Skocz do zawartości
IGNORED

telewizor z odczytem formatu flac?

tomik27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

drodzy forumowicze przymierzam się do zakupu tv. Moje preferencje to 40 cali, led i zapewne smart tv.

Pytanie brzmi następująco czy wiecie które smarty Samsunga odtwarzają format flac.

Chciałbym zastąpić nowym tv smart mojego laptopa, unieruchomionego z racji wykorzystania jako źródło odtwarzania utworów w formacie flac przy domowym zestawie audio.

Chciałbym tv smart podłączyć do DAC na tej samej zasadzie co laptopa i odtwarzać utwory z pendrive'a lub zewnętrznego dysku za pomocą USB movie z możliwością odczytu muzyki w formacie flac.

Słyszałem że takie telewizory są w sprzedaży ale nie mam pewności, które modele odczytują ten format.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/100430-telewizor-z-odczytem-formatu-flac/

witam,

R99 twój UE46ES6100W to bardzo dobry model z tym ze obawiam się iż może byc poza moim zasięgiem finansowym,

skłaniałem sie ku modelowi TV LED SAMSUNG UE40ES5500 ale nigdzie nie mogę odszukać informacji czy obsługuje format flac :/

jeszcze bardziej niezrozumiałą kwestia jest to że model występujący jako tańszy w sklepach i bez opcji nagrywania przez USB (samsung UE40EH5300) najprawdopodbniej posiada taką mozliowść.

Pozdrawiam,

Tomek

skłaniałem sie ku modelowi TV LED SAMSUNG UE40ES5500 ale nigdzie nie mogę odszukać informacji czy obsługuje format flac :/

Jakieś 2-3 miesięcy temu kupowałem TV dla Teściów UE32EH5300 lub UE32ES5500 nie pamiętam modelu. Na 100% również czytał flac z HDD 640GB.

Najprościej podejść do sklepu z HDD lub pendrive i sprawdzić.

Mała uwaga 6100 od razu widzi dysk i dane, a przy tym u Teściów wczytuje kilkanaście sekund zanim można z niego korzystać. Nie wiem czy to tylko ten egzemplarz ma taką przypadłość czy cała seria.

Moim zdaniem nie warto kupować UE40ES5500, różnica do ES6100 to zaledwie 400zł. Jeżeli nie zależy Tobie na 3D to możesz dołączone 2szt okularów odsprzedać i wówczas różnica spada do około 250zl.

Porównaj parametry i zdecyduj sam.

GapLess - jak koncert jest podzielony to zdecydowanie irytujące, chyba że z jednego pliku np. mkv

po co ? to jakaś obsesja z flackami...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jako transport plików po optyku do DaCa. Pliki na dysku podłączonym pod usb tv. Myślałem też o takim rozwiązaniu. Zostaje więcej kasy na np.lepszy dac.

Ciekawe jak to się sprawdza....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

dokładnie maxglow, jako transport po optyku do DaCa :). Myśle że to dobre połaczenie TV, którego poprostu jeszcze nie mam z transportem plików muzycznych do mojego systemu audio oczywiście z wykorzystaniem DAC. Mam nadzieje że wyeliminuje tym sposobem laptopa, którego muszę ustawiac w pobliżu systemu audio z racji dotychczasowego wykorzystania jako transport. R99 co do 6100 obiecuje sie poważnie zastanowić zapewne masz racej co do wyższości tego modelu do pozoastałych wymienionych w tym wątku modeli Samsunga.

R99 napisz prosze jak wyglada kwestia z WiFi w Samsungu - spotkałem sie z teorią że podłaczanie TV do neta za pomoca WiFi w przypadku oglądania filmów nie jest najlepszym rozwiazaniem bo trzeba miec podobno dobrego neta żeby przez WiFi sygnał był dobry - podobno do odtw filmow w tv z neta najlepszy jednak jest kabel.

I jesli można drodzy forumowicze może kilka słów wyjasnień co do GapLess, dla mnie to czarna magia a przy zakupie tv moze byc to wazny aspekt doboru telewizora.

Pozdrawiam i zgóry dziekuje za odpowiedzi:),

Tomek

tv na pewno nie będzie miał gapless ;)))

Można sobie z tym poradzić w inny sposób.

Płytę koncertową scalamy sobie w jeden plik np.programem CUE Spliter. Jeśli nie mamy pliku cue. to ściągamy z neta.

I już nie mamy przerw między utworami.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

R99 napisz prosze jak wyglada kwestia z WiFi w Samsungu - spotkałem sie z teorią że podłaczanie TV do neta za pomoca WiFi w przypadku oglądania filmów nie jest najlepszym rozwiazaniem bo trzeba miec podobno dobrego neta żeby przez WiFi sygnał był dobry - podobno do odtw filmow w tv z neta najlepszy jednak jest kabel.

Nie oglądałem jeszcze filmów przez WiFi np. z dysku sieciowego na kompie.

Chyba ze pytasz o wykorzystanie SmartTV, i oglądnaie filmów, programów np. z ipla itp. - to działa przez WiFi bez zarzutu, neta mam 25Mb/s.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.