Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa systemu stereo, co wymienić..? (uwaga esej)

marcinh76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Otóż potrzebuję pomocy w toku mojego(być może dziwnego:)) toku rozumowania. Na początek- mimo, że jestem w średnim wieku- to mimo, że muzykę uwielbiam od lat, sprzętem audio zainteresowałem się od jakiś dwóch , wcześniej był głównie ipod i głośniki komputerowe do KD (fakt, że logitechy z najwyższej półki) tak więc nie jestem doświadczonym „słuchaczem świadomym”. Również nie mam możliwości odsłuchu, porównania różnych konfiguracji, bo zamieszkuję małe miasteczko na krańcu Polski. Piszę o tym żeby wykluczyć podpowiedzi typu „pojedz, posłuchaj….” – Nie pojadę, nie posłucham a przy podejmowaniu jakiejkolwiek decyzji zdam się tylko na podpowiedzi ludzi bardziej doświadczonych ode mnie, czyli Was zacni „forumowicze”… Tak czy inaczej, po kilku wymianach tańszej elektroniki i kolumn, obecnie osiągnąłem stan, z którego jestem ogólnie zadowolony... Ale wiadomo, nigdy nie ma tak, żeby nie mogło być lepiej…:)) Do rzeczy….. Monitory – Usher s-520, podłączone to to w „bi-ampie” do CA A 500 plus końcówka mocy P 500, dodatkowo malutki DALI FAZON SUB 2, pokój w bloku – ok. 17 metrów. Słuchana muza to od zawsze- ROCK. Wiele jego odmian: od klasyki (The Beatles, Doors, Pink Floyd…..) do ciężkiego Slipknota, dalej -...grunge, nu metal, alt. metal… Również pop rock, rock akustyczny czy brit pop... Ale… właśnie –odkąd posiadam wyżej wymieniony sprzęt zacząłem „otwierać” się na inne gatunki muzyki typu „pop jazz” czy muzyka klasyczna (chociaż tutaj z racji ukończenia szkoły muzycznej to raczej powrót) Słucham nawet takich wokalistek jak Diana Krall (tutaj żona dostaje szału, bo również lubi mocniejsze brzmienie) Czyli podpowiedzi typu „Kupuj tylko Rotela” chyba odpada, bo zależy mi na w miarę uniwersalnym sprzęcie. Tak czy inaczej kierując się gdzieś wyczytaną zasadą, że najdroższe w systemie powinny być kolumny, zdecydowałem się, że właśnie ushery pójdą pod młotek, ewentualnie mini sub też i już mam z 2tysiaczki, coś dołożę i szukam np. B&W CDM (używki lepszej wersji właśnie w cenie ok. 2,5 tys)…. I już przeglądam znany serwis aukcyjny, gdzie przez przypadek (czyli samoczynne kliknięcie „kup teraz”) za 135zł wszedłem w posiadanie Maranzt`a SR 4320, urządzenie chyba (mało info w necie) ze średniej półki cenowej, moc2x80w przy 8 Ohma. Wstawię to w pracy, w szkole na siłowni- lepiej się będzie „pakować”… Ogólnie podkusiło mnie żeby wpiąć „nowy” amplituner właśnie w swój domowy system i ……. ushery zaczęły grać niesamowicie potężnym basem i z dużą dynamiką……? Wprawdzie po dokładnym odsłuchu razem z żoną, stwierdziliśmy, że generalnie dźwięk jako całość (scena, barwa, szczegółowość, naturalność wokali, przede wszystkim wypełnienie muzyką pokoju) umywa się do duetu od Cambridga… ale ten bassss…. Nie zdawałem sobie sprawy, że tak małe kolumienki mogą tyle go generować… I tym sposobem dochodzę do sedna, czyli pytania… Mianowicie: czy, jeżeli w monitorkach jest taki potencjał, nie lepiej wymienić wzmacniacz ? Na taki co zagra podobnie „audiofilsko” jak mój obecny ale będzie dynamiczny jak marantz…..? Marantz ratuje...tam ratuje -po prostu da się słuchać wiele nagrań rockowych, gorzej nagranych, czy starszych, dla których Cambridge jest bezlitosnych....przykład- pierwsza płyta naszej polskiej Comy na CA brzmi źle, druga już rewelacyjnie, z mocą....... Tutaj podobnie- sprzedaję A500 i P500, ewentualnie suba, coś dokładam i mam budżet ok. 2.5 tys na używkę….. Tyle pisanie żeby zadać jedno pytanie, z góry dziękuję za podpowiedzi….

