Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat: Kenwood - Pioneer

Qub@

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Chciałbym prosić o poradę zdecydowanie mądrzejszych w tej dziedzinie osób ode mnie w sprawie rozbudowy zestawu. Aktualnie troche niepotrzebnych gratów rozsprzedałem, łącznie z kolumnami i zostały mi 3 klocki: zestaw wzmacniacz + cd Kenwooda 7010 a także cd pioneera, słynne pd-s707. Generalnie z dźwięku kenwooda jestem zadowolony, natomiast zrodził mi się w głowie pomysł sprzedania kenwooda i rozbudowania pioneera, czyli dokupienia do odwarzacza cd wzmacniacza pioneera z tej samej linii, z biegiem czasu, liczę, że dorwałbym jakiś wzmak na allegro etc.

- czy ma to w ogóle sens, czy lepiej pozostać przy Kenwoodzie, którego cd jednak (jak pewnie wiecie) do najlepszych nie nalezy

- z amplitunera pioneer vsx808rds w porównaniu do mojego kenwooda dzźwiek był zdecydowanie gorszy w moim odczuciu, czy jednak porównanie jakiegoś tam amplitunera do porządnego wzmacniacza ma sens? Pytam, bo nie chciałbym się zawieść nabywając jakis wzmak pionka za tysiaka, który kenwoodowi do pięt nie dorośnie.

- Jesli zostać przy K to jaki cd od nich polecacie, o ile jakieś w ogóle polecacie?

- Jeśli zostać przy P. jaki wzmak polecacie, z jakiej linii, roczników, modeli...?

- Za pionka myśle, że cena 500 - 600 jest ceną uczciwą? (sprzet w stanei idealnym, z pilotem)

- Ile jest wart wg was duet Kenwood KA 7010 + DP 7010 ?

Jak już skompletuję wzmak + cd, pomyśle nad kolumnami (miałem stare sharpa 7700.... :/ ... ) mi się nie spieszy, mozolnie chce skompletować zabawki, pozdrawiam i nie bijcie nowego, z góry dzieki ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/100878-dylemat-kenwood-pioneer/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD-S 707 to nie jest żaden słynny odtwarzacz tylko tania budżetówka z okresu kiedy firma jedynie odcinała kupony od tego co było wcześniej (teraz pod pozorem nowoczesności robi dokładnie to samo bo o klasie brzmienia sprzed lat może tylko pomarzyć). Moim zdaniem masz przed sobą budowę systemu od nowa. Sprzedaj wszystko to co masz. Mogę jedynie zasugerować na co warto zwrócić uwagę. Jeśli odtwarzacz Pioneera to np PD-S901 lub PD-9700 (to dokładnie ta sama konstrukcja z tym że 901 ma układ Legato Link Conversion, co więcej 901 to w zasadzie PD-65 Elite). Generalnie konstrukcja 901 i 9700 to bardzo sprawdzony pomysł. Dał podwaliny pod PD-75 a PD-65 Elite produkowano na rynek USA do 2001 roku. Gorsza sprawa ze wzmacniaczami bo w latach 90-tych poza kosmicznie drogimi A 09 i A-91D (ze wskazaniem na tego pierwszego) nie było dobrze grającego wzmacniacza Pioneera (pomijam A-07 który podobnie jak PD-77 brzmiał zupełnie inaczej). Owszem były znakomite końcówki mocy typu Exclusive M7 ale jej cena to jedynie milion jenów. Polecam za to wzmacniacz A-88x z połowy lat 80-tych. Uważany za bardzo udaną konstrukcję brzmieniowo będzie pasował do 9700/901. Jeszcze lepszym wyjściem byłby sprzedawany na początku lat 80-tych model A-90 ale po pierwsze jest dość stary a po drugie raczej unikalny na rynku wtórnym. Z odtwarzaczy Kenwooda mogę polecić DP-8020. Więcej na jego temat na pewno napisze kolega czubsi. Niestety ciężko znaleźć mu towarzystwo firmowego dobrze grającego wzmacniacza. Poza końcówkami z prestiżowej serii L.

