Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory do Marantz pm-25

narkies

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś mógłby polecić mi jakieś kondensatory do marantza pm-25, do sekcji zasilania, w tej chwili są tam oryginalne 4700uF na 45v, i nawet nie wiem co to za firma... i teraz pytanie - na jakie wymienić? Polecilibyście mi coś ? :)

Pozdrawiam serdecznie!

https://www.audiostereo.pl/topic/102110-kondensatory-do-marantz-pm-25/

Z tak niskimi wartosciami to sie jeszcze nie spotkalem we wzmacniaczu

Taka granica przyzwoitosci o chyba 6800 razy dwa

Co mozna polecic

Panasonc fc

Nichicony

Troche tego jest

A ceny u iarkowane wiec mozna eksperymentowac

Narazie nic drozszego chyba nie ma sensu wstawiac np mundorfa...

Wygląda na NIPPON chemi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za odpowiedzi.

Wiem tyle że w torze audio są Elny ;). A kondensatory małe bo i wzmacniacz nie dysponuje zbyt pokaźną mocą :). A czy myślicie że po takim czasie, bo wzmacniacz już troche latek ma, wypadało by wymienić też kondensatory w torze audio? :>, wzmacniacz ogólnie jak go dostałem to cierpiał tylko na zimne luty ;).

Pozdrawiam :).

PS: Czyli myślicie żeby dać większą filtrację? :> tzn np te 6800?

Kondensatory w zasilaczu z moca za wiele wspolnego nie maja

Tzn jak zwiekszysz pojemnosc to moc nie wzrosnie

Plepszy sie filtcja i wydajnosc pradowa tzn zasilacz bedzie mogl oddac wiekszy prad w impulsie

W tym przypadku mysle ze 10000uF razy 2 nie bylo by za duzo

Elektrolity w torze audio to zlo

Jak tylko mozna nalezy wymienic na polipropyleny

Wielkosciami bym sie nie przejmowal-powinna wystarczyc 110 wartosci elektrolita

Jak bedzie za malo'basu to mozna zwiekszac wejsciowy-czy wejsciowy w przedwzmacniaczu czy w koncowce to juz trzeba schemat przestudiowac i poeksperymentowac

No ok, wiadomo że jak zwiększę pojemność to nie wzrośnie jego moc :D ale na chłopski rozum skoro wzmacniacz nie daje nam dużo mocy, to i transformator nie jest zbyt duży wiec i z tego powodu chyba filtracja też? i z tego powodu chyba zastosowali kondensatory o tak małych wartościach bo uznali ze lepsza filtracja nie bedzie potrzebna, ja to tak odbieram, mogę się mylić, specjalista nie jestem, to moje hobby.

No ok, wiadomo że jak zwiększę pojemność to nie wzrośnie jego moc :D ale na chłopski rozum skoro wzmacniacz nie daje nam dużo mocy, to i transformator nie jest zbyt duży wiec i z tego powodu chyba filtracja też? i z tego powodu chyba zastosowali kondensatory o tak małych wartościach bo uznali ze lepsza filtracja nie bedzie potrzebna, ja to tak odbieram, mogę się mylić, specjalista nie jestem, to moje hobby.

Rzadko kiedy ktoś się tak nie myli :) To wzmacniacz 30W i pochodzi z czasów kiedy jeszcze księgowi nie mieli takiej władzy.

Widziałem już kilkanaście takich tematów na forum.

dlaczego tak uparliście się na te kondensatory?!

I nie zgodziłbym się z z tym że elektrolity w torze audio to zło,accuphase np.tak robi i co źle gra?

Zostawcie Titanica :)...zostawcie staruszka w spokoju!

Czy zle gra?

No kazdy sprzet z elektrolitami gra

Tylko jakos tak dziwnie sie sklada ze po wymianie na mkp gra lepiej

Zreszta co tu dysputowac najgorszy mkp jest lepszy od najlepszego elektrolita parametrami i trwaloscia

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o dzwięk tego wzmacniacza to jak na tą klasę i niezbyt skomplikowaną konstrukcje, naprawdę zaskoczył mnie i to pozytywnie :), tylko brakuje mu niskich tonów...

A więc kondensatory w zasilaczu wymienię na te o większej wartości, spróbuje z nichiconami, niedaleko mego domu mają je w sklepie z częściami elektronicznymi :).

No i zastanawiam się nad tymi polipropelynami....

@edit

Pawelace, chyba mnie przekonałeś do tych polipropylenów, skoro mówisz że różnica jest - spróbuje :).

Teraz muszę przejrzeć schemat, ale już na oko sporo widać :).

Witam, nie wiem czy dalej planujesz wymianę kond. ale napiszę Ci co ja zrobiłem w Swoim Ampli Marantza 2226b. Zrobiłem to głownie dlatego, że mi sie podoba i zastanie juz ze mną ;). Dwa główne kondensatory wymieniłem na Nichicon Gold Tune ( myślałem też nad Mundorfem) , wszytkie pozostałe kondensatory na zasilaniu dałem panasonic FC, a reszta w pre itd. Elna SilmiC II. Napięcia i wartości jak w oryginale. Zauważyłem też poprawę jak zbocznikowałem dwa główne kondestatory - wimą MKT 0,2 uF. Nie licz na spektakularną poprawę dźwięku, moim zdaniem lepiej zawsze inwestować w lepsze kolumny.

• 3 tygodnie później...

Jasne, dalej planuje wymianę kond :). Mi nie chodzi tu już nawet o poprawę dzwięku, ale po tylu latach wydaje mi się ze elektrolity przydało by się już wymienić, a jak wymieniać to na coś lepszego. Dokładnie! Marantza mam w b. dobrym stanie wizualnym, podoba mi się jego dźwięk i wiem że już ze mną zostanie :) może nie jest to high end i nie będzie go w moim głównym systemie ale do komputera w połączeniu z jakimś fajnym dac będzie ok :). Póki co mam do dokończenia kilka innych prac, np serwis swego decka akai, naprawa magnetowidu Sonego (zbliża się ku końcowi), jakoś mam sentyment do tych starszych sprzętów :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.