Skocz do zawartości
IGNORED

Wypadek z 2m-red- wymiana? Sumiko Pearl?

filpat

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie odświeżyć wątek...

Chciałem zapytać ( uściślić ) czy wasza opinia o Sumiko dotyczy modelu PEARL , czy Black PEARL . Spotkałem się z innymi opiniami o Pearl niż ta powyżej więc być może mowa o czarnej perle która podobno istotnie jest "ciemna" . Możecie potwierdzić że mowa o wkładce w kolorze żółto-złotym a nie srebrno-czarnym ?

Może być Pearl i Black Pearl nawet, bylebyś miał tylko elastyczne (elektrycznie!) wejście w pre gramofonowym.

Pozdro,

Yul

Dzięki za odpowiedź, zaryzykuję i jutro zamontuję do Fishera model PEARL , będzie to moja pierwsza wkładka od czasów MF-100 i Unitry . Pre to PhonoBox DS , mam nadzieję że jest wystarczająco "elastyczny"...

Zły pomysł z tą wkładką Sumiko Pearl, na pewno będzie lepsza od MF ale to najgorsza wkładka jaką miałem i słuchałem na kilku gramiakach w różnej konfiguracji. Jakiego Fishera chcesz obdarować wieszając na nim tą wkładkę?

<br />zamiana na zasadzie "z deszczu pod rynnę<br />
Obawiam się, że tak będzie.

Zapewne to kwestia gustu lecz bardzo mi tę wkładkę ktoś polecał na początek i nie tylko. Zobaczymy . Mam już ją w domu więc trochę "po ptokach" , jednak są jakieś szanse na zwrot jakby co. Fisher to model MT 6250 z typowym headshellem.

Jeszcze raz zapytam, czy napewno Twoja opinia dotyczy Sumiko Pearl czy też tańszej Sumiko Black Pearl ?

No I mam nieoczekiwany problem który spowoduje że wkładkę spróbuję oddać , a mianowicie jest za lekka I nie mogę ustawić nacisku na zalecane 2 gramy , dokręcam ciężarek na maksa I mam na wadze poniżej 1,5 grama . Co się robi w takich wypadkach ? Z boku ramienia sterczy mi dodatkowy ciężarek na pręcie którego przeznaczenia nie znam ( tłumi/przesuwa rezonans własny ramienia ? ) , jak go odkręcę to mogę dojść do 2 gram , jednak to niefajne uczucie coś psuć żeby coś poprawić .

Na próbę pusciłem troche muzyki i ...fantastycznie! Nie znam się , nie mam porównania z innymi wkładkami, ostatni raz słuchałem winyli z 10 lat temu na Unitrze z MF100 , porównanie mam tylko do CD I plików ale jak to jest zła wkładka to ja chcę natychmiast posłuchć dobrych!

Możesz spróbować dociążyć headshell. Ciężarek z boku jest najprawdopodobniej od antyskatingu

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W tym modelu antyskating jest na pokrętle I sprężynce , więc ciężarek jest chyba do czegoś innego . To ten z tyłu na zdjęciu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest do wyważania ramienia w płaszczyźnie poziomej. Nie ma nic wspólnego z siłą nacisku. Ramię masz typu "S", w ramionach prostych nie ma takich ciężarków, bo one takiego wyważania nie wymagają.

Pozdro,

Yul

P.S. Nie powiedziałbym, że ta Sumiko musi koniecznie pracować z naciskiem 2,0 g. Sprawdź jaki jest tracking i dźwięk przy mniejszym nacisku. Można też dociążyć headshell lub rozejrzeć się za inną przeciwwagą.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jakbym nie był taki leniwy i zbieracz (?)- jak jestem- to bym oddał swoją Sumiko Pearl za darmo. Taka mulisto grająca padlina.

W sumie nie wiem na co liczę. Kiedyś napisał recenzję Pacuła, że mu zagrała pięknie. Może któregoś dnia powieszę ją pod pre i gramofon za parę dziesiątek tysięcy i się okaże, że żaba zmieniła się w księcia?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem ją kiedyś na którymś Denonie (chyba DP-37) i wcale to tak fatalnie nie grało. Ja ją pamiętam jako dość zrównoważoną i muzykalną wkładkę. Bez fajerwerków, takie spokojne plumkanie.

