Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz BD z równoległym wyjscie audio HDMI i Analog

wsowa

Rekomendowane odpowiedzi

Wybierając zestaw kina zacząłem rozważać opcję zrobienia drugiej strefy w sypialni. Początkowy plan był następujący: W salonie docelowo 5.1, ampli Onkyo 515, odtwarzacz i tv. w sypialni, 1 metr dalej (druga strona tej samej ściany), monitor lub mały TV i 2 głośniki.

Onkyo 515 ma dwa wyjścia HDMI i ma drugą strefę, więc wydawało się że wszystko będzie ok, ale okazało się, że druga strefa jest czysto analogowa. W szczególności oznacza to, że nie pójdzie na nią dźwięk z odtwarzacza podłączonego przez HDMI, a jedynie analogowo 2.0. A jak podłącze analogowo, to nie będę mieć 5.1 w salonie.

Szukam więc teraz odtwarzacza BD typu samsung d5500 albo lg 660, który będzie potrafił wypluwać dźwięk jednocześnie na HDMI i analog stereo.

Zna ktoś takie cudo?

Druga sprawa, to czy w Onkyo da się ustawić, że w Strefie 1 źródło "BD" to video i audio z HDMI, a w strefie 2 źródło "BD" to video z HDMI, a audio analogowe? Ewentualnie czy da się ustawić to samo wejście HDMI ale różne audio dla dwóch źródeł bez rozróżnienia na strefy?

Oczywiście wiem, że są amplitunery, które potrafią sygnał cyfrowy puszczać na 2 strefę, ale to zupełnie inna półka cenowa.

Da się to w ogóle osiągnąć na tym Onkyo?

Właściwie Amplituner z wyjściem pre out i spliter HDMI na wyjsciu z ampli by rozwiązały probilem z założeniem, że na oba pomieszczenia idzie to samo i że w sypialni stawiam moją starą mini wieżę podłączoną do tego pre-out.

Niestety nie znalazłem innego ampli z pre-out w tej półce cenowej, który ma obsługę Spotify, a na tym bardziej mi zależy niż na drugiej strefie.

Właściwie to mam takie dwa pomysły na to:

1)

Odtwarzacz HDMI -> Amplituner HDMI 1 (BD/DVD)

Odtwarzacz analog stereo -> Amplituner analog stereo 1 (BD/DVD)

Amplituner HDMI OUT 1 do TV1 i OUT 2 do TV2 (lub w przypadku ampli z jednym HDMI OUT, przez HDMI spliter do dwóch TV)

Teraz jak chcę zmienić pomieszczenie z salonu na sypialnię to jedyne co muszę zrobić to zmienić źródło dźwięku BD/DVD z HDMI na Analog i będę mieć dźwięk w 2 strefie. Dobrze mówię? Wada jest taka, że za każdym razem jak będę chciał użyć drugiej strefy i odtwarzacza BD/DVD to będę musiał zmianić źródło audio na analog z HDMI, a wracając do salonu z powrotem na HDMI.

2) Alternatywnie, mogę połączyć tak

Odtwarzacz HDMI -> spliter HDMI

spliter HDMI OUT 1 -> Amplituner HDMI 1 (BD/DVD)

spliter HDMI OUT 2 -> Amplituner HDMI 2 (PC? Game? cokolwiek?)

Odtwarzacz analog stereo -> Amplituner analog stereo 2 (PC? Game? cokolwiek?)

Amplituner HDMI OUT 1 do TV1 i OUT 2 do TV2 (lub w przypadku ampli z jednym HDMI OUT, przez HDMI spliter do dwóch TV)

W takiej konfiguracji używam źródła BD/DVD do oglądania BD w salonie albo źródła PC/Game/cokolwiek do oglądania BD w sypialni. Mam racje? Wada jest taka, że potrzebuje spliter, którego wyjście podłączam do tego samego urządzenia (głupio wygląda).

Jak to jest ze spliterami HDMI. Jak działa CEC jak się ich używa? Wprowadzają one jakieś ograniczenia, opóźnienia albo osłabienia w jakości? Zakładam, że oba TV obsługują wystarczającą dla mnie rozdzielczość.

W ASUS BDS-700 (BD player - ok. 800 pln) masz dwa outy HDMI oraz RCA STEREO.

Z RCA zawsze idzie stereo.

HDMI jeden tylko audio (7.1) drugi wszystko.

Drugi ekran po componencie.

janunio, dzięki za informacje, ale wygląda na to, że większość odtwarzaczy zawsze puszcza stereo na RCA o ile w ogóle ma RCA, więc raczej wrócę do pomysłu z tanim odtwarzaczem.

Rozwiązanie do którego się skłaniam to podłączenie RCA z playera do innego wejścia niż BD w ampli (np. do Game) i w zone 2 używać wejścia Game, a obraz przez splitter puscić prosto do drugiego TV.

Różnica między Onkyo TX-NR414 i TX-NR515 sprowadza się do tego czy 2 zona jest wzmocniona czy nie, ale mam 10-letnią low-costową miniwieżę philips, która akurat się nada żeby ją w sypialni ustawić jako wzmacniacz do 2 strefy, a 600PLN zostaje w kieszeni idzie na kolumny

Na wielką pochwałę zasługuje customer service w Onkyo. Zadałem pytanie pod filmem na YT który udostępnili na swoim kanale i dostałem odpowiedź wręcz natychmiast:

-- patrz komentarz od użytkownika wsowa i 3 odpowiedzi
  • 1 miesiąc później...

Kupiłem najtańszy odtwarzacz w markecie LG 220. Odtwarza wszystkie formaty jakich próbowałem po DLNA z napisami. Szał.

Co do drugiej strefy w Onkyo, to jak podłącze odtwarzacz pod wejście HDMI BD/DVD i jednocześnie pod Analog BD/DVD, to mam w pierwszej strefie dzwięk cyfrowy z HDMI 5.1, a w drugiej strefie idzie ten sam dzwiek analogowo prosto z odtwarzacza. Jedyna różnica to sychronizacja A/V, która w drugiej strefie jest rozjechana o jakies 100-200ms, ale jest to spokojnie do zniesienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.