Skocz do zawartości
IGNORED

Do wielbicieli violi da gamba

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo wiem na czym miałaby polegać muzykalność Parrotta w "Vespro" i owa zdolność do szerokiego spojrzenia (w mojej ocenie jest on w tym przypadku zupełnym tego zaprzeczeniem) . Ale co do JSB to mam podobne zdanie do Ciebie - bardzo podoba mi się również jego nagranie pasji Janowej. Natomiast zupełnie wyjątkową płytę nagrał Parrott z Muzyką Gabriellego (co ciekawe niektórzy soliści występowali na tym koszmarnym "Vespro").

Moje chyba za bardzo dociekliwe pytania podyktowane były zwykłą ciekawością "co jest Twoim zdaniem interesującego w nagraniu Parrotta?". Teraz już wiem! i dziękuje za odpowiedź.

No to sobie panowie podyskutowaliście :-)))

> Antonio

"Battaglie i Lamenti" doskonała, ja jednak częściej sięgam po Alessandriniego (i moją ukochaną Rosanę Bertini). Czy słyszałem lepszą wersję "Vespro"? Szczerze powiedziawszy nie wiem. Mam jeszcze dwie inne, tak odmienne, że trudno je porównywać w kategoriach gorszy/lepszy: Suzukiego z Bach Collegium Japan i Concerto Palatino no i oczywiście Cantus Coelln. Wykonania Parrota nie słuchałem, ale mnie kusi, zwłaszcza po waszej błyskotliwej, acz nie pozbawionej delikatnego jadu wymianie poglądów :-)))

Parrot jest dla mnie ździebko nierówny. Bach bardzo dobry, Mesjasz chyba najlepszy w historii fonografii, ale już po wysłuchaniiu Allegriego poczułem, że mi zęby jadowe rosną. Teraz widzę, że Parrot nie tylko u mnie takie reakcje wywołuje :)

Pzdr.

gutten

Alessandrini nagrał ostatnio swoją wersję "Vespro" - słyszałem opinie (bo płyty jeaszcze nie), że sukces w stopniu tzw. umiarkowanym. Co do Twojej ukochanej RB i jej towarzystwa to wydaje mi się, że działalność pod zmienionym szyldem (La Venexiana) jest chyba jeszcze milsza w odsłuchu. Chcą podobno nagrać nagrać tutti madrigali. Właśnie z tej nowej edycji widziałem w sklepie księgę 2 i 4 - i trochę mnie ciekawi jak to się ma do wcześniejszej wersji. Myslę że po doskonałej księdze 3 może być tylko lepiej.

• 3 tygodnie później...

>daGambus

Ostatnio dużo frajdy sprawia mi płytka "Folias & Canarios", szczególnie po cieżkim i znojnym dniu. Mogę Cię prosić o wskazanie kilku płytek w podobnym klimacie, coś na violę da gamba co pozwoli odetchnąć po trudach dnia? "Sztuka fugi" jest rewelacyjna, ale nie na wieczór po ciężkim dniu.

Pozdrawiam

gregk >

Gdyby miał wskazać coś rzeczywiście zbliżonego klimatem to z pewnością znakomitą płytę "Ostinato", o której zresztą już wspominałem gdzieś w początkach tego wątku. Poza samą ilustracją tematu porywająca i zniewalająca. Poza tym, nieco odmiena, bo poświęcona jednemu tematowi (Folies d'Espagne) osławiona "La Folia", ale coż to za granie!...

Bardzo lubię także cykle wokalno - instrumentalne "El Cancionero..." (np. de Palacio, de la Colombina, del Duc de Calabria), w podobnym stylu jest też, nie tak dawno wydana przez Alia Vox "Villancicos y danzas Criollas", z muzyką z Nowego Świata.

Bardzo relaksuję się też przy pięknej płycie z muzyką ilustrującą panowanie największego z europejskich cesarzy, "Carlos V". Piękno bez granic.

Gorąco polecam i pozdrawiam

Prócz trzech wymienionych w temacie płytek Hille Perl wygrzebałem jeszcze taką :)

[obrazekLUKASZ-229202_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

z tego co wiem i jak rozmawialam z mistrzem po koncercie w jaroslawiu i z jego synem ktory to imie wymawial to imie jordi wymawia sie przez "ż", a wiec fonetycznie to imie brzmi: żordi!!!!!

pozdrawiam

alka >

Witam sojuszniczkę :-))) Miło wreszcie otrzymać wsparcie, choć ostrzegam - wilków wokół co niemiara... ;-)

O temat wymowy imienia Mistrza już kiedyś dyskusja w tym wątku zahaczyła, to sprawa w sumie błaha, ale dla prawdziwych fanów jak najbardziej istotna :-))

Zazdroszczę Ci tego koncertu w Jarosławiu... ale czy dysputy z Ferranem, nie jestem już tak pewien...

Pozdrawiam :-))

• 2 tygodnie później...

dziekuje za mile powitanie!!

uwierz mi ze gdybys troche poznal samego ferrana i porozmawial z nim o jego tworczosci i spojrzeniu na muzyke to zupelnie zmienilbys zdanie!!! co do koncertu to rzeczywiscie masz czego zalowac ale niebawem nadarzy sie okazja zeby znow wybra sie nakoncert Jordiego i to tym razem z cala rodziną bo w roku obecnym (2005) mistrz tez przyjezdza do jaroslawia, malo tego - bedzie tam prowadzil lekcje dla smyczkow!!! nie wiem jak Ty ale ja juz nie moge sie doczekac!!! pozdrawiam!!!

Witam, jestem kompletnym laikiem w temacie violi da gamby i muzyki dawnej, lecz po obejrzeniu filmu "Tous les matins du monde" jestem pod ogromnym wrażeniem muzyki tam zawartej.

Czy na sam początek, dobrym wyborem będzie zakup, płyty z muzyką z tego filmu ?

Czy może powinienem zacząć od którejś z płyt wymienionych wyżej ?

nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze nie zostala jeszcze tu umieszczona wzmianka o plycie Jordiego pt "Ostinato", a chcialabym wyrazic swoja opinie na jej temat bo jest cudowna cudowna i jeszcze raz cudowna!!! i Kryspinowi na sam poczatek tez ja goraco polecam!

czy ktos moze wybiera sie na urodzinowy koncert Hesperionu w wiedniu 26 stycznia??? mam nadzieje ze ktos zda mi relacje!!! ja bym sie chetnie wybrala ale... no ale coz - ktos inny bedzie sie cieszyl!!!!

Znalazłem dwie płyty Tobias'a Hume'a "Musicall Humors London 1605", Naive ES 9919 i Alia Vox AV 9837. Czy to są dwa różne nagrania tego samego materiału, czy może dwa kolejne wydania tego samego nagrania? Chciałbym nabyć w drodze kupna, ale nie wiem które wybrać :)

A, zapomniałem zilustrować mój problem :)

[obrazekLUKASZ-247020_1.jpg] [obrazekLUKASZ-247020_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3963-100000306 1170263700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie jestem pewna ale jest to chyba to samo wydane w dwoch roznych wytworniach!!! mam wersje z alia vox ale przyznam sie ze nie slucham jej zbyt czesto!!! moze dlatego ze az tak bardzo sie w niej nie rozkochalam!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.