokładnie ukazuje różnice w jakości nagrań i w ich klimacie. No i najważniejsze - MUZYKALNOŚĆ! Tego chce się słuchać!

Pozdrawiam "obce" forum ;)

No tak. Hmm.

Tylko powstaje pytanie, co jest (lub w jakim stopniu) odpowiedzialne za tę poprawę dźwięku?

Czy zmiany w konstrukcji mechanicznej (wytłumienie masą bitu...), czy to wkładka została poprawnie ustawiona i się odwdzięcza?

Pozdrawiam "obcego" forumowicza.8-)

Myślę że wszystko po trochu ma wpływ na poprawę.

Po podniesienia ramienia o 1-2mm VTA zmieniło się bardzo mało, dosłownie o ułamek stopnia, co w porównaniu z typową wartością 20-22 st. raczej nie dałoby tak wyraźnej różnicy.

Muszę też wykonać taki ruch (VTA) i zastanawiałem się co wykorzystać na podkładkę pod podstawę ramienia. Może jakiś korek? Maty bitumiczne na całą wolną blaszaną powierzchnię by się przydały, tylko czy warto się w to wogóle bawić?

Ja użyłem matę bitumiczną bo akurat miałem, ale fakt że ona bardzo dobrze tłumi drgania a przy tym jest wystarczająco sztywna, żeby ramię było osadzone stabilnie, i jednocześnie dostatecznie plastyczna, żeby dało się ja dopowiednio ułożyć.

Korek chyba też może być, tylko że jednak jest mniej plastyczny, a bardziej sprężysty, co może skutkować mniejszym tłumieniem na niższych częstotliwościach. To tylko moje intuicje, może być całkiem na odwrót ;)

Używa się też innych materiałów, np. plastrów z włókien węglowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 miesięcy później...

Dzień dobry posiadam GS-464, planuję według twojej metody podnieść a tym samym wytłumić ramie gramofonu. Mam jescze jedno pytanko , chodzi mi o uziemienie , w środku mam 5 kabelków, jeden z nich czarny idzie od ramienia do dwóch z wkładki, tzn. 3 są zlutowane razem, jak podgłośnie sporo to jest małe buczenie, czy nie można tego czarnego kabla podłączyć do wzmacniacza mam, taki zacis w nim koło gniazda phono.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.