Skocz do zawartości
IGNORED

Problem po zmianie lamp el34

radeks0

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Oczywiście że widzę podstawę do zaistnienia sugestii. Tą podstawą w tym przypadku jest powzięte z góry założenie że rezystor podłączony w jedną stronę inaczej wpłynie na dźwięk niż podłączony w inną stronę.<br />

przy takim dictum proponuje zostać przy literaturze, po co sobie mieszać w ustalonych kanonach

w końcu konstruowanie i słuchanie nie mają z sobą nic wspólnego

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 8 miesięcy później...

Witam ponownie

Szkoda zakładać nowy temat wiec zapytam, moze ktos odpowie

Rezystor zazwyczaj 1k lub 2k2 który idzie do siatki lampy el34 (chyba 5 pin) można wymienić na dławik 1mh nie wiem tylko czy moc ma znaczenie i jaki ten dławik kupić czy cewka czy osiowy

Skoro rezystory psują dźwięk wolał bym pominąć tam gdzie ich być nie musi

pozdrawiam

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

To jest rezystor antyparazytowy, zabezpieczający wzmacniacz przed wzbudzeniem. Możesz spróbować go pominąć (choć uważam, że nie usłyszysz zmiany). Zastępowanie go dławikiem, jeśli nie jest to cewka powietrzna (a jak chcesz wstawić 1 mH, to jestem pewien, że będzie rdzeniowy), jest IMHO złym pomysłem, bo sygnał, zamiast płynąć przez liniowy rezystor, będzie płynął przez dławik i "łapał" zniekształcenia od rdzenia. Ja nie widzę sensu takiej operacji.

Ale ładnie wszystko ujęte.

To właśnie o braku tego rezystora mniej więcej był cały temat i problem z moim wzmacniaczem, fabrycznie go nie było i trzeba było dodać.

Cewka z rdzeniem to wiem, dramat.

A różnice słychać jak siedziały rezystory allen bradley to nie dało się słuchać przez nadmiar wysokich tonów, teraz tesle i juz jest ok bardziej skupiają się na średnicy ale nie gubiąc nic ze skrajów pasma, naturalniej graja.

Dzięki za pomoc,

wiec nie kombinuje z dławikami

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.