Skocz do zawartości
IGNORED

Problem po zmianie lamp el34

radeks0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza lampowego TAC834

Jednak ze mam z nim spory problem po wymianie lamp na nowe tung-sole tez el34

Wzmacniacz nie ma mocy na lewym kanale.

Bias idealnie ustawiony na wszystkich 8 lampach

Dla sprawdzenia przemieniłem lampy na kanałach jednak problem nadal w lewym, kolejnym korkiem było

przelutowywanie kondensatorów z lewego na prawy kanał i nadal lewy, bez zmian.

Bardzo proszę o cenne rady co sprawdzić i jak bo już mi głowa pęka od tego

Jak dałem za mało info to pytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100349-problem-po-zmianie-lamp-el34/

Na anodach znaczy który jest to pin ?

Jest to pierwszy wzmacniacz lampowy w moim posiadaniu i jeszcze nie wiem co jest co.

Sprawdzałem wszystkie piny na wyjętych lampach i odczyty były takie same na lewym i prawym kanale.

Z obserwacji powiem jeszcze,

gdy lewy kanał zaczyna zniekształcać to bias na jednej parze lamp zamiast rosnąć maleje a nawet odwraca się biegunowość

wtedy własnie ta niebieska poświata w tej parze lamp przygasa nawet całkiem, efekt jest czasem taki że lampy migają na przemian

mowie cały czas o lewym kanale, bo są 4 szt na kanał a prawy wszystko ok wszystkie cztery jednakowo, zwiększam głośność i bias rytmicznie z muzyka skacze ale wzrasta a nie spada.

Gdy słucham cicho wszystko jest ok ładnie gra i lampy świecą no może ciut słabiej 3 szt w lewym znaczy mniej niebieskiej poświaty

bo żarzenie jest normalnie na wszystkich lampach co by się nie działo.

Proszę o pomoc co dalej.

Mam już taka ochotę posłuchać tych nowych lampek

Dziękuje za pierwszy odzew i mam nadzieje że razem dojdziemy do przyczyny

I UWAŻAJ NA 400V bo w proch się obrócisz.

głupoty gadacie, to VDC a nie VAC, jak nie masz rozrusznika to nie zabije (natychmiast)

takie 400-500V na podagrę to świetna terapia, tylko paluchów nie przypalić!

"gdy lewy kanał zaczyna zniekształcać to bias na jednej parze lamp zamiast rosnąć maleje a nawet odwraca się biegunowość" - tylko do fachowca

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dziękuje za odpowiedzi i nie jestem na tyle zielony :) aby nie wiedzieć co mi grozi, z tego co mierzyłem jest 450v na prawym i lewym tak samo.

Trochę się znam na sprzętach budowałem sobie kiedyś wzmacniacze ale tranzystorowe od zera łącznie z wytrawianiem płytek .

Jednak lampowe konstrukcje mnie przerastają może dlatego ze nie miałem styczności ale jednak chętnie z waszą pomocą coś bym posprawdzał może coś się wyjaśni.

Wiem że są tutaj ludzie z tak wielką wiedzą którzy budują, naprawiają, tuningują takie konstrukcje i na pewno maja pomysły co może być przyczyna...

A lampy przemieniałem i nawet wymieniłem u sprzedawcy jeszcze raz na nowe, bardzo uprzejmy człowiek, nie miałem żadnych problemów z wymiana, jednak nic to nie zmienia nadal ten sam problem :(

A sprawdzales lampy sterujące , drogę sygnału ze źródła? Może tam jest przyczyna, lapmpy mocy nie dostają sygnału więc nie ma co wzmocnić.

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

...Na anodach znaczy który jest to pin ?...

...Sprawdzałem wszystkie piny na wyjętych lampach...

Twoje wypowiedzi, nie zajrzałeś nawet do noty katalogowej lamp mocy, nie masz pojęcia, gdzie mierzyć napięcię anodowe i siatek itp.

Bez urazy, każdy jakoś zaczynał i popełniał błędy ale nikt o zdrowych zmysłach publicznie na forum nie będzie udzielał Ci rad i brał odpowiedzialności za ich skutki.

Napisz na forum www.trioda.com może ktoś z userów mieszka w Twoim mieście i Ci pomoże.

Tak sprawdzałem kupiłem sobie na początek RFT ecc82 i nowe JJ ecc803s i nic nie pomogło ale i to do wywalenia będzie niedługo znaczy jak dojdę do ładu z tym problemem co jest i wtedy kupie jakieś nos-y myślałem o ecc82 rca i ecc83 mullardy albo sylvanie jednak nie o tym chciałem napisać.

