Skocz do zawartości
IGNORED

Leben 300 - jakie lampy ?

Zen_66

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki macie najlepszy zestaw lamp do Lebena 300.tki? Zastanawiam się czy kupić stare lampy, czy też lampy z nowe produkcji?

Wiele osób wychwala do Lebena PSVane?

Na zagranicznych forach większość pisze jednak o lampach ze starej produkcji tzw. NOS'achj. Czy warto inwestować w NOS'y? Na portalu aukcyjnym jest do kupienia zestaw Telefunkena i RCA do Lebana, jedank czy warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś słuchał takiego zestawienia? Cena niby wysoka lecz porównywalna z ceną zestawu PSVane. Co lepiej zagra ?

Zen

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101136-leben-300-jakie-lampy/

NOSy powinny być NOSami, a nie szrotami. Trzeba sprawdzonego źródła lub szczęścia. Ja osobiście używam set Psvane. Po wygrzaniu bajka. No, ale bez prób nikt ci nie powie, jakiego dźwięku oczekujesz. Zajrzyj do klubu Lebena w zakładce Kluby. Można np. rosyjskie 6p14p-ew, którą są bardzo dobre, ale gorsze od Psvane, choć lepsze od innych z nowej produkcji. Atutem jest cena: raczej tanio. Generalnie miłośnik NOSów doradzi ci NOSy, a miłośnik Psvane - Psvane. :)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Rzeczywiście, Szub słusznie zaprosił do Klubu Lebena i już sama lektura parunastu stron da Ci jasny zupełnie obraz ścierających się opcji...

ja należę do tych- NOS'o-lubnych (nie ja jeden), a Szub do Psvanne-lubnych (nie On jeden)

Teraz NOSy, te bardzo dobre i prawdziwe, kosztują: nowa czwórka TFK 1500 złotych, że o Mullardzie nie wspomnę, a do tego sterujące... Oczywiście można kupować, sprawdzać, kupować, sprawdzać... :) Najbardziej mnie wkurza, jak ktoś pisze: lekko używane, albo kupiłem jako lekko używane, bo choć pisze prawdę, to czort wie, ile to "lekko" waży w przypadku (prawie)NOS. To jest główny problem NOSów, że cholera wie :) Ale koledzy uważają, że warto iść w NOSy, ja od siebie dodaję zawsze: tak, ale oby rzeczywiście były NOSami. :)

@Zen_66 jeśli chcesz się pobawić w stare lampy sterujące i nie wydać majątku, możesz zainteresować się lampami amerykańskimi, RCA, Sylvania, Rytheon, GE i oczywiście Tung-sol, najpierw radził bym Ci kupić jakąś parkę za 10-15$ ( tak są takie, nawet z dobrą emisją ) wtedy poznasz sygnaturę brzmienia lampy w twoim torze. Ja osobiście jako wejściowe mam GE 5751 triple mica ( najlepsza jest na czarnej anodzie ) i od kilku dni RCA Clear Top ( lampa REWELACYJNA ) nic nie podbija, niczego nie ukrywa, w jasnym systemie może troszkę zakłuć w ucho, w systemie melodyjnym jak znalazł. Warto szukać jak najlepszego rozwiązania, ja to czynię ze starymi lampami.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

dobry sposób..... Ja kupiłem na e-Bay'u od Amerykanina ze 100% kontem 5751 GE, gram na nich od 2 lat po 7-10 godzin dziennie i nie zauważyłem póki co degradacji, a więc nie jest tak źle ze sprzedawcami... Oczywiście kupuje się tam na czuja, ale jeśli się go ma to jest to najtańsza opcja.

gorzej jest z lampami mocy czyli EL84, tu praktycznie pozostały na rynku przereklamowane TFK z nadmiernie napompowanymi cenami

spróbujcie 6P14P-K, tak jak nie trawię ruskich lamp, tu wyjątek i gram właśnie na takich, NOS po 12-15$ / szt.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

5751GE zezproblemowo można kupić za około 500zł i będą w sam raz. ;)

... kwadra TFK jest warta 600-800zł, i tyle kosztuje (Ebay), a te za 1500 to chyba dla ostrych napaleńców. (czyt. łosi)

Masz fajny wzmacniacz, którego największym urokiem jest to, że możesz do upadłego szukać lampek.

... dobre efekty łatwo uzyskać za pomocą niedrogich lamp produkcji japońskiej np. Matushity, Hitachi.

Swoją drogą z resztą ktoś w Klubie Lebena chciał sprzedać Baldwiny jakieś, obecnie sam słucham, są całkiem przyjemne.

Ostatnio ktoś wsadził komplet Siemens'ów i podobno jest świetnie.

... a wg. mnie najlepiej będzie jak dorwiesz komplet Amperex'ów Bugle Boy, Gec'a albo Marconi'ego, to jest najwyższa półka.

Więc jest mnóstwo możliwości, należy tylko określić w którym kierunku iść...

pozdr.

joa.

Co do brzmienia to preferuję brzmienie gęste, wypełnione i dynamiczne. Nie lubię nadmiernie nadmuchanej przestrzenni kosztem wypełnienia.

Czyli te prawie 1100 zł za Telefunkeny EL84 to lekka przesada ? Można kupić taniej ?

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko czy wchodzić w Telefunkeny bo wszyscy piszą o brzemieniu bardzo przestrzennym, pewnie kosztem wypełnienia.

Zen

Ukryta Zawartość

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

żadna z wymienionych wcześniej lamp nie ma feleru brzmieniowego (ani nie jest lepsza od drugiej), jeno problem jest najczęściej z konfiguracją systemu audio taką, by grał tenże ku zadowoleniu słuchacza. Słusznie napisał Yoachim: "należy tylko określić w którym kierunku iść..." choć nie jest to łatwe, bo ulega najczęściej zmianom wraz z doświadczeniem.

A więc ja proponuję początkowo się nie wygłupiać i zacząć od najtańszych (nie są gorsze, jest ich po prostu więcej... dam przykład- dwa lata temu najtańsze były 6p14p a dziś cena wzrosła 3-4 krotnie i biją na eBay'u lampy niegdyś od nich droższe... Czy są przez to lepsze niż dwa lata temu?)

Co do brzmienia to preferuję brzmienie gęste, wypełnione i dynamiczne. Nie lubię nadmiernie nadmuchanej przestrzenni kosztem wypełnienia.

Skoro tak to najlepszy będzie Amperex Bugle Boy, El84(6BQ5) są bardzo trudno dostępne, dlatego łatwiej będzie zdobyć Ecc83 i od tego proponuję zacząć.

Brzmieniem, które preferujesz charakteryzuje się Mullard lub taniej: wszelkie Baldwiny np. od Raytheona lub Philips Miniwat.

W tej chwili można kupić kwadrę, są na Giełdzie hifi, to będzie dobry wybór.

Jeżeli masz wersję na samych sovtekach, to myślę że warto rozważyć General Electric Ecc83, ale stawiam na holenderskie kombo Amperex Bugle Boy(Ecc83) + Philips Miniwat(El84).

ps.1100 za tfk to bardzo dużo, ja dałem 600...

pozdr.

joa.

Kolega Yoachim dobrze mówi, wszystkie lampki sterujące ( mówię o amerykańcach bo na nich się opieram ) brandowane dla organów ( Wurlitzer, Baldwin, Lowrey ) to granie gęste, wypełnione, mniej detaliczne ale wielce muzykalne z dociążonym dołem pasma ( oczywiście w moim systemie )

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.