Skocz do zawartości
IGNORED

zwrotnica i polaczenie biegunow glosnika

m4c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponizej przedstawiam schemat mojej zwrotnicy. Nie projektowalem jej osobiscie, jak rowniez nie mam kontaktu z osoba, ktora ja wykonala. Sam schemat byc moze byl wykonany w WinIsd, a moze Speakerworkshop...

Chodzi o znaki +/- przy glosnikach... Czy one moga oznaczac wymagania podlaczenia glosnikow zgodnie z biegunami (GDN) i w przypadku GTC odwrotnie (poniewaz wlasnie przy nim jest (-))???

Ponizej przedstawiam schemat. Pozdr.

[obrazekLUKASZ-152142_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widze ,ze jest to przeróbka mojej zwrotnicy , nawet rysunek jest mój ;) . Zwrotnica zaprojektowałem przy uzyciu SW i robiąc pomiary. Głośnik niskotonowy to u mnie są dwa arn 150 -03/4 łączone szeregowo a nie żaden gdn.

Wysokotonowy to jak na rysunku , znaczek (-) oznacza ,ze jest podłączony w odwrotnej polaryzacji.

Ktoś dorysował cewkę w równoległej gałezi niskotonowego filtru która prawie nic nie daje ale możesz ja zostawić jak ci się podoba ;) .

Oooo!!

Szczerze mowiac, to dostalem ten schemat i pelne wykonanie zwrotnicy od jednego z forumowiczow...

Yoshi_80: Mam nadzieje, ze nie bedziesz roscil sobie praw autorskich i nie masz zalu...

Poza tym ogromnie ciesze sie, ze znalazlem projektanta! Bede mogl wypytac o kilka szczegolow.

Wlasnie adaptuje ta zwrotnice w swoich kolumnach, jednak moja wiedza teoretyczna o projektowaniu zwrotnic nie jest zbyt gleboka... Mozesz mi podac szczegolowe parametry tej zwrotnicy, tzn. odcinanie, spadek i moze kilka innych szczegolow, o ktorych jeszcze nie wiem??

Dlaczego jest tak skaplikowana, szczegolnie w torze wysokotonowym?

I jakie znaczenie, ma dodana cewka w torze niskotonowym (szeregowo z pojemnoscia)??

Pozdrawiam serdecznie

"Skomplikowana" to stwierdzienie umowne oczywiscie...

Jednak gdy spojrze na ostatnie porownanie kolumn w najnowszym HFiM, to przyznac chyba trzeba, ze do minimalistycznych ona nie nalezy:) Glownie zalezy mi na parametrach podzialu, ale to juz pytanie do projektanta.

Chcialbym sie po prostu upewnic czy Yoshi potwierdzi dane na jej temat, ktore ja posiadam jednak z innego zrodla.

ps. Po zmianie biegunowosci wysokotonowego, faktycznie zaistniala korzystna zmiana w gorze pasma, co nie ukrywam mnie ucieszylo :)

Prawdę powiedziawszy ten zestaw co ty masz to już jest woda po ogórkach , bo są inne głośnki i można sobie teraz tyko gdybać co tam się dzieje w paśmie przetwarzania.

Ale po kolei odpowiadajac na twoje pytania.

Podział częstotliwości (przeciecie ch-k głośników) u mnie był na 2800Hz ,czyli nisko. Filtr wysokotnowego był robiony pod gdwk 11/100 wiec nie wiem jak on zadziała z tym co masz. Podejżewam ,że bedzie podobnie.

Akustycznie filtry były 3 rzędu dla nisko i 4 rzedu dla wysoko.

Zwrotnice minimalistyczne są dobre ale do dobrych głośników i wyższych podziałów. Z filtrem 1 rząd i kopułka tonsila nie porzadzisz ,chyba ,ze od 5kHz ;) .

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "odcięcia" rezystorow ale jak chcesz je całkiem wywalić to nie jest dobry pomysl. Jeżeli teraz już masz za dużo wysokich to bedzie ich jeszcze wiecej.

U mnie pasmo kopułki było dosyć równo prowadzone , może nawet ciut za wysoko więc możesz rezystor Rp2 w tłumiku wymienić na mniejszy lub po prostu dolutować jeszcze jeden na próbe , daj drugi 22 ohm i zobacz czy ci przypadnie do gustu. opwinno to obniżyć ok 2dB.

Jeżeli nadal wysokie będa cie zabijać :) , to możesz przylutować do głosnika równoległą gałaź składajacą sie z kondensatora 2.2u i szeregowo rezystor 2.2ohm. Powninno poczynajac od ok 10kHz wyciszyć do 3-4dB na skraju pasma.

Ostry sposób grania kopułki może też wynikać ze zbyt niskiego podziału częstotliwości. Po drugie tonsile tak graja i nic nie poradzisz.

Jeżeli chcialbyś przesunąć podział wyżej to mozesz dokonać paru zmian. Cewke w torze niskotonowym wymień na mniejsza , 1mH ,kondensator może być lub 4.7u aby była okrągła wartość.

W kopułce pierwszy kondensator 2.2u , drugi 3.3u , cewka może pozostać. Powinno ci to ustalić podział na ok 3.5kHz .

• 3 tygodnie później...

Witam po dluzszej przerwie, wlasnie wrocilem z urlopu...

Na poczatek interesuje mnie opcja przylaczenia rownolegle do wysokotonowego glosnika, kondensatora i oporu (w szeregu). Czyli Zastapic ta galezia opr Rp2, tak? (lakonikczne pytanie, prosze wybczec, ale wole sie upewnic...:)

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Witam, podpialem galaz rownolegla (pojemnosc Jantzen i rezystor ceramiczny) i po tygodniu odsluchow stwierdzam, ze jest znaczna poprawa... Juz nie zabija i szczerze mowiac, dostrzeglem jak ostro graly kopulki dopiero po udanym ich wyciszeniu.

Ale?... Moze dla samej satysfakcji i na probe chcialbym jeszcze wyciszyc kraniec wysokiego pasma. Nie orientuje sie jednak, jakie parametry elementow dobrac, by zbyt nie eksperymentowac... Moge prosic o podpowiedz?

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.