Jest jeszcze jedna moja obserwacja, z dziurek wentylacyjnych koło lamp mocy z lewego kanału lekko śmierdzi spalenizna jak by się coś grzało

i dość dziwne, gdy trzymam miernik w punkcie do sprawdzania biasu można słuchać głośniej bez zniekształceń, po zabraniu miernika od razu zaczyna charczeć i wtedy tylko po cichu działa normalnie.

Czemu te biasy się rozjeżdżają i są tak niestabilne gdy zwiększam głośność, może to jakaś pierdoła za przeproszeniem.

Może jakiś dławik gdzieś dostawić, rezystor zmienić czy coś ale bez waszych sugestii raczej nic nie zdziałam.

Spokojnie już zapoznałem się z wyprowadzeniami lamp el34 i nikt nie bierze odpowiedzialności sam działam w tym kierunku. Odpowiadam za swoje czyny i chyba rzecz jasna ze lepiej poprosić o pomoc co i jak niż całkiem samemu kombinować prawda? nxn68. będę się starać.

To nie czasem ten schemat?

Ukryta Zawartość

Skoro nie lampy, na pewno nie kondy, to pewnie jakiś rezystor siada. Zwłaszcza przy wiekszym obciążeniu.

Ukryta Zawartość

Z innego źródła widziałem podobny schemat, ale wygląda na to samo

Mogę wymienić nawet wszystkie rezystory jednak czekam jeszcze na jakieś sugestie, a w miedzy czasie spisze sobie i może w poniedziałek zamówię .

Po co od razu wymieniać. Ja najpierw bym pomierzył na każdym z nich spadek napięcia. Masz dwa kanały, jeden pracuje prawidłowo, więc kazdy rezystor sprawdzić symetrycznie w obu kanałach.

Masz tam też potki od biasu, może któryś nich stracił własności.

Na mój gust szybciutko powinieneś znaleźć problem, kwestia pomiarów.

Schemat wygląda na właściwy, tyle że jest nieczytelny za bardzo.

Jaka jest historia tego uszkodzenia? To wystąpiło przed wymianą lamp, czy po? Jaki był powód ich wymiany?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Tak sprawdzałem kupiłem sobie na początek RFT ecc82 i nowe JJ ecc803s i nic nie pomogło ale i to do wywalenia będzie niedługo znaczy jak dojdę do ładu z tym problemem co jest i wtedy kupie jakieś nos-y myślałem o ecc82 rca i ecc83 mullardy albo sylvanie jednak nie o tym chciałem napisać.

Jest jeszcze jedna moja obserwacja, z dziurek wentylacyjnych koło lamp mocy z lewego kanału lekko śmierdzi spalenizna jak by się coś grzało

i dość dziwne, gdy trzymam miernik w punkcie do sprawdzania biasu można słuchać głośniej bez znieksztminusa na siatceałceń, po zabraniu miernika od razu zaczyna charczeć i wtedy tylko po cichu działa normalnie.

Czemu te biasy się rozjeżdżają i są tak niestabilne gdy zwiększam głośność, może to jakaś pierdoła za przeproszeniem.

Może jakiś dławik gdzieś dostawić, rezystor zmienić czy coś ale bez waszych sugestii raczej nic nie zdziałam.

Spokojnie już zapoznałem się z wyprowadzeniami lamp el34 i nikt nie bierze odpowiedzialności sam działam w tym kierunku. Odpowiadam za swoje czyny i chyba rzecz jasna ze lepiej poprosić o pomoc co i jak niż całkiem samemu kombinować prawda? nxn68. będę się starać.

Prawdopodobnie brak jest wlasciwego minusa na siatce tej lampy co smierdzi(pewnie rezystor polaryzujacyte siatke EL34)

taki objaw ,przygasanie niebieskiej poswiaty

a miernikiem podajesz rezys miernika i jest lepiej(sprawdzic!)

Pozdro,

TAD

Kupiłem wzmacniacz powystawowy i chciałem wymienić chińskie lampy el34 na całkiem zachwalane tung-sole el34.

Kolejnym krokiem miała być wymiana kondensatorów na mundorf-y, do której jeszcze nie doszło gdyż po wymianie lamp mocy pojawił się ów problem.

Sprawdziłem rezystory jak zasugerował wkizet i nie wykryłem większych anomalii.

Jednak wyraźnie czuć ze przy lewym kanale coś się grzeje i delikatnie śmierdzi ale nie mogę zlokalizować źródła.

Proszę o pomoc ponieważ pacjent leży rozkręcony na dywanie do góry nogami.

Jak poczeka do jutra, to spróbujemy coś z tym zrobić.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Poczeka poczeka nie ma wyjścia.

