Skocz do zawartości
IGNORED

Kino + Stero. Proszę o pomoc w dobraniu sprzętu.

Globus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o audio ale "coś" tam słyszę więc nie chce odwalić totalnej klapy wybierająć sprzęt na którym całkowicie się nie znam.

Chciałbym was prosić o dużą pomoc w dobraniu odpowiednich elementów sprzętu by dźwięk z kina domowego był zadowalający ale także by i stereo nie kulało na tym strasznie. W tym momencie posiadam pra stary wynalazek LG HT552TH kupiony na początku 2007r. Najwyższy czas wymienić to "coś" na sprzęt dający frajdę z oglądania filmów oraz słuchania muzyki przez kilka następnych lat.

To co mam.

Pokój 4m na 3.5m. Ten LG jest podłączony do komputera przez S/PDIF, skąd puszczam większość filmów oraz muzykę,a także podłączony jest przez S/PDIF do PS3 na którym puszczam BD oraz gry oczywiście ( kwestia podmiany kabla ). Mój budżet w tym momencie to 3 tyś zł(optymalny budżet) lub 4tyś zł (ekstremalny budżet ). Zakładam że będę poszczególne elementy kupował osobno z rozłożeniem w czasie na powiedzmy kilka miesięcy więc mogę założyć że jeszcze z 1tyś zł może dojdzie do ogólnego budżetu.

To co chciałbym otrzymać.

Satysfakcjonujące wrażenia dźwiękowe z kina i stereo. Podłączyć ten sprzęt na S/PDIF (RCA) do komputera oraz S/PDIF (optyczny) PS3. Kolumny będą kupione na samym końcu więc w pierwszym momencie wykorzystanie tego co jest teraz ( z powodu braku dużej gotówki). Bardzo bym prosił o doradzenie w sprawie sprzętu w 3 budżetach. Do 3 tyś, do 4 tyś i weźmy też pod uwagę do 5 tyś. Proszę piszcie jakie są różnice jakościowe pomiędzy poszczególnymi zestawami dla danych budżetów bo jeśli miałbym za 3 tyś dostać coś od biedy a po dołożeniu kolejnego tysiąca coś dobre to wolę oczywiście dołożyć. Niestety bariery 5 tyć zł raczej nie przeskoczę ale nie musi być to co do złotówki :)

Proszę o pomoc w wyborze poszczególnych elementów oraz sposobów podłączenia tego wszystkiego by uzyskać jak najlepszy efekt :) Wszelkie rady które mogą ukształtować mój światopogląd w kwestii audio także mile widziane :)

Z góry dziękuję :)

Witaj,

chciałbym abyś uściślił Twoje wymagania.

Chcesz zakupić zestaw kina domowego, do którego podłączysz jako źródło komputer oraz PS3. W takim razie taki zestaw będzie składał się z amplitunera oraz zestawu kolumn.

Podaj proszę trochę więcej szczegółów:

- Czy bardzo zależy Ci na kinie domowym, dźwięku przestrzennym, czy główny nacisk kładziesz na możliwie dobry odsłuch muzyki. Pytam, gdyż przy podobnym budżecie można kupić zestaw stereofoniczny o kilka klas lepszy. Przykładowo wydając 4 tys. zł. na amplituner kina domowego, uzyskamy jakość dźwięku podobną do wzmacniacza stereo za 1.5 tys. zł. Podobnie z kolumnami - dwie dobre kolumny kupimy znacznie taniej niż konfigurację 5.0 lub 5.1,

- Muzyka - jakie zazwyczaj słuchasz gatunki muzyczne, jakie preferujesz brzmienie.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podstawą dla mnie jest to żeby super grało, wszystkie inne zabawki mam w komputerze. Komputer jest moim centrum dowodzenia a teraz potrzebuję coś co będzie ładnie i czysto grało więc opcję żonglowania i inne takie wolę pominąć :)

Obraz 3D : NIE, nie jestem fanem tego wynalazku więc odpuszczę.

