Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam głośników które by zagrały z wzmacniaczem Sony F570ES i cd Sony CDP-761 (taki tam budżetowy sprzęcik:))

Pokój 9m2 więc raczej na pewno monitory. Kwota do 1k za używki lub nowe.

Jeśli chodzi o moje preferencje brzmieniowe to mam bardzo małe doświadczenie, osłuchanie. Tylko jakieś chińszczyzny i Altusy.

Muzyka trance. Oczekuję czegoś spokojnego, co nie męczy przy długim słuchaniu z fajnym, ciepłym basikiem. Bardzo głośno nie słucham, męczy mnie to. Liczę na jakieś propozycje i z góry dziękuję.

Jak Magnaty Quantum 603 zagrały by w moim zestawie?

pozdrawiam

Szukasz tych głośników - grają ciepło i ładnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo używane :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukasz tych głośników - grają ciepło i ładnie:

Ukryta Zawartość

albo używane :

Ukryta Zawartość

dziękuje justas

a powiedz mi jeszcze czy te Kody są ok?

KODA HARMONY K-5500T

Ukryta Zawartość

i już będę wszystko wiedział:)

dzięki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziękuje justas

a powiedz mi jeszcze czy te Kody są ok?

KODA HARMONY K-5500T

Ukryta Zawartość

i już będę wszystko wiedział:)

dzięki i pozdrawiam

Są zdecydowanie OK. Tamte pierwsze grają bardzo ciepło, te bardziej żywo - więc co wolisz. Do małego pokoju idealne.

Ukryta Zawartość

Witam, mam pokój 20m2, słucham rock, metal czasem tez pop i dance. Szukam kolumn do 1000zł (raczej nowe) i do tego wzmacniacz lub lepiej ampli. Zastanawiam się między tonsil Fenix 2, Magnat Supreme 800 lub Magnat Supreme 1000, którę są najlepsze do 1000zł? lub proszę mi zaproponować coś lepszego w tej kwocie jeśli jest.

Dzięki z góry.

Witam.

Potrzebuję rady w kwestii zakupu kolumn.Pomieszczenie jak widać nie jest najłatwiejsze akustycznie, ale mam nadzieję, że mimo wszystko da się coś zrobić.

Wzmacniacz to HK PM645 Vxi, żródła to gramofon, cedek i komputer. Jeśli idzie o gusta muyczne, to słucham od Pink Floydów po hip hop. W sumie w właśnie ten ostatni zabił mi klina. Byłem już zdecydowany na zakup Dali 104, kiedy zobaczyłem, że pasmo przenoszenia zaczyna się w nich od 45Hz. O ile kolumny nie mają urywać głowy basem, o tyle zależy mi na niskim zejściu kiedy jest potrzebne. Chciałbym, żeby zeszły przynajmniej tak nisko jak zestaw z auta, a tam sub gra od 30Hz.

Lubię ciepło brzmiące głośniki, ale nie zlewające muzyki, z wyraźnie rozróżnialnymi instrumentami.

Zakres cenowy jaki mnie interesuje to ok 1000zł, przy czym jeśli za np 1500 mogę mieć coś o znacznym skoku jakościowym, to też będzie ok. Sprzęt interesuje mnie używany, za to lepszy jakościowo.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Nabyłem właśnie PIONEER VSX S300 slim. Jakie podłogowce mam podpiąć aby mi to przyzwoicie w stereo zagrało? Na filmach mi nie zależy. Pokój 22m, muzyka różna. Chciałbym również nie musieć dokupować subwoofera. Nie znam tego ampla więc proszę o pomoc.

Witam ;) Widzę, że powyżej wiele pytań ale mało odpowiedzi ;)

Nie będę oryginalny i też zapytam - mam podobne pytanie co kolega Crazy_Ivan. Potrzebuję nabyć kolumny ( podłogowe, podstawkowe) do 1000zł. Podłączone by to miało być na obecną chwilę do Harman Kardon AVR 80, ale w niedalekiej przyszłości wrócę do klasycznego wzmacniacza stereo. Czego szukam - lubię ciepłe brzmienie, nie lubię klujących wysokich tonów. Bas musi być słyszalny i najlepiej odczuwalny ;) Raczej kolumny trójdrożne. Pomieszczenie około 25m2. Muzyka - Rock / Blues / Pop. I teraz czas na najgorsze - dizajnem muszą pasować do nowoczesnego wnętrza ( żona ).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :) Pozdrawiam

Ja tam liczę, że ktoś się zlituje :) Absolutnie nie uważam się za audiofila, ale lubię godnie posłuchać muzyki - przeglądałem allegro i znalazłem HECO Victa 700 - co możecie o nich powiedzieć ? Czytałem chyba tu gdzieś na forum że są kiepsko wykonane - dla zwykłego śmiertelnika nie dadzą rady ? Ewentualnie Magnat S1000 ? W moim przedziale cenowym mieści się też KEF IQ1 ...

