Skocz do zawartości
IGNORED

Tani ciemny interkonekt

KoRnik

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham sobie nowego tunera, którym już niebawem się pochwalę hihi. Wygląda naprawdę ślicznie i spróbuję zrobić mu jak najładniejsze zdjęcia. Udbiór super, dźwięk również, ale... chciałbym trochę stonować wysokie tony. Narazie tuner jest podłączony do wzmacniacza zwykłym kablem. Myślę, że jakość sygnału, jaką oferuje ten tuner jest na tyle dobra, żeby zainwestować w jakiś porządny kabelek. Chyba będzie mnie on kosztował więcej, niż sam klocek, ale cóż, taka choroba. Moja pytanie: czy przychodzi Wam do głowy jakiś niedrogi interkonekt, który mógłby stonować wysokie tony, w cenie powiedzmy do 400zł/m? Narazie chodzi mi po głowie jedynie Nordost Black Knight, ale pewnie są jeszcze tańsze kabe o podobnym charakterze brzmienia. Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/10022-tani-ciemny-interkonekt/

Kiedyś słuchałem Audio Note, Audioqesta i PSC.

AN grał zdecydowanie najmniejszą ilością wysokich tonów. Wtedy kupiłem PSC, dla mnie był najciekawszy (barwa). Wszystkie kosztowały ok 300 zł, ale było to ze 4 lata temu:) Nie wiem co teraz robi AN w temacie ic, ale jeżeli filozofia firmy w temacie niedrogich sygnałowych nie zmieniła się to może się polubicie:)

Zlutuj sobie IC z Taskera C-209. On raczej nie ma góry i "goracą", "ciężką" średnicę. I ma podstawowa zaletę!

Jeżeli już koniecznie chcesz "popsuć" dźwięk, to ten Tasker zrobi to naprawdę tanio :)))

pozdr.

Pozwole sobie dopisac sie do tego watku, aczkolwiek nie wierze w sugerowana tu probe rozwiazania problemu interkonektami. U mnie na wsi sygnal moze jest niezly (lape ze skosnie ustawionego dipola, glownie stacje nadawane z Lodzi), ale niestety radia sluchac sie nie da: to co puszczaja w eter wola o pomste do nieba. Nie chodzi mi bynajmniej o pulpe muzyczno-slowna, chodzi o jakosc dzwieku. Najgorzej jest z Radiem Zet - aby zamaskowac przestery sciagam treble i basy prawie do minimum. RMF ciut lepiej, PR 2-ka, 3-ka, Bis znosnie. Oczywiscie rozumiem tlumaczenie ze to szlachetne medium ma przede wszystkim napedzac radia kuchenne i tandetne zestawy samochodowe. Ale pytanie do Was: czy cos procz tych kabelkow przychodzi Wam na mysl? Jakies cudowne ustrojstwa DIY?

Rzecz jest oczywiscie niezalezna od tego, ktorego ze swoich kilku tunerow uzywam.

KoRnik, chyba jednak nie warto napinac sie specjalnie w sprawie tunera. Stosowane przy nadawaniu kompresje dzwieku jak i ograniczona zdolnosc modulacji FM do dobrego przenoszenia pasma mowia, ze nie nalezy sobie zbytnio zawracac glowy. Poza tym, tzw. zwykly kabel wlasnie najbardzie sie przejezdza bo skrajach pasma stad moze dokupienie rasowego IC za 400 zl moze tylko pogorszyc sprawe jakosci wysokich tonow o ile sa za ostre. Uslyszysz wiecej : - )

Ja traktuje tuner jako zrodlo informacji o muzyce a nie jako zrodlo, przed ktorym sie zasiada z namaszczeniem by sluchac muzyki. Od tego jest CDP.

pzdrw

soso

i z soso się zgodze...

niestety w polsce radło daje nam w prezencie jedną wielką ochydną empetrójke :(

ciężko bedzie chyba znaleźć taki kabelek co nie wyostrzy a poda jak na dłoni piękno prezentowanej w radle muzyki... ech...

rozumiem, że to nie honorowo spiąć pikny tuner ze wzmakiem przy pomocy gumki od majtek, więc może jakaś robótka typu DIY? oszczędzisz kase i zawsze możesz poeksperymentować z różnymi kablekami za pare złotych za metr... koszt znikomy, a ile audiofilskiej frajdy, nie? :D

aaaa... KoRnik, pochwal sie coś kupił, bom nie doczytał czy już nam zdradziłeś ową tajemnicę :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.