To Sumiko na pewno nie jest neutralne, bo za takie pieniądze, a nawet o rząd wielkości większe, nie dostanie się neutralnej wkładki. Niemniej na rynku jest sporo gorszych wkładek (moim zdaniem) - np. tanie Ortofony z serii OM, tanie Audio-Techniki, współczesny Shure.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W tym modelu antyskating jest na pokrętle I sprężynce , więc ciężarek jest chyba do czegoś innego . To ten z tyłu na zdjęciu :

Na fotkach widać, że masz na końcu ramienia dokręcony ciężarek taki jak w Technics

Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić.

post-5705-0-06775600-1388267543_thumb.jpg

post-5705-0-03800800-1388267745_thumb.jpg

post-5705-0-70292900-1388267773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ramię w moim Fisherze jest bardzo zbliżonej konstrukcji do tego w tym Technicsie . Jak już wyjaśnił Yul , ciężarek o którym mówiłem to widoczny również na zdjęciu Technicsa element sterczący w bok który równoważy "wykrzywienie" ramienia typu S w płaszczyżnie poziomej, sprawa więc już wyjasniona. jego odkręcenie zmniejszyło mi masę ramienia po stronie przeciwnej do wkładki i pozwoliło na zaaplikowane na probe zalecanego nacisku 2g , lecz ciężarek jest już z powrotem na swoim miejscu gdyż jest tam potrzebny . Muszę więc albo grać na 1,5g bo tyle maksymalnie mogę ustawić, albo dociązyć headshella , albo spróbować wymienić w sklepie wkładkę . Coś musi być w tej SUMIKO bo o żadnej innej nie ma tylu sprzecznych opinii w sieci, nawet pomijając redaktora P. Może robią je ręcznie I każda wychodzi inaczej :-)

Ramię w moim Fisherze jest bardzo zbliżonej konstrukcji do tego w tym Technicsie . Jak już wyjaśnił Yul , ciężarek o którym mówiłem to widoczny również na zdjęciu Technicsa element sterczący w bok który równoważy "wykrzywienie" ramienia typu S w płaszczyżnie poziomej, sprawa więc już wyjasniona. jego odkręcenie zmniejszyło mi masę ramienia po stronie przeciwnej do wkładki i pozwoliło na zaaplikowane na probe zalecanego nacisku 2g , lecz ciężarek jest już z powrotem na swoim miejscu gdyż jest tam potrzebny . Muszę więc albo grać na 1,5g bo tyle maksymalnie mogę ustawić, albo dociązyć headshella , albo spróbować wymienić w sklepie wkładkę . Coś musi być w tej SUMIKO bo o żadnej innej nie ma tylu sprzecznych opinii w sieci, nawet pomijając redaktora P. Może robią je ręcznie I każda wychodzi inaczej :-)

Źle mnie zrozumiałeś. Zdjęcia, które zamieściłem przedstawiają ramię Fishera MT 6225 oraz wkładkę Sumiko. Ciężarek z gwintem widoczny na pierwszej fotce to dodatkowe obciążenie wkręcane na końcu ramienia za przeciwwagą. Na zdjęciach które zamieściłeś widać wyraźnie różnice w kolorze materiału końca samego ramienia jakieś 10 mm.

Zobacz czy da się to wykręcić.

Inaczej w końcówce ramienia jest gwint wewnętrzny, w który wkręca się taki ciężarek jak na zdjęciu.

<br />Zobacz czy da się to wykręcić.Inaczej w końcówce ramienia jest gwint wewnętrzny, w który wkręca się taki ciężarek jak na zdjęciu.<br /> <br /> <br />
Da się! Jak mogłem tego nie zauważyć... Jesteś wielki! Jak to dobrze że nie jestem tu sam z Fisherem...

Moim zdaniem Goldring 2100 jest lepszy od Reda ,miałem wszystkie wkładki z tego pułapu cenowego o które pytałeś wiec jest to opinia użytkownika a nie przeczytana i powielana w necie. Wszystko jest natomiast kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje:)

robix

Tej nie miałem,o mały włos nabylbym od forumowego kolegi ale się rozmyslilem gdy poczytałem opinie które nie były zachęcające,chodziło o gore pasma (niby przytlumiona) nie potwierdzę jednak zanim sam nie usłyszę. jeśli chodzi o serie 2xxx odsyłam na bloga naszego kolegi Violeta który opisuje nieco brzmienie ww.

robix

poczytałem opinie które nie były zachęcające,chodziło o gore pasma (niby przytlumiona)

Dokładnie tak było u mnie. Góra jak spod koca i strasznie ciężki i mało precyzyjny bas.

Robix miałeś może goldringa elektre?Ciekawi mnie Twoja opinia :)

pozdro

Miałem i nie polecam.Bez polotu z stłumionymi wysokimi.Rocka nie da się zupełnie na tym słuchać.

To chyb czas pomyśleć nad jakimś 2m... mam elektrę która była razem z gramofonem i jej zywot powoli się kończy , w szafie leży jeszcze sumiko ...

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.