Witaj,

w Twojej konfiguracji zaproponowałbym Ci po prostu wzmacniacz NAD C356BEE. Z fabrycznie nowym urządzeniem prawie zmieścisz się w budżecie, natomast "356" powinna optymalnie zasilić Twoje kolumny, gwarantując świetną dynamikę (S-520 potrafią zagrać dobrym basem) oraz brzmienie, przestrzeń, szczegółowość niegorszą niż z obecnego zestawu.

Ewentualnie zwróciłbym Twoją uwagę na jeden z modeli hybrydowych Xindak czyli XA-6900 lub trochę tańsza opcja XA-6200. Świetna przestrzeń,lekko ocieplone brzmienie i mocny, krótki szybki bas.

Przyjrzy się moim propozycjom, jeśli byłbyś zainteresowany jednym z modeli, jest możliwość testu urządzenia w Twoim systemie. W takiej sytuacji nie masz ryzyka zakupu, sprawdzasz urządzenie w Twoim, konkretnym systemie.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mogę Ci wyszukać dobry wzmacniacz za 2500 zł. Ale moim zdaniem to nie ma sensu. Nie ma sensu kupować dobrego używanego wzmacniacza do kolumn kosztujących połowę tej kwoty. Mówisz że chciałbyś mieć więcej basu ? Przecież używasz subwoofera. Czy on daje go za mało ? Po co Ci bas z minimonitorów ???

Więc - moim zdaniem - zostaw sprzęt tak jak jest. Kupowanie do tego zestawu drogiego wzmacniacza to dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Może być lepiej - nie musi, bo reszta zestawu ograniczy możliwości wzmacniacza. Jeżeli koniecznie chcesz zmienić - sprzedaj wszystko i za uzyskane pieniądze zbuduj przemyślany system od nowa.

Witaj,

w Twojej konfiguracji zaproponowałbym Ci po prostu wzmacniacz NAD C356BEE. Z fabrycznie nowym urządzeniem prawie zmieścisz się w budżecie, natomast "356" powinna optymalnie zasilić Twoje kolumny, gwarantując świetną dynamikę (S-520 potrafią zagrać dobrym basem) oraz brzmienie, przestrzeń, szczegółowość niegorszą niż z obecnego zestawu.

Ewentualnie zwróciłbym Twoją uwagę na jeden z modeli hybrydowych Xindak czyli XA-6900 lub trochę tańsza opcja XA-6200. Świetna przestrzeń,lekko ocieplone brzmienie i mocny, krótki szybki bas.

Przyjrzy się moim propozycjom, jeśli byłbyś zainteresowany jednym z modeli, jest możliwość testu urządzenia w Twoim systemie. W takiej sytuacji nie masz ryzyka zakupu, sprawdzasz urządzenie w Twoim, konkretnym systemie.

W przypadku pytań służę pomocą

A dlaczego wzmacniacz do wymiany….? Przepiąłem przed chwilą z powrotem Cambridge i rewelacja, owszem nie ma wrażenia grania sprzętu z subem ale poziom wypełnienia dźwiękiem pokoju jest niesamowity, no i wszystkie aspekty opisane przeze mnie wyżej. Generalnie to czy jest sens zmieniać zestaw grający w granicach, nie wiem ile to kiedyś kosztowało 3tys..? Do kolumn za 1,5..? Poza tym wchodzi w grę sprzęt używany, zawsze za ok. 2,5 tys można już kupić Azura 740…. (jeżeli bym jednak zmieniał wzmaka)

Mogę Ci wyszukać dobry wzmacniacz za 2500 zł. Ale moim zdaniem to nie ma sensu. Nie ma sensu kupować dobrego używanego wzmacniacza do kolumn kosztujących połowę tej kwoty. Mówisz że chciałbyś mieć więcej basu ? Przecież używasz subwoofera. Czy on daje go za mało ? Po co Ci bas z minimonitorów ???

