Skocz do zawartości
IGNORED

Kto ma najnowszy HI-FI i muzyka (TEST str.37)????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Co sadzicie o tescie ktory zaczyna sie na stronie 37????

I o kolumnach B&W????

Czy sa warte swojej ceny??Jak graja?? Z jaka elektronika najlepiej je polaczyc?? I co sadziacie o nich??

Piszcie wszystko co jest z nimi nie tak a co jest good:)...

Pozdrawiam....

Nie wiem dlaczego, ale jakos nie moge strawic kolumn marki B&W... Nie wiem, moze to wina tego, ze sa naprawde baaaaardzo wymagajace, jezeli chodzi o wzmacniacz? Moim zdaniem moze i "pluja" wrecz dynamika, ale... ja jakos nie moge doszukac sie niczego przyjemnego w ich brzmieniu (sluchalem B&W 602). Graja ostro, sucho, acz z "przytupem" i bardzo wyraziscie... Mo to nie odpowiada. Wole brzmienie subtelne, mile i cieple.

Gość jozwa

(Konto usunięte)

W ten wlasnie sposob zwykle charakteryzuja brzmienie BW recenzenci. Cecha szczegolna, niektorzy wiaza to bezposrednia z brzmieniem kewlaru i aluminium, inni raczej z koncepcja brzmienia firmowego. Innym sie to podoba, innym mniej. W wypadku producentow o jasno sprecyzowanym charakterze brzmienia wybor jest na szczescie stosunkowo prosty.

Kolumn B&W trzeba niewątpliwie posłuchać, bo firma zawsze celowała w jeden punkt - brzmienie w pełni czytelne i rozdzielcze. Czasami barwa rzeczywiście nie jest przyjemna, a nawet zdarza się, że w połączeniu z niezbyt pasującą elektroniką brzmi krzykliwie. Nautiliusy to wzorzec przejrzystości i tańsze serie B&W starają się go dogonić, co nie zawsze im w pełni wychodzi. Sam nie słuchałem DM603, ale sam nie wierzę, że brzmią słodko i przytulnie. Taki dźwięk kojarzy mi się z papierowymi membranami, a plecionki kewlarowe brzmią trochę twardo. Ale niektórzy tego właśnie szukają. W połączeniu z Yamahą, albo Rotelem jest dobrze. Z Cambridgem bym się już bał...

Właśnie tak. Ja mam Dm 303 i creeka 4330mkII i jak to było spięte normalnymi kablami, to było bardzo szybko, żywiołowo i czasami na granicy agresji. Dopiero podłączenie kabli Van Den Hula dało dźwięk na tyle naturalny, że trudno jest ocenić który element jest najbardziej "charakterystyczny". Ale kable to już ostateczna deska ratunku, żeby coś wyregulować i dopieścić. Ja polecam firmę B&W w ogóle, nawet nie daltego, że lubię taki dźwięk, ale kupując te kolumny, wyjmując z kartonu, a potem używając, nie można mieć pretensji o ich złe wykonanie, czy zbyt wysoką cenę w stosunku do jakości. Jedyne co będzie można sobie zarzucić, to zbyt szybkie dobranie całości. Liczę się z tym, że nie musisz mi wierzyć, ale B&W są dobre, ale trzeba im zapewnić spokojną i ciepłą elektronikę i kable. Ja bym do nich polecał właśnie Yamahę, Rotela, Talk Electronics, a jeśli się uda to nawet jakąś lampkę np. Amplifona. Ja bym jednak stawiał na rotela z serii 02, bo słuchałem go i myślę, że będzie pasował. Co więcej B&W lubią bi-amping, czyli zasilanie ich dwoma wzmacniaczami. Jeżeli będziesz miał kiedyś pieniądze i chęć na poprawę, wystaczy tylko dokupić końcówkę mocy, a nie od razu sprzedawać wzmacniacz na ogłoszeniach za pół ceny. Te firmy które wymieniłem powinny z B&W zagrać naprawdę naturalnie. Dla mnie to kryterium jest najważniejsze, bo gdy dźwięk jest prawdziwy, wtedy się nie nudzi i nie drażnią nas na przykład zbyt głośne wysokie tony, albo matowa średnica. Ja jednak nie słuchałem 603 więc nie wiem jak jest naprawdę. Moje propozycje opieram na doświadczeniach z własnymi 303 i recenzjach innych kolumn B&W w prasie. Nie sądzę, aby firma w jednym modelu nagle postanowiła cudownymi sposobami z takiej samej membrany wyciągnąć ciepły i miły dźwięk. w 603 za bas odpowiada aluminiowy glośnik i być może dla tego kewlarowy średniotonowiec nie jest już taki ostry. Nawet jeżeli tak, to nadal proponuję do nich Rotela. Albo może nawet NADa. Zrób wszystko, żeby spróbować samemu posłuchać tych kolumn, a jak się uda, napisz jakie wrażenia, bo sam jestem ciekawy.

A byłbym zapomniał. 603 nie słuchałem, ale widziałem w Top Hi-Fi w Krakowie. Wykończenie Calvados to rewelacja. Z czarnym przodem wygląda nowocześnie i elegancko zarazem.

Pozdrawiam.

Witam...

Narazie tylko pytam bo kasy nie mam z duzo... :( i w tym jest problem....

Ale jak bedzie to kupie "cos" ( najprawdopodobniej B&W ) i napewno sie podziele wrazeniami....

Pozdrawiam

PS. Wesolych i muzycznych swiat..... :)