Skocz do zawartości
IGNORED

OPTYMALIZACJA :) KINO + STEREO

modrus83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na początek krótka retrospekcja:

jestem w posiadaniu MONITOR AUDIO BR2, te kolumny super grają, zarówno grają jak i pasują mojej żonie z otoczeniem, poza tym mam już do nich standy,

dodatkowym ich atutem jest ich odległość od ściany co w naszym m3 jest największym atutem...

monitory grały razem z CAMBRIDGE AUDIO 640C + CAMBRIDGE AUDIO 640A - trio grało super jednak w celu odtwarzania filmów potrzebny był kolejny sprzęt,

audio grało bardzo, jednak gabaryty pokoju (16m2) nie pozwalały na całą scenę, poza tym trzeba było grać głośno

wymieniliśmy CA640 na CAMBRIDGE AUDIO ONE, monitory dalej grały fajnie, jednak spadek wartości sceny był odczuwalny, a dodatkowy sprzęt dalej był potrzebny,

cały czas wykorzystywaliśmy kino domowe HT-Z320, zestaw sprawdzał się jednak wszystkie sprzęty znalazły swoich nabywców,

OPTYMALIZACJA ma polegać na wykorzystaniu MONITOR AUDIO BR2 w zestawieniu z wyszukanym amlitunerem + fajnym cd,

chciałbym początkowo działać na samych monitorach, potrzebuję hdmi w celu zespolenia kompa i chciałbym żeby jakość dźwięku "kina" i stereo była wysoka :)

czekam na Wasze zestawienia sprzętowe, pomoc bardzo mi się przyda,

dodatkowo nadmieniam, że wymianie chciałbym poddać także telewizor SAMSUNG le37b550, który trafi do domu letniskowego,

zastanawiam się nad kolejnym samusungiem ale czekam na inne podpowiedzi: pierwszy pomysł to ue40es5500;

będę co chwilę zerkał na Wasze odpowiedzi i z góry bardzo dziękuję

pozdrawiam

P

https://www.audiostereo.pl/topic/100739-optymalizacja-kino-stereo/

monitory grały razem z CAMBRIDGE AUDIO 640C + CAMBRIDGE AUDIO 640A - trio grało super jednak w celu odtwarzania filmów potrzebny był kolejny sprzęt... wymieniliśmy CA640 na CAMBRIDGE AUDIO ONE... zestaw sprawdzał się jednak wszystkie sprzęty znalazły swoich nabywców

Nie wiem jak inni, ale ja niewiele rozumiem z tej restrospekcji. W celu odtwarzania filmów wymieniłeś pełnogabarytowy zestaw stereo na miniwieżę? A do kina miałeś i masz oddzielny mini zestaw Samsunga? Grało w porządku więc wszystko sprzedałeś?

Moja rada jest taka:

Jeżeli planujesz w przyszłości rozbudowę systemu opartego na BR2 do 5.1, to nie kombinuj tylko kup odtwarzacz bluray i amplituner kinowy najlepsze na jakie cię stać, a z czasem resztę głośników i suba.

Jeżeli w tych 16m2 nie bardzo masz jak ustawić pięć kolumn, to zainwestuj w amplituner stereo lub wzmacniacz z tunerem i bluray'a jako źródło [alternatywne dla komputera] do filmów i muzyki.

Na początek polecam bluray'a jako źródło, bo jest bardziej uniwersalne, a z czasem jeśli stwierdzisz, że jednak chciałbyś też CD, nic nie stanie na przeszkodzie żeby rozbudować zestaw.

dzięki sattik za odpowiedź, cały sens mojej wypowiedzi miał polegać na wymianie kilku źródeł na jedno,

pójdziemy "Twoją drogą", mogę liczyć na jakieś propozycjo-zestawienia amplitunerów i bluray'a?

budżet to około +/- 2500,00 na wszystko

dodam tylko, że relacja stereo do "kina" to 50/50, także chciałbym żeby grało to fajnie stereo bo nie planuję w najbliższym czasie wielkiej rozbudowy tego zestawu, grany będzie rock, muzyka alternatywna, film, radio :)

czyli co?

nikt nie ma pomysłu jak mi tu pomóc?

ostatecznie zostaję przy monitor audio br2, do tego chcę dołożyć wzmacniacz z tunerem + bluray lub cd...

grzebałem w sieci i budżetowo znalazłem ASUS BDS-700 jednak myślę, że tu nie będzie fajerwerków??

p

a i nie zależy mi na tym żeby sprzęt był nowy, mogę poszukać używanego, proszę o ciekawe zestawienia :)

no to się doczekałem, nikt nie reaguje, ale ja wybrałem, byłem nawet na odsłuchu razem z kolumnami;

moja decyzja to YAMAHA RX-V573 lub RX-V473

RX-V573 bo zastanawiam się nad wykorzystaniem bi-ampingu

RX-V473 bo budżetowo :)

jedyny mankament w tych amplitunerach to brak wbudowanego WIFI

może tutaj ktoś się wypowie, potrzebuję porady przy blurayu, chciałbym 673 ale jest cholernie drogie..

PAMIĘTAJMY ŻE GRAM NA 2 KOLUMNACH, później może centralnym, ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.