Więc - moim zdaniem - zostaw sprzęt tak jak jest. Kupowanie do tego zestawu drogiego wzmacniacza to dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Może być lepiej - nie musi, bo reszta zestawu ograniczy możliwości wzmacniacza. Jeżeli koniecznie chcesz zmienić - sprzedaj wszystko i za uzyskane pieniądze zbuduj przemyślany system od nowa.

Suubwoofer niby gra, tzn. gra na pewno, jak wsadzę głowę pod biurko basu sporo ale jak wyjdę z pod biurka to już go nie słyszę a raczej nie zauważam dużej różnicy jak go włączam. Jednak bardziej mi się podoba efekt bez suba a dynamika basowa w głośnikach…. Dlatego pomyślałem że lepszy wzmacniacz zachowa walory dźwięku mojego obecnego zestawu plus dołoży trochę dynamiki, dlatego pomyślałem o Azurze 740…. Aczkolwiek zgadzam się, że chyba zacznę od głośników, zresztą taki miałem plan początkowo, bo duet A500 plus P500 naprawdę uważam za niezły.

Nie zacząłem od głośnikói jednak....jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza MF A3.... Gra rewelacyjnie ale to chyba nikogo nie dziwi....moje usherki również grają rewelacyjnie z tą integrą, zastanawiam się czy jest sens wymiany na ich na model z przedziału ok. 2k używki….. Mam na oku B&W CDM1 lub na przykład Paradigm Reference Studio 20 V3 …?? Tutaj jeżeli chodzi o wybór monitorów ogranicza mnie konieczność wylotu basu z przodu, gdyż mam kolumny przy ścianie...czy to nie ma dużego znaczenia..?

siedzę w tym też od niedawna około 2 lat ale nie jestem totalnym pasjonatem według mnie nie ma co ruszać wzmacniacza bo nie sądzę by to jego wina była z tym basem po prostu nie ma co wymagać od monitorów monitor by miał prawdziwy bas kosztuje odpowiednio więcej. szukał bym kolumn stojących np B&W na allegro za 2000zł kupisz kolumny z takim dźwiękiem że doznasz szoku do tego jakiś rotel za 800zł kable np proksima używane za 500zł cziincz za 200 np nakamichi i kompakt w zależności co lubisz jesli jasny krystaliczny dźwięk to może być pionier a jeśli muzykę analogową lekką nie męczącą to może sony es i tu kwota w zależności od modelu waha się od kilku stówek do kilku dziesięciu im drożej tym lepiej w tym przypadku

Nie zacząłem od głośnikói jednak....jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza MF A3.... Gra rewelacyjnie ale to chyba nikogo nie dziwi....moje usherki również grają rewelacyjnie z tą integrą, zastanawiam się czy jest sens wymiany na ich na model z przedziału ok. 2k używki….. Mam na oku B&W CDM1 lub na przykład Paradigm Reference Studio 20 V3 …?? Tutaj jeżeli chodzi o wybór monitorów ogranicza mnie konieczność wylotu basu z przodu, gdyż mam kolumny przy ścianie...czy to nie ma dużego znaczenia..?

niestety wylot ma znaczenie żadna kolumna nie powinna stać przy samej ścianie

Wzmacniacza już raczej nie będę zmieniał..... Układ pokoju i możliwości mieszkaniowe mam takie, że monitory mogę mieć tylko stojące na uchwytach przykręconych do ściany....wiem, że to jest niekorzystne dla dźwięku ale tego "nie przeskoczę" Dlatego szukam tylko monitorów z wylotem basu z przodu...

dobre monitory a nawet najlepsze w swojej cenie to model B&W 602 s3 grały u mnie prawie rok i byłem nimi zachwycony góra i średnie na na prawdę dobrym poziomie bas bardzo precyzyjny kontrolowany nie łupie cały czas raczej bym powiedział że potrafi miło zaskoczyć z tym że nie są to malutkie monitory cena waha się od 800zł szare do 1500zł za czarne w super stanie i co fajne do dawna ta cena nie ulega zmianie za tyle co kupisz za tyle sprzedasz polecam czarne jak je sprzedawałem to poszły pierwszego dnia ludzie bili się o nie .Te kolumny lubią dobre kable na takich po 50 zł za metr nie ma słuchania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.