Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na kable zasilające SZUKAM PORADY

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powinno być (zgodnie z twoimi własnymi wskazówkami):

Moim zdaniem głupoty, które mi się wydaje, że wypisujesz, nie będą moim zdaniem tak pretensjonalne.

;)

Jadą jadą misie i śmieją im się pysie.

;-)

"wydaje mi się" lub "mnie się wydaje" - to są formy poprawne

Z całym szacunkiem słyszalności kabli nikt nie dowiódł, i słyszący również opisują tylko swoje wrażenia, więc wszystkie posty tutaj opatrzone powinny być klauzulą IMHO.

Jest wiele takich rzeczy których nikt nie dowiódł a jednak istnieją.

Brak związku, przeczytaj wypowiedź moją i kolegi mrb ciut wyżej, tym razem dokładnie.

Miałem się juz nie wypowiadać ,ale nie mogłem -obiecuje jednak że to będzie mój ostatni wpis -cieszcie się .

A teraz do rzeczy :

To wszystko jest realizowane wewnątrz sprzętu ze stukrotną siłą . Na wejsciu przed trafem są filtry eliminujace wszystkie szkodliwe zakłócenia .Sam transformator oddziela galwanicznie od sieci resztę elektroniki . Po wyjściu z transformatora napięcie zmienne jest prostowane przez wysokiej klasy (piszę o dobrym sprzęcie) mostek / mostki prostownicze , filtrowane przez kondensatory elektrolityczne o dużej pojemności dodatkowo zbocznikowane , potem są stabilizatory które mają całą plejadę filtrów wewnątrz struktury oraz w swojej aplikacji . Kazdy układ scalony odpowiedzialny za obrobke sygnału ma swoje "prywatne" filtry i kondensatory najczęściej wysokiej klasy które po raz wtóry filtrują ,wygładzają napięcie zasilania i tak juz doskonale oczyszczone . Ba ,wewnatrz tych układów są kolejne filtry . Sygnał zanim dostanie się na wyjscie odtwarzacza jest oczywiscie ekranowany dodatkowo . To tak w dużym uproszczeniu napisałem trochę głupot .

żegnam .

Darku, ja to wszystko wiem :) Nie zgodzę się tylko z wysokiej klasy mostkiem prostowniczym.

Zastanawiam się tylko kiedy producenci zaczną zajmować się impedancją falową sieciówki :)

.

Kable same z siebie nie grają jednak zależnie od tego z czego zostały wykonane mają wpływ na to co słyszymy w kolumnach. Zwłaszcza te głośnikowe.

I znów brak związku. To temat o kablach zasilających.

Przed każdym swoim wpisem zaznacz: mnie się wydaje albo moim zdaniem. Głupoty które wypisujesz nie będą aż tak pretensjonalne.

Patrz pkt 1.

kabel zasilający powinien z jednej strony pasować do gniazda sieciowego a z drugiej do urządzenia. Najlepiej działa, gdy jest nieprzerwany i izolowany:)

pozdrawiam (również tych pogrążonych w bratobójczej walce) :>

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak oto głuchy "słucha" bez kolumn :) Widzę, że wszystko się powoli normuje...

Jako generał u antykablarzy powinien sobie teraz strzelić kolumny bezprzewodowe.

I zadbać o czyste powietrze.

Jako generał u antykablarzy powinien sobie teraz strzelić kolumny bezprzewodowe.

Słusznie, słusznie. No i wzmacniacz z tzw. wycieraczkami. Wtedy będzie przynajmniej widział że coś gra :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nul kabla :)

Ukryta Zawartość

Nie no, jakieś kable tam w tej ofercie są, a wszystkie kable, jak wiadomo, są podejrzane! Pomijając ten drobiazg, jest to jakaś droga dla tych co nienawidzą kabli głośnikowych, sieciowych i połączeniowych. Swoja drogą, skąd tak silna awersja u antylkablarzy, granicząca z opętaniem? Czyżby na akcjach KGHm-u kiedyś stracili?

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Są bo chcieli uczynić swoje dzieło produktem możliwie uniwersalnym. Człek mający alergię na kable wywali je i będzie miał nirwanę, a inny wykorzysta i coś podłączy sobie. Też się ucieszy.

