Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Phantom v3 - ktos zna i pomoze?

JacoXP

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc - czy ktos z forumowiczow zna kolumny Paradigma Phantom v3? Kumpel chce wydac 2500 zl na fronty i chcialem mu cos polecic. te glosniki wydaja sie byc bardzo konkretne, zwlaszcza, ze kosztuja 2k. Reszte moglby "wyrzucic" na odpowiednie kable. Acha, grac to bedzie z ampem Y550 i nie znanym mi jeszcze playerem. Poradzcie, czy warto! Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/10126-paradigm-phantom-v3-ktos-zna-i-pomoze/

Phantoma nie słuchałem, sam posiadam Studio 40 v.3 z Y2400 i Yamaha bardzo ładnie gra z Paradigmami (miałem okazję posłuchać jeszcze z Yamahą zestawu Cinema i Monitor). Generalnie jeżeli po odsłuchu koledze pasuje dźwięk itp. to Paradigmy są jednymi z najsolidniej wykonanych głośników jakie widziałem i słuchałem. Wystarczy spojrzeć na samą masę ich głośników (Phantom 15kg sztuka) tzn. Kanadyjczycy nie oszczędzają na materiałach i to słychać, widać i czuć. Poza tym do Phantomów można dokupić centralny i surround również Paradigma, specjalnie zaprojektowane do serii Performance więc wszystko razem (z czasem) będzie brzmiało jak należy i nie trzeba będzie kombinować co z czym i jak, żeby KD brzmiało jak kino a nie pokaz slajdów w przejściu podziemnym.

Słuchałem tych Paradigmów jak w tytule, bo poszukuje frontów do swojej Yamahy, głównie do stereo. Grały przyzwoicie, sporo basu, ale wbrew pozorom nie schodził najniżej. Dynamika bardzo dobra, naprawdę wbijało w fotel. Natomiast nie za bardzo spodobała mi się średnica i góra. Była zamulona, wkoło instrumentów i głosów było mało powietrza, wszystko takie posklejane i wybełtane. Traciła więc na tym szczegółowość i selektywność dźwięku, a to cenie najbardzie w kolumnach i takich cały czas szukam.

Musisz, tzn, twój kolega musi posłuchać.

Posłuchaj Monitor Audio S6. Porządne kopyto, duży basik, ale niestety cena spora.

Pozdawiam

macpiciu

Słuchałem różnych paradigmów, pół dnia spędziłem w sklepie Pol Paku na Powstańców Śląskich. Grały również wymieniane przez ciebue studio 40 i 100. Oczywi.cie lepsza szczegółowość i selektywność nież w phantomach, ale to dalej nie jest mój dźwięk. Lubie kolumny brzmiące szybko, jasno, analitycznie. Na razie jestem na etapie zastanawianie się i wyboru między Monitor Audio s5, AE EVO 2, Phonarami. Na jesieni zakup. Co oczywiście nie wstoi w sprzeczności z sądem, że Paradigmy to bardzo dobre kolumny. Ale dość pogaduszek, dajmy suansę innym, niech udzielą rady koledze Jaco XP.

Pozdrawiam i dzięki macpiciu za sugestię

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.