Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

A słuchał ktoś może Monitor Audio BX2 z:

a) CA Azur 550a

b) Denon PMA 710A??

Półka cenowa porównywalna......a jak z odsłuchem?

Nie wprowadzaj proszę ludzi w błąd - dobre odtwarzacze CD nigdy nie były tanie. Niestety.

Rozmawiamy w poście o "dobrym odtwarzaczu" za 100 - 150 zł. Nie są to więc odtwarzacze "dobre" w skali bezwzględnej ale "dobre" w tym przedziale, a na pewno dużo lepsze niż odtwarzacze którymi w danej chwili posługują się osoby proszące o poradę. Mam wrażenie po przeczytaniu wielu Twoich postów że nie potrafisz dostrzec różnicy pomiędzy skalą bezwzględną a skalą względną. Czym innym jest bardzo dobry odtwarzacz do 200 zł, czym innym do 500 zł a czym innym do 15.000 zł. Ponieważ Twoje uwagi wprowadzają więcej zamieszania niż pomocy - jako że nie są wprost na temat - mam prośbę - nigdy nie odpowiadaj na moje posty. Staraj się doradzać czegoś osobom które poszukują pomocy a nie dyskutuj z osobami którym Twoja opinia jest do niczego nie potrzebna i dla których nie jesteś autorytetem. W ten sposób osoby które poszukują sprzętu będą miały 2 różne porady na temat różnych sprzętów zamiast niepotrzebnych dyskusji w danym wątku - od których zresztą roi się na audiostereo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozmawiamy w poście o "dobrym odtwarzaczu" za 100 - 150 zł. Nie są to więc odtwarzacze "dobre" w skali bezwzględnej ale "dobre" w tym przedziale, a na pewno dużo lepsze niż odtwarzacze którymi w danej chwili posługują się osoby proszące o poradę. Mam wrażenie po przeczytaniu wielu Twoich postów że nie potrafisz dostrzec różnicy pomiędzy skalą bezwzględną a skalą względną. Czym innym jest bardzo dobry odtwarzacz do 200 zł, czym innym do 500 zł a czym innym do 15.000 zł. Ponieważ Twoje uwagi wprowadzają więcej zamieszania niż pomocy - jako że nie są wprost na temat - mam prośbę - nigdy nie odpowiadaj na moje posty. Staraj się doradzać czegoś osobom które poszukują pomocy a nie dyskutuj z osobami którym Twoja opinia jest do niczego nie potrzebna i dla których nie jesteś autorytetem. W ten sposób osoby które poszukują sprzętu będą miały 2 różne porady na temat różnych sprzętów zamiast niepotrzebnych dyskusji w danym wątku - od których zresztą roi się na audiostereo.

Przede wszystkim spuść z tonu. Będę odpowiadał na posty kiedy uznam za stosowne. Nie kreuję się na żaden autorytet. Wydaje mi się że to Ty kreujesz się na wszechwiedzącego guru który w każdym poście podaje ceny z Allegro i ewentualne warianty zakupu. Nie wnikam czy ktoś Ci za tę promocję płaci czy nie. Bardziej interesuje mnie że często robisz to bezmyślnie np proponując Kefy Q1 do Sony TA-F 550 ES.

Edytowane przez discomaniac71

Witam mam możliwość zakupienia wzmacniacza yamaha ax-550 od znajomego . I mam takie dwa pytania czy ten wzmacniacz będzie dobry do dwóch kolumn altus 200 i czy cena 320 zł jest dobra cena.

Na allegro masz taki za 290 zł (+koszty przesyłki), więc jeżeli jest w dobrym stanie to masz argument żeby od znajomego trochę stargować. Szkoda trochę tego wzmacniacza do tych kolumn - uwierz - naprawdę nie warto ich trzymać.

A jaki wzmacniacz polecasz do tych kolumn. Kolumny te dostałem więc trochę szkoda żeby tylko stały. A w kwestii wzmacniaczy jestem kompletnie zielony.

A jaki wzmacniacz polecasz do tych kolumn. Kolumny te dostałem więc trochę szkoda żeby tylko stały. A w kwestii wzmacniaczy jestem kompletnie zielony.

postaraj się sprzedać te altusy bo z nich naprawdę nic dobrego nie płynie, buczą huczą i nic po za tym ;) sam przesiadłem się z altusów na acoustic energy i dopiero teraz mogę powiedzieć że słucham muzyki.

To ten wzmacniacz jest dużo lepszy niż te kolumny. Można je trzymać tylko wtedy jeżeli ktoś ma sentyment do PRL-u, np. ze wzmacniaczem WS-503. Ich dźwięk jest nic nie wart i żaden wzmacniacz tu nic nie pomoże.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wzmacniacz A-88x to zupełnie inna bajka. Nie jest to seria Reference i brzmienie jest inne.