Te KEF-y....

jest pewien problem. One wymagają zasilania z gniazdka. Mało tego zrobili gniazdo w obudowie zamiast wypuścić stały kabel. Niepotrzebnie przywołuje to głupie skojarzenia by zmienić kabel na lepszy. Zdecydowanie więc KEF-ów Staremu nie polecam.

jest pewien problem. One wymagają zasilania z gniazdka. Mało tego zrobili gniazdo w obudowie zamiast wypuścić stały kabel. Niepotrzebnie przywołuje to głupie skojarzenia by zmienić kabel na lepszy. Zdecydowanie więc KEF-ów Staremu nie polecam.

O tym już było. To ułatwia transport, niektórym może też wizualnie nie odpowiadać, ale masz rację, kto wie czy powód nie był również taki? Powiem więcej. To nie może dobrze grać, bo do jednego głośnika doprowadzona jest cyfra, więc nie ma głośnikowego, a do drugiego głośnikowy, który zapewne zmienił brzmienie. Brakuje więc symetrii :)

Swoja drogą, skąd tak silna awersja u antylkablarzy, granicząca z opętaniem? Czyżby na akcjach KGHm-u kiedyś stracili?

Przesadzasz. Jak dla mnie to fajna dyskusja, można pożartować, a powodem awersji są nie kable a personalne wycieczki. Stwierdzić jednak muszę z przykrością pewien schemat. Kiedy antykablarz, z nie wnikając jak dużą wiedzą techniczną, użyje argumentów technicznych kablarz zaczyna używać argumentów ad personam. A potem to już leci :)

Te "argumenty techniczne" to bym w ich przypadku postawił w cudzysłowiu, najlepiej podwójnym, gdyby coś takiego w języku polskim było.

To jest właśnie to o czym mówie ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kiedy antykablarz, z nie wnikając jak dużą wiedzą techniczną, użyje argumentów technicznych kablarz zaczyna używać argumentów ad personam. A potem to już leci :)

Mogę to sobie wstawić w sygnaturkę, bo poprzednia juz mi się znudziła? ;)

Bo kabel, to jest panie sołtysie kabel, a grunt to prund! To są te "argumenty techniczne", to tak w skrócie.

Jeśli ktoś mi powie, że po wymianie kabla sieciowego przybyło mu basu, ja mu powiem, że poprzedni musiał być tak cienki, że siadało na nim napięcie. Kto wie? Może był naderwany i przewodziła tylko jedna nitka? Tu nie ma sił nadprzyrodzonych.

Mogę to sobie wstawić w sygnaturkę, bo poprzednia juz mi się znudziła? ;)

Dla ciebie Stary jestem gotów się zrzec praw autorskich :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeśli ktoś mi powie, że po wymianie kabla sieciowego przybyło mu basu, ja mu powiem, że poprzedni musiał być tak cienki, że siadało na nim napięcie. Kto wie? Może był naderwany i przewodziła tylko jedna nitka? Tu nie ma sił nadprzyrodzonych.

No zaraz. Czyli przekrój kabla ma znaczenie???????????????????

Ja myślałem, że wy wierzycie w zerojedynkowość. Jest sygnał lub nie ma sygnału, a tu proszę co historyja!!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czyli przekrój kabla ma znaczenie?

Ależ oczywiście. Kabel gruby i sztywny źle się układa. Kabel płaski jest bardzo wygodny do ułożenia go w listwach przypodłogowych albo pod dywanem.

Kabel zbyt cienki łatwo przerwać. A jak już "nadszarpnięty" to może przerywać. ;)

Stary, myślałem że żartujesz. :)

Kiedyś w Niemczech bywałem zawodowo u jednego rock'end'rollowca, przy czym gościu nie był Niemcem, a Szwajcarem. Miał takie stare wielkie pudła, nawet nie wiem co to było, bo zero sygnatur. Oklejone były tapetą ścienną typu raufaser, Mimo to wymiatały jak mało które.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

BUM-ek. Jesteś zerojedynkowy pod kątem przekroju przewodu? Jedna żyłka daje dżwięk, więc jest sygnał i nie różni się on od kilkudziesięciu żyłek w przekroju kabla?

Jak bardzo nie słyszysz?

Nie muszę. Starcza mi tabelka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.