Dzien dobry wszystkim.

Interesuje mnie opinia na temat kolumn JBL North. ES 90. Od pol roku jestem na etapie poszukiwania kolumn. Obecnie mam mozliwosc zakupienia JBL za 1 tys PLN. Tutaj moje pytanie:

1) czy ten model brzmi choć przyzwoicie ?

2) czy wart tej ceny ? ( uzywane w idealnym st. )

3) czy moze szukac czegos innego za 1000 zl ? Nie koniecznie pytam o konkretne kolumny, ale o to czy za 1 tys mozna bezproblemowo wyszukac cos lepszego.

warunki:

pokoj - 20 m2

amplituner - kenwood krf- v4530d

muzyka- rock,pop, soul

Pozdrawiam.

Dzien dobry wszystkim.

Interesuje mnie opinia na temat kolumn JBL North. ES 90. Od pol roku jestem na etapie poszukiwania kolumn. Obecnie mam mozliwosc zakupienia JBL za 1 tys PLN. Tutaj moje pytanie:

1) czy ten model brzmi choć przyzwoicie ?

2) czy wart tej ceny ? ( uzywane w idealnym st. )

3) czy moze szukac czegos innego za 1000 zl ? Nie koniecznie pytam o konkretne kolumny, ale o to czy za 1 tys mozna bezproblemowo wyszukac cos lepszego.

warunki:

pokoj - 20 m2

amplituner - kenwood krf- v4530d

muzyka- rock,pop, soul

To ja zaproponuje JBL LX 60 w komplecie 5.0 za ten 1200zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 91dB skutecznosci ,kolor czarny

do tego moze byc sub PSW1200 oddzielnie.

U mnie to gralo z YAmaha DSP_AZ1!!! super

Pozdrawiam,

TAD tel.604-465-578

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam.

Potrzebuję rady w kwestii zakupu kolumn.Pomieszczenie jak widać nie jest najłatwiejsze akustycznie, ale mam nadzieję, że mimo wszystko da się coś zrobić.

Wzmacniacz to HK PM645 Vxi, żródła to gramofon, cedek i komputer. Jeśli idzie o gusta muyczne, to słucham od Pink Floydów po hip hop. W sumie w właśnie ten ostatni zabił mi klina. Byłem już zdecydowany na zakup Dali 104, kiedy zobaczyłem, że pasmo przenoszenia zaczyna się w nich od 45Hz. O ile kolumny nie mają urywać głowy basem, o tyle zależy mi na niskim zejściu kiedy jest potrzebne. Chciałbym, żeby zeszły przynajmniej tak nisko jak zestaw z auta, a tam sub gra od 30Hz.

Lubię ciepło brzmiące głośniki, ale nie zlewające muzyki, z wyraźnie rozróżnialnymi instrumentami.

Zakres cenowy jaki mnie interesuje to ok 1000zł, przy czym jeśli za np 1500 mogę mieć coś o znacznym skoku jakościowym, to też będzie ok. Sprzęt interesuje mnie używany, za to lepszy jakościowo.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Masz wysokie oczekiwania i ... bardzo słaby wzmacniacz. W jaki sposób chcesz uzyskać na nim efekty o ktorych piszesz ??? Również sposób ustawienia kolumn nie rokuje dobrych efektów. Do tego słabe źródło - i wychodzi zero szans na to że sprzęt zagra przyzwoicie. Ktoś Ci coś doradzi i będziesz miał pretensje że gra bardzo słabo - a przecież takie kolumny Ci doradzono więc powinno grać! Czasem konfiguracje pytających są skazane ne porażkę - stąd brak chętnych do odpowiadania. Natomiast kiedy zwróci się im na to uwagę - natychmiast wpadają w złość - że na audiostereo to tylko high end. A my po prostu staramy się utrzymać minimum uczciwości. Słaby sprzęt brzmi słabo i nic tego nie zmieni .

Spróbuj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie będzie to może ciepłe brzmienie, ale powinno zagrać.

