Skocz do zawartości
IGNORED

avt-1492 class D

tomekwr123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Wpadł mi w ręce wzmacniacz taki jak w tytule i mam z nim problem, nijak nie mogę go odpalić.

Zasilacz sprawny +/- 27V w biegu jałowym trafo jakieś 300W. Nie widać żadnych uszkodzeń praktycznie swieżo złożony, dławiki przewinięte gdyż te w komplecie to jakaś kpina i sporo za duże wartości.

Zworki zdjęte i po włączeniu tylko słychać takie ciche cykanie z częstotliwością 5-10Hz i nic poza tym.

Na nodze nr 23 (mode) napięcie 1.04V i nijak nie idzie podnieść do wymaganych powyżej 4V, nawet jak podaję napięcie z diody zenera to napięcie na tej nodze jak i na zenerce, siada do 2V i cisza oprócz tego cykania.

Acha wójek google nic nie znajduje.

Może ktoś miał z tym ustroistwem do czynienia i coś podpowie ??

Pozdrawiam

Tomasz

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/

No właśnie części sprawdzone przy montażu, zwarć nie znalazłem żadnych, jedyne co to korygowałem wartość dławików, słowem pozostaje uwalony scalak tylko od czego?? wszystkie napięcia własciwe zgodnie ze schematem oprócz tego na nodze MODE które mimo sciągnięcia zworek nie osiąga właściwego poziomu. Poprawie jeszcze topnikiem wszystkie luty i zobaczymy.

Pytanie tylko czy jeśli były wlutowane dławiki ze złą wartością, czyli zamiast przewidywanych 33uH miały ponad 100uH, mogło to spowodować jakieś uszkodzenie ?? Jest to jedyny element którego nie sprawdziłem przy lutowaniu, brak w domu odpowiedniego miernika, dopiero dziś w robocie sprawdziłem i wiem że takie miały wartości. Póki co przewinięte na właściwe wartości i żadnych zmian.

Słowem kicha jakaś :-)

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2760280
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie będę Ci opisywał całej historii z tym kitem, zamieściłem ją w którymś z tematów o wzmacniaczach kl.D,T.

Sprawdź dokładnie czy dostałeś właściwą PCB - rysunek na załączonej kartce porównaj z rozmieszczeniem elementów na PCB.

Błędnie zaprojektowana płytka różniła się symbolem z dobrą.

Nie mam dobrego zdania o tych kitach, bo są po prostu tandetnie zrobione do nich płytki.

Ale jeśli już ktoś się uparł na bardziej złożony układ, jak ten, to lepiej dopłacić, i niech sami złożą uruchomią i sprawdzą, niż się później z nimi bujać.

Ja swój złożyłem, i gra, ale nie sposób z niego wycisnąć pełnej mocy (2x100W) nawet przy katalogowych 10% zniekształceniach.

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2760398

Patrzę na ten rysunek i na pcb niby się zgadza, nawet ze schematem się zgadza.

Symbol pcb to AVT-1492/2.

Narazie jestem w robocie i nie mam tu jak sprawdzić po poprawkach ale wieczorem jak nie uruchomię tego to złoże reklamację i niech uruchomią.

Jedyne co to nie było w komplecie wszystkich elektrolitów ale cóż zrobić.

Uzupełniłem braki własnymi i złożyłem z tego co było.

Stary Bej:

A jeszcze pytanie jaki zasilacz do tego używałeś ??

Znaczy się jeden mostek i symetryczne czy dwa mostki i wirtualna masa ??

Może tu jest jakiś zonk

Przyglądam się dokładniej tej pcb i okazuje się że jest to szmelc, brakuje paru połączeń w druku.

naprzykład c31 i c22 wiszą w powietrzu a powinny być podłączone do dławików jedną stroną hehe... Normalnie cuda na tej pcb... Odsyłam do AVT jako bubel...

Temat uważam za wyczerpany...

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2760440
Gość stary bej

(Konto usunięte)

W moim przypadku, na błędnie zaprojektowanej PCB widnieje cecha (bo mam tą płytkę do dziś) AVT-1492.

