Skocz do zawartości
IGNORED

Przycięcie filmu mkv 2.40:1 na 16:9

bazyl123

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w prosty sposób przyciąć film *.mkv w rozdzielczości np: 1920x800 czyli 2.40:1 by był wyświetlany na pełnym ekranie w TV 16:9. Chodzi mi o odcięcie obrazu z lewej i prawej strony do 1422x800 by film był bez pasów.

https://www.audiostereo.pl/topic/101882-przyci%C4%99cie-filmu-mkv-2401-na-169/

Jak w prosty sposób przyciąć film *.mkv w rozdzielczości np: 1920x800 czyli 2.40:1 by był wyświetlany na pełnym ekranie w TV 16:9. Chodzi mi o odcięcie obrazu z lewej i prawej strony do 1422x800 by film był bez pasów.

Jeśli odtwarzasz z PC to wystarczy w odtwarzaczu VLC wybrać kadrowanie 16:9.

Jeśli odtwarzasz bezpośrednio na TV, który nie ma opcji kadrowania, to trzeba rekompresować cały film (np. w programie AviDemux). Przy okazji z nietypową rozdzielczością może TV mieć problemy, więc warto rozważyć poza kadrowaniem do 1422x800 skalowanie do 1280x720 (oczywiście po przykadrowaniu - wystarczy wybrać poprawną kolejność filtrów w programie).

Jeśli odtwarzasz z PC to wystarczy w odtwarzaczu VLC wybrać kadrowanie 16:9.

Jeśli odtwarzasz bezpośrednio na TV, który nie ma opcji kadrowania, to trzeba rekompresować cały film (np. w programie AviDemux).

Odtarzam tylko bezpośrednio z TV. A program AviDemux zapisuje w mkv ?

Zainstalowałem, w Video - Filters - Transform - i w Crop wybrałem obciecie . Wybrałem output format na mkv i zachowałem.

Zachowany plik nadal nie est przycięty tylko został w oryginalnym formacie, co źle zrobiłem ?

Jaki wybrałeś codec video (np. XviD?)? (w środku trzeba wybrać odpowiedni bitrate ... np. constant bitrate i wartość 8000 kbit/s - im więcej, tym wyższa jakość, choć po przekroczeniu pewnego poziomu "para idzie w gwizdek")

Na końcu zrobiłeś File->Save->Save Video? (i tutaj będzie to trochę trwało, z uwagi na rekompresję video)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.