Witam ;) Widzę, że powyżej wiele pytań ale mało odpowiedzi ;)

Nie będę oryginalny i też zapytam - mam podobne pytanie co kolega Crazy_Ivan. Potrzebuję nabyć kolumny ( podłogowe, podstawkowe) do 1000zł. Podłączone by to miało być na obecną chwilę do Harman Kardon AVR 80, ale w niedalekiej przyszłości wrócę do klasycznego wzmacniacza stereo. Czego szukam - lubię ciepłe brzmienie, nie lubię klujących wysokich tonów. Bas musi być słyszalny i najlepiej odczuwalny ;) Raczej kolumny trójdrożne. Pomieszczenie około 25m2. Muzyka - Rock / Blues / Pop. I teraz czas na najgorsze - dizajnem muszą pasować do nowoczesnego wnętrza ( żona ).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :) Pozdrawiam

Podobne uwagi jak do kolegi powyżej. Duże wnętrze wymagające dużych (a wiec droższych) kolumn, słaby amplituner, prawdopodobnie slabe źródło i bardzo niski budżet. Do tego zainteresowanie słabymi kolumnami. I jeszcze mają ładnie wyglądać. Jak chcesz uzyskać dobry dźwięk skoro wszystko wskazuje na to, że co być nie wybrał w tej cenie to będzie słabo ? O odczuwalnym basie zapomnij ...

Spróbuj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Justas32 - HK AVR80 to słaby amlituner ? Kurde sądziłem, że w miarę ok :( Co powiesz o KEF Cresta 3 ? Tak jak pisałem - mam w zamiarze wrócić do wzmacniacza stereo - niestety budżet mam jaki mam i szału nie zrobię :/ Czy np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to dobry wybór za taka kasę? Nie napisałem nic o źródle sygnału - mam HK HD720.

Ukryta Zawartość

Kef Cresta z amplitunerem KD do pokoju 25m ? Nie.

Słaby CD do CA A5 ? Zależy z jakimi kolumnami, ale w niskim budżecie również nie wróżę szczęscia.

Na Twoim miejscu - przy ograniczonym budżecie - kupiłbym takie kolumny jak np. Dali 106 lub 6006, czy któreś z większych Paradigmów (bo takie kolumny łatwo wysterować). I nie liczył na audiofilskie fajerwerki.

Masz wysokie oczekiwania i ... bardzo słaby wzmacniacz. W jaki sposób chcesz uzyskać na nim efekty o ktorych piszesz ??? Również sposób ustawienia kolumn nie rokuje dobrych efektów. Do tego słabe źródło - i wychodzi zero szans na to że sprzęt zagra przyzwoicie. Ktoś Ci coś doradzi i będziesz miał pretensje że gra bardzo słabo - a przecież takie kolumny Ci doradzono więc powinno grać! Czasem konfiguracje pytających są skazane ne porażkę - stąd brak chętnych do odpowiadania. Natomiast kiedy zwróci się im na to uwagę - natychmiast wpadają w złość - że na audiostereo to tylko high end. A my po prostu staramy się utrzymać minimum uczciwości. Słaby sprzęt brzmi słabo i nic tego nie zmieni .

Lecąc po kolei - jak planuję uzyskać efekty o których piszę? Ciężko chyba byłoby odpowiedzieć już teraz nie weryfikując w praktyce planów. Na razie pytam o kolumny. Co do źródła to nie pisałem nic konkretnego na jego temat, więc skąd ocena, że słabe?

Dywagacje na temat czy będę miał pretensje co do efektów może sobie darujmy, bo nie miejsce na to - to nie forum psychologiczne, prawda? ;) W złość nie wpadam - daleko mi do tego. Generalnie justas32 myślę, że niewłaściwie interpretujesz to co piszę, bo sporo w tych wypowiedziach uśmiechu. Do spinania i pretensji jakichkolwiek daleko.

Sprzęt może być słaby bardziej lub mniej. Rzeczywistość nie jest zero jedynkowa i chyba jakaś skala szarości istnieje, prawda? ;) Właśnie o takie, być może szare, ale nie czarne rozwiązanie pytam :)

Może inaczej podejdę do tematu. Zakładając, zakup przykładowo czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

jak to zagra? Teoretycznie ich parametry odpowiadają temu czego szukam. Wzmacniacz jakoś z tym zagra?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Lecąc po kolei - jak planuję uzyskać efekty o których piszę? Ciężko chyba byłoby odpowiedzieć już teraz nie weryfikując w praktyce planów. Na razie pytam o kolumny. Co do źródła to nie pisałem nic konkretnego na jego temat, więc skąd ocena, że słabe?