Natomiast na dołączonej z tym kitem karteczce, widnieje AVT-1492/1B i taki sam symbol widnieje (po uznaniu telefonicznej reklamacji) na dosłanym mi bezpłatnie nowym kicie.

Dopatrzyłem się różnicy w czasie lutowania tego pierwszego kitu.

Zaczęło mi zostawać zbyt dużo wolnych elementów - nie było miejsca na PCB aby je tam wlutować.

Ja kupowałem ten kit dokładnie 04.05.2011r. i wówczas dałem za niego (z vatem) 77zł.

Kit zasilałem typowym zasilaczem niestabilizowanym, ale z lekko przerobionym trafem - z 4x22V AC zrobiłem 2x17V AC - odwinąłem nieco zwojów i połączyłem uzwojenia równolegle - trafo 300W.

Jeden mostek sztywna masa.

Mogę się mylić, ale od strony zasilania masa zasilania jest oddzielona od sygnałowej przez rezystory.

Natomiast wyjściowa jest chyba wirtualną, gdyż nie można łączyć mas kanałów lewego i prawego wyjścia razem, tak zrozumiałem z opisu.

Sorry jeśli coś pomyliłem, nie pamiętam gdzie włożyłem schemat do tego układu.

Temu układowi nie miałbym mu nic do zarzucenia, poza (w moim przypadku) brakiem mocy wyjściowej, gdyż świetnie reaguje on na jakość wejściowego preampa.

A miałem z tym trochę zabawy (np. zwiększanie poj. kondów wejściowych), i uważam że za takie pieniądze można wyciągnąć z tej kości całkiem przyzwoite brzmienie, tylko trzeba nad nią trochę posiedzieć.

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2760565

No cóż to wygląda że ja mam jakąś kolejną nieudaną próbę wykonania pcb przez AVT. Narazie do nich napisałem zobaczymy co odpowiedzą. Oczywiście jak wrócę do domku to uzupełnię braki w druku na pcb i zobaczymy czy ruszy. Chociaż nadziei dużych nie mam. Poza tym w moim przypadku zapomnieli do kitu dołożyć elektrolitów brak 4szt. i paru 100nF ale z tym nie problem bo mam w zapasach, tyle tylko że zastanawia mnie czy przeżyła te próby uruchomienia kostka. Zobaczymy wieczorem.

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających ten wątek.

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2760610

Czy przy zasilaniu 2x17VAC bezpiecznie do niego podpiąć głośniki znamionowo 4 ohmowe, a praktycznie 2,8ohma?

Byłby z tego subwoofer aktywny, już bez cewek, więc rezystancja/impedancja by już nie wzrosła?

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2761129

Generalnie układ według noty aplikacyjnej producenta kostki podaje że może pracować z obciążeniem nawet dwóch ohm, kwestia doboru wartości dławika oraz współpracującego kondensatora w filtrze wyjściowym. Co do napięcia to właśnie patrzę....... patrzę..... i...... powiem tak o ile układ nie będzie pracować w mostku to sobie poradzi bez problemu, natomiast przy pracy w mostku nie mogę się dopatrzeć wykresów, ale może być problem przy tak niskiej impedancji.

Wykresy są dla obciążenia w mostku dla 6ohm i tam max napięcie to +/-27V, więc dla 2x17v AC czyli około 2x25 DC i obciązeniu poniżej 4ohm może być problem.

Ale może niech się wypowiedzą Ci którzy mają taki układ działający.

Moj niestety nie ruszył, leci reklamacja do AVT.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2761448

No i coż reklamacja przyjęta, czekam na nowe pcb i scalak. A twierdzą że nie mają problemu z tym kitem :-) Mam nadzieję że uda się postawić to cudo na nogi bo słuchałem ostatnio innego wzmaka class D a właściwie to T i brzmiało to ciekawie :-)

jak na 10wat to dużo mu nie brakowało hehe...

Ważna sprawa to to, że przynajmniej AVT podchodzi do klienta poważnie i nie ma problemu z reklamacjami !!!

Pozdrawiam Załogę AVT :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/101767-avt-1492-class-d/#findComment-2762929

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.