Bawiąc się dalej miernikiem zauważyłem, że w prawym (sprawnym kanale) drugi i siódmy pin (odpowiadające za zasilanie żarnika) ma takie samo napięcie. Natomiast w lewym kanale wartości te różnią się. Napięcie na drugim pinie jest o połowę mniejsze.

Wszystkie pomiary przy wysokich napięciach na uszkodzonym kanale powodują trzaski a po zwiększeniu głośności pojawiają się dziwne sprzężenia oraz spadki napięcia.

No to już coś. Przeanalizuj całą drogę napięcia żarzenia. Wszystkie te EL34 mają być żarzone napięciem ok. 6,3V.

Jeśli jest połowę napięcia, to wyglądałoby to tak, jakby napięcie było pobierane z uzwojenia 2x3,15V i coś po drodze zjadło połowę uzwojenia. Czy napięcie to masz symetryzowane dwoma rezystorami? Na fotce widać jeden rezystor podłączony do zacisku chyba masowego, taki duży biały, ale w sumie nie wiem, czemu on tam służy.

Kupiłem wzmacniacz powystawowy i chciałem wymienić chińskie lampy el34 na całkiem zachwalane tung-sole el34.

Czy przed wymianą lamp działał dobrze?

Transformator ma wyjścia 6.3v - 0 (6.5A) na lewą stronę i osobno jeszcze raz tak samo na prawa jest to połączone bezpośrednio do zarżenia lamp, nic po drodze nie ma.

Mogę zamieniając lewa z prawa bądź odłączyć jedno wyprowadzenie i zrobić zworkę od sprawnego kanału do uszkodzonego, można ?

Ciekawostka jest ze na chińskich lampach gra normalnie, ale nowe lampy tak jak pisałem, wymieniłem jeszcze raz na nowe, zamieniałem stronami i jak się tylko dało a problem twardo cały czas na lewej stronie.

Rebus jest niezły z tym wzmacniaczem :)

Nawet pomijając to zarżenie problem do połowy się rozwiązuje gdy dokładam miernik w miejsce sprawdzenia biasu w jednej z lamp.

Jak też nawet trzymanie dłoni nad płytka i tez jest lepiej, wygląda to trochę jak by nie miał ekranowania czy gdzieś tracił minus, albo polaryzacje no nie wiem, Tu coś pisał Teddy jak to sprawdzi dokładnie?

Ten kanał jest bardzo czuły na dotyk miernika w jednym miejscu pomaga w innym szkodzi straszne trzaski nawet potrafi się zapętlić i trzeba szybko z gniazda odłączyć na sprawnym nic tylko ciche pykniecie słychać przy dokładaniu miernika do pomiarów.

W nocy trochę przemieniłem rezystorów z lewego na prawy ale bez rezultatów a z zamiana zasilania zarżenia bałem się i wolałem poczekać, zapytać.

Jestem naprawdę wdzięczy za zainteresowanie.

Już wstałem = co dalej można działać ? :)

To co opisujesz wskazuje na wzbudzanie się tego wzmacniacza z jakichś powodów, ale musimy się co do tego upewnić. Spróbuj odłączyć sprzężenie zwrotne w obu kanałach i sprawdź czy grają tak samo. Po odłączeniu sprzężenia wzmacniacz będzie miał większe wzmocnienie, więc ostrożnie odkręcaj gałkę głośności. Sprzężenie zwrotne biegnie żółtym przewodem od zacisku głośnikowego 8 Ohm do płytki. Odłącz ten przewód od strony płytki, nie zacisku głośnikowego. Dźwięk może być gorszej jakości, nie przejmuj się tym, chodzi tu tylko o to czy oba kanały będą grać tak samo.

Czy teraz też reaguje na zbliżenie ręki tak jak poprzednio?

Tak.

Jest bez zmian.

Zamieszczę schemat jaki znalazłem w nim jest wszystko tak samo ale nie widać co się dzieje na 5 pinie, a u mnie własnie tu jest najbardziej skomplikowana sprawa jest to bardzo rozbudowane co dzieje się dalej za pinem i tu są problemy z -36v na siatce spada do -12v czasem do zera ale strach tutaj mierzyć bo potrafi tak się wyprowadzić z równowagi ze boje się o kolumny wszystko dzieje się jak chce dać głośniej.

Tylko jedna lampa jest taka czuła na dotknięcia miernikiem w tym miejscu a na inne nawet pomaga

Da się ominąć jakoś regulacje biasu zęby nie było na każda lampę z osobna?

albo jakoś z mostkować te ujemne polaryzacje siatek ?

Jak nie to co dalej robić ? cały czas mam nadzieje ze się uda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjmij tę lampę na której skacze to napięcie siatki i lampę z drugiej gałęzi i sprawdź jak będzie działał na dwóch

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.