Dywagacje na temat czy będę miał pretensje co do efektów może sobie darujmy, bo nie miejsce na to - to nie forum psychologiczne, prawda? ;) W złość nie wpadam - daleko mi do tego. Generalnie justas32 myślę, że niewłaściwie interpretujesz to co piszę, bo sporo w tych wypowiedziach uśmiechu. Do spinania i pretensji jakichkolwiek daleko.

Sprzęt może być słaby bardziej lub mniej. Rzeczywistość nie jest zero jedynkowa i chyba jakaś skala szarości istnieje, prawda? ;) Właśnie o takie, być może szare, ale nie czarne rozwiązanie pytam :)

Może inaczej podejdę do tematu. Zakładając, zakup przykładowo czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

jak to zagra? Teoretycznie ich parametry odpowiadają temu czego szukam. Wzmacniacz jakoś z tym zagra?

Pozdrawiam

Świetne kolumny !

A jak zagrają z tanim wzmacniaczem, nieznanym źródłem i ustawione obok kominka ? Nie wiem...

Ukryta Zawartość

justas32 - masz z nimi osobiste doświadczenie może? Boję się trochę tej zmiany wysokotonowego w tym zestawie z allegro, a z drugiej strony towar ciężko dostępny i nie wiem, czy nie brać od razu.

Na jakie wzmaki do tych 850 docelowo patrzeć?

justas32 - masz z nimi osobiste doświadczenie może? Boję się trochę tej zmiany wysokotonowego w tym zestawie z allegro, a z drugiej strony towar ciężko dostępny i nie wiem, czy nie brać od razu.

Na jakie wzmaki do tych 850 docelowo patrzeć?

Znam dobrze te kolumny, do dużych pomieszczeń są rewelacyjne. Na temat stanu głośników się nie wypowiem - nie znam ich. Wzmacniacz wystarczy Onkyo 9911/9711/8870/8850 - jest ich dużo, dostaniesz już od 650 zł.

Witam wszystkich,

Potrzebuję pomocy przy doborze kolumn do Denona DM-38 DAB. Budżet: 1000 zł max.

Głównie do rocka i metalu, ale ważne żeby było detalicznie:)

Sprzęt będzie grać w dużym jak na moc pomieszczeniu (25m2) ale bardziej chodzi mi o jakość niż o zatruwanie życia sąsiadom.

W takim budżecie to chyba monitory, ale podłogowe też chętnie;)

Rozważam:

Mission MX-1

Dali Zensor 1

Pylon Pearl podłogowe.

Proszę Was o opinie o takich zestawieniach jak powyżej oraz o ew. inne sugestie.

Dzięki

Piotrek

a co powiecie na Magnat Supreme 800?

Witam wszystkich,

Potrzebuję pomocy przy doborze kolumn do Denona DM-38 DAB. Budżet: 1000 zł max.

Głównie do rocka i metalu, ale ważne żeby było detalicznie:)

Sprzęt będzie grać w dużym jak na moc pomieszczeniu (25m2) ale bardziej chodzi mi o jakość niż o zatruwanie życia sąsiadom.

W takim budżecie to chyba monitory, ale podłogowe też chętnie;)

Rozważam:

Mission MX-1

Dali Zensor 1

Pylon Pearl podłogowe.

Proszę Was o opinie o takich zestawieniach jak powyżej oraz o ew. inne sugestie.

Dzięki

Piotrek

Witam

Na tym forum jestem nowy, ale widzę, że panuje tu miła atmosfera i rzeczowe wypowiedzi. Muzykuję i wykonuję elektronikę gitarową. W home audio nie mam za dużego doświadczenia.

Posiadam kolumny Tonsil Challenger, eksportowa wersja Mazurków 110. Posypało mi się zawieszenie w niskotonowcach, a wysokotonowe miały wymieniane membrany. Koszt regeneracji około 100zł w firmie specjalizującej się w tej marce.

Nie miałem do czynienia ze zbyt wieloma konstrukcjami kolumn podłogowych. Moje pytanie. Czy za około 200-300zł kupi się używane (serwisy aukcyjne) kolumny do pokoju kilkanaście m² o lepszym brzmieniu (o ile niskie i średnie tony są ok, to wysokim czegoś brak)? Są różne Quadrale, Sony, Kenwood (japońskie), Yamaha. Zależy mi na subtelnym ładnym tonie, ale na audiofilizm mnie nie stać. Przeważnie słucham muzyki około-rockowej.