Wszystko zależy od tego ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na poprawę dźwięku. O ile rzeczywiście chodzi Ci o poprawę dźwięku a nie linii wzorniczej sprzętu.

Jeżeli masz na to przeznaczone 600 zł - to zapomnij o jakiejkolwiek poprawie - możesz sobie tylko pogorszyć. Ten Twój Kenwood to bynajmniej nie jest najgorszy zestaw świata.

Ja na Twoim miejscu zacząłbym od kupna normalnych kolumn. Wywal te Sharpy - i kup coś dobrze grającego.

Ok, dzieki za odpowiedzi, licze na kolejne sugestie. Po pierwsze kolumny sharpa już sprzedałem, poczytam troche forum, bo pewnie tematów jakie kolumny kupić było sporo, chce na nie przeznaczyć około 1500 zł. Natomiast co do moich wypocin wyżej...

Na chwilę obecną myślę, że ten kenwood, z którego jestem naprawdę zadowolony, pozostanie, pewny sprzęt, teraz kupić jakieś druciarstwo niewiadomego pochodzenia nie sztuka. Myślę, że rozbudowanie systemu w oparciu o niego na chwilęobecną jest chyba dobrym rozwiązaniem? Do 1000zł ciężko będzie mi znaleźć wzmacniacz, który byłby lepszym wyborem. PD-S707 (napisałem słynny, w sensie wielu zapytań o niego ;) ) idzie pod młotek, także chciałbym pozbyć się DP 7010. Nie tak dawno widziałem na allegro DP-X9010, warto na niego wydać takie pieniądze (wisiał bodajże za 900 zł) ewentualnie, tak jak kolega wyżej napisał pozostanie przesiadka na DP-8020. Jakich odtwarzaczy cd kenwooda unikać, jakie były względnie udane?

Tak jak dobrze zauważył justas32 zależy mi na poprawie dźwięku, jednak linia stylistyczna też jest istotna dla mnie (nie chciałbym kilku klocków różnych producentów) więc reasumując zostaje Kenwood KA 7010, do tego polowanie na lepszy CD + kupno kolumn a pod młotek obecne moje odtwarzacze CD, proszę o zopiniowanie czy wszedłem na sensowną drogę rozwoju :D Pozdrawiam

Ale ten DP7010 to akurat porządny, dobry odtwarzacz średniej klasy !!! DP9010 to tylko transport a nie odtwarzacz !!! Musiałbyś do niego dokupić zewnętrznego DAC'a. Nie ma do niego lasera i jest drogi.

DP8020 jest rzeczywiście dobry (miałem) ale jest drogi a w Twojej klasie sprzętu różnica nie będzie duża (ma też specyficzny sposób budowania sceny - wyłącznie za linią kolumn. Niektórym to nie przeszkadza ale dla mnie to go zdyskwalifikowało).

Ja na Twoim miejscu - kupiłbym po pierwsze porządne kolumny. Myślę że Dali 850 lub 808 (do 1500 zł) były by OK do Kenwooda. Dali 6006 (do 1000 zł) lub Paradigm Monitor 9 (do 1200 zł) też będą bardzo dobre.

Jeżeli chcesz poprawić brzmienie odtwarzacza CD to nie wymieniaj go tylko dokup sobie do niego używany zewnętrzny DAC (np. MF) do 500 zł - i będzie dużo lepiej niż kupować nowy odtwarzacz.

Witam co do kolumn dali zgadzm się z przedmówca moje pierwsze "prawdziwe" kolumny to były 505-tki zmieniłem je na tannoye m-4 i powiem szczrze bardziej odpowiadały mi dali, nie żeby tannoye były złe, grały poprostu inaczej. Dali 606/6006 wydają się dobrym rozwiązaniem zwłaszcza, że można je utrafić nawet poniżej 800pln -mówię o 606. 606 to starsza wersja coś ok 97-02 ale nie wiem czy nie lepsza od 6006.

Pozdr.

Tu masz dali 505 cena jak narazie rewelacyjna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tylko jedno ale wyglądają jak by miały obudowę zamkniętą a to był model z tylnym br.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

KA 7010 to całkiem niezły wzmacniacz, bez wariactwa, ale przyzwoity

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.