Nie potrzebne mi żadne funkcje sieciowe w stylu radio sieciowe czy też streaming z kompa ani także sterowanie urządzeniami ze stajni jabłuszka lub innego androida. Nie potrzebne mi także specjalne zdolności do odtwarzania mp3 poprzez usb na przednim panelu. Wszystko to i wiele innych mam w kompie.

Jakie ma mieć złącza? Napiszę totalne minimum.

HDMI i coaxial RCA dla kompa

HDMI dla PS3 (tutaj opcjonalnie zamiast HDMI może być coxial optyczne bo obraz mogę osobno podłączyć do telewizora a osobno dźwięk przez optyczne wyjście)

HDMI dla dekodera

To jest moje minimum jeśli chodzi o złącza.

Co bym chciał? Dobre kino domowe z przyzwoitym dźwiękiem stereo. Wiem że za tą kasę mogę mieć przyzwoite stereo ale w takim samym stopniu a może i większym oglądam filmy i na tym też mi zależy więc chyba bardziej postawił bym na dźwięk przestrzenny przy możliwie jak najlepszym stereo. Wiem że to trudne do osiągnięcia w jednym elemencie dlatego proszę o pomoc bo może lepszym było by rozwiązaniem coś na zasadzie kilku elementów odpowiadające za różne rzeczy? Coś co gra dobrze w stereo plus do tego jakieś coś co po podłączeniu obrabia dźwięk przestrzenny. Sory że tak chaotycznie to napisałem ale chyba wiesz o co mi chodzi? Tylko nie wiem na ile jest to możliwe dlatego całkowicie zdaję się na ciebie :)

Co do muzyki to będzie ciężko bo słucham wszystkiego :/ Najczęściej chyba drum and basse , techo , electro , trance , dub step, rock ,disco , pop , jazz. Preferuję jakość dźwięku nad super głośnością.

Nie wiem co jeszcze mogę napisać. Pomogę jak potrafię byś wiedział co bym chciał :)

Dzięki za odpowiedź, teraz już wszystko jasne.

W takim razie musimy szukać możliwie najlepszego pod względem jakości amplitunera. Do tego w przyszłości będzie trzeba dobrać optymalne kolumny.

Zwróciłbym Twoją uwagę na dwa amplitunery, które dobrze radzą sobie także w odsłuchach muzyki. Jest to przede wszystkim NAD T748 oraz Cambridge Audio Azur 551R. Namawiałbym przede wszystkim na pierwszą propozycję, jest to amplituner grający podobnie to wzmacniacza stereofonicznego w przedziale cenowym około 1.5-2 tys. zł., czyli bardzo dobrze. Przy optymalnym dobraniu kolumn, powinien w pełni usatysfakcjonować Cię. Jest to brzmienie dynamiczne, mocna, ale nie ostre i nie efekciarskie jak przy większości japońskich urządzeń.

Cambridge Audio natomiast gra trochę jaśniej i szybciej w basie. Jest także minimalnie słabszy w kwestii mocy, jednak w Twoim pomieszczeniu to nie jest problem.

Ostatnią propozycją jest japoński amplituner Marantz SR 6007. Jest to urządzenie które także oferuje dobre, lekko ocieplone brzmienie w stereo.

Wybór jest kwestią gustu i indywidualnych upodobań. Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnego urządzenia.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Muszę najpierw poczytać o Twoich propozycjach i wtedy poszukam miejsc gdzie można odsłuchać takowy sprzęt.

Czy mógłbyś mi także powiedzieć co myślisz o takim sprzęcie ,który został mi przez kogoś polecony.

Do 2 tyś zł Yamaha RX-V 473

Do 2,5 tyś Harman Kardon AVR-265 który osobiście mi odpowiada po tym co przeczytałem na necie i widziałem ale nadal jednak nie słyszałem :)

Do tego został mi polecony taki zestaw głośników Indiana Line Nota240C + Nota550C + Nota740C.

Nie wiem czy to istotne ale gdzieś na tym forum wyczytałem że z dobrym sprzętem audio ciężko w Polsce a np dużo łatwiej dostać na wyspach. Tak się składa że mieszkam w UK czy to coś zmienia w Twoich propozycjach jeśli chodzi o dostępność sprzętu?

Z góry dziękuję z pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.