Oczywiście przed zakupem spróbuję odsłuchać sprzęt. Na jakie modele zwrócić uwagę?

W aucie bardzo podoba mi się dźwięk z DLS-ów z grubą papierową membraną, jeśli chodzi o średnie tony, wyraźny kopiący i nie dudniąco-mulący basik (jeśli to jakaś wskazówka)...

Na razie z JBL-ów widzę same ze srebrną kopułką TLX 30, TLX 50, LX300. Wszystkie wymienione, są w kategorii podstawkowe. Mam taki układ w mieszkaniu, że raczej w grę wchodzą podłogowe, chociaż jakby co, to pomyślę o podstawkach jeśli gra warta świeczki.

Mógłbyś podać jakieś modele godne uwagi, to będę wypatrywał. Podejrzewam, że raczej made in USA, czy Denmark też brać pod uwagę?

allegro.pl/kolumny-jbl-lx-300-glosniki-mk-ii-hi-end-lx300-i2072352472.html warto?

Edytowane przez dalmatyn

Nie miałem do czynienia ze zbyt wieloma konstrukcjami kolumn podłogowych. Moje pytanie. Czy za około 200-300zł kupi się używane (serwisy aukcyjne) kolumny do pokoju kilkanaście m² o lepszym brzmieniu (o ile niskie i średnie tony są ok, to wysokim czegoś brak)?

Kup te:

Ukryta Zawartość

Ew. takie:

Ukryta Zawartość

lub:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Ciekawe pozycje. Na razie przynajmniej nagłaśniam tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z tego co widzę, to Robc = 8 Ω :/

Wzmacniacz z czasem zmienię może na jakiś lepszy amplituner stereo, ale to przyszłość.

PS. Wiem, że to stare podejście i markowe kolumny nie muszą być wielkie żeby ładnie zejść w dół. Jestem basistą i z mojego doświadczenia jak grat nie jest duży i ciężki to nie gra ładnie. Jednak to technika estradowa i nie to samo co hifi ;)

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

PS. Wiem, że to stare podejście i markowe kolumny nie muszą być wielkie żeby ładnie zejść w dół. Jestem basistą i z mojego doświadczenia jak grat nie jest duży i ciężki to nie gra ładnie. Jednak to technika estradowa i nie to samo co hifi ;)

O, o, o.. zaczynasz mówić z sensem. ;)

Z tych pudełek basu nie będzie.

Zapraszam zatem do lektury wątku o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w kolumnach. Też kiedyś pogrywałem na basie i 12" w Laneyu dawało najfajniejszą muzykę na świecie, a teraz jedynie obudowa zamknięta i duży papierowy woofer grają mi odpowiednio dobrze na dole (przy tym, ograniczonym budżecie). Jest zejście, jest drive, jest kontrola, nie ma buły i wleczenia się pod pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waldi76

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Dziękuję za naprowadzanie :) Jak sobie przypomnę, to poczyniłem kiedyś subwoofer do auta. Dość nisko strojony, na Tesli 226 (bodaj). Dopiero jak zatkałem br to zaczęło grać. Głośnik miał takie qts, że śmiało mógł poprawnie pracować w br jak i oz.

Wspomniane są w tamtym wątku Sony SS-G*. Takich nie znalazłem, ale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wydają się być ciekawe ;)

Ps. kupi ktoś moje Tonsile? Zawieszenia nie są mocno posypane, delikatne podklejenie taśmą elastyczną i nawet czysto grają.

Nie widzę opcji edycji...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) papierzaki i OZ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) j/w, tylko ten plastik trochę kiepsko wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) firmy nie znam, ale jak wspominałem audiofilem (jeszcze?) nie jestem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeszcze taka ciekawostka.

Co o nich sądzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dalmatyn

Ja nie kupuję głośników starszych ode mnie...

Ja generalnie też, choć moje Duale mają ok 30 lat :) Oczywiście, przy tym zalewie szrotu z zachodu ciężko jest coś pewnego trafić, ale nie bałbym się aż tak bardzo, bo to były solidne konstrukcje, teraz kwoty za nie bywają znośne, a trafić można na takie perełki, że miód malina.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• Pokaż nowe odpowiedzi