Dodajmy że to zupełnie inna brzmieniowa bajka. I niestety inna klasa. Szkoda że Pioneer tak się popsuł przez te kilka lat. Bas to nie wszystko.

Witam.

Sprzedałem swojego Pioneera A-656.

Chciałbym zakupić coś nowego do 1000zł.

Słucham zazwyczaj rapu. Kolumny podłogowe Yamaha z serii NS

Pokój malutki 7m2.

Co myślicie o Marantz PM 5003?

Czekam na odpowiedzi, Pozdrawiam!

Może kup coś przyszłościowego (niestety z 2 ręki), ale dużo taniej Rotel RA-971 MKII (fajny basik, trzyma tempo do rapu jak znalazł).

Gość rydz

(Konto usunięte)

W twoim przypadku nie jest to prosta sprawa, pokoik jest mały i jest problem, do muzyki ktorej sluchasz ten Pioneer którego sprzedałeś był ujmę to w nawias dość mocarnym wzmacniaczem, do muzy ktorej sluchasz mógł byś bez problemu wpiąc suba,choć na 7 metrów kw trzeba by mieć jakieś zboczenie.

Ale rożne są gusta,od tej muzy wymaga się potęgi.Model Marantza to słabeusz.

Witam,

Szukam wzmacniacza używanego na allegro do 250 zł. Jaki w tej cenie możecie polecić. Wiem, że podobny wątek mógł już być ale ceny aktualne mogą się trochę różnic, jak również oferta na allegro będzie inna. Wzmacniacz może być małej mocy, będę go używał w pokoju 10m2 z kolumnami podstawkowymi (do 500 zł używane), które planuję zakupić jak wybiorę wzmacniacz i do tego dokupię cd, też w cenie do 250 zł.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Czyli Marantz jest za damski mam rozumieć?

Potrzebne jest mi coś potężnego z dużą mocą?

Co do basu, nie brakowało mi go, lecz kwestia z dokupieniem go to może być dobra sprawa.

Może też coś Pioneera, wyższy model A-757 ?

Witam,

Szukam wzmacniacza używanego na allegro do 250 zł. Jaki w tej cenie możecie polecić. Wiem, że podobny wątek mógł już być ale ceny aktualne mogą się trochę różnic, jak również oferta na allegro będzie inna. Wzmacniacz może być małej mocy, będę go używał w pokoju 10m2 z kolumnami podstawkowymi (do 500 zł używane), które planuję zakupić jak wybiorę wzmacniacz i do tego dokupię cd, też w cenie do 250 zł.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Kolumny podstawkowe również mogą wymagać większej mocy - to zależy m.in. od mocy głośników - a nie od samego tylko rozmiaru kolumny. W tej chwili masz na allegro :

Yamaha A500 - 200 zł

Onkyo 8630 - 199 zł

Luxman L215 - aukcja

Sony TA-FE610R - 165 zł

Philips FA880 - 100 zł aukcja

Philips FA950 - 200 zł

Sherwood 7010 - 240 zł

Fisher CA9030 - 155 zł

Niektóre z tych wzmacniaczy są na aukcjach więc ich cena może podskoczyć.

A którego konkretnie?

Bo jeżeli chodzi o tego, który poleca Ignac nie ma go na allegro.

Może Yamaha AX-870 ? Z tego co ludzie wypisują, ma więcej basu od A-656 i ogólnie wypada ciekawiej.

Kolumny podstawkowe również mogą wymagać większej mocy - to zależy m.in. od mocy głośników - a nie od samego tylko rozmiaru kolumny. W tej chwili masz na allegro :

Yamaha A500 - 200 zł

Onkyo 8630 - 199 zł

Luxman L215 - aukcja

Sony TA-FE610R - 165 zł

Philips FA880 - 100 zł aukcja

Philips FA950 - 200 zł

Sherwood 7010 - 240 zł

Fisher CA9030 - 155 zł

Niektóre z tych wzmacniaczy są na aukcjach więc ich cena może podskoczyć.

wielkie dzięki, z tych co podałeś, które szczególnie zasługuje na uwagę??

ma ktoś jeszcze jakieś propozycje albo, który będzie w tej cenie najlepszy??

Edytowane przez Fr@ntz

Jakiś cały zakurzony, wolę tego na za stałą kwotę, nie widziałem ich wcześniej, jakoś przeoczyłem. Jeden za 1200 drugi za 999zł.

Warto?

Mi odpowiada, nie wiem natomiast, jak brzmią Twoje kolumny także warto poczekać aż wypowie się ktoś więcej. Ja za swojego dałem jakoś 1150 i nie żałuję.

w malutkim pokoju sprawdzały mi się dobrze właśnie marantze! Bo nie wywalały wszystkiego na twarz, tylko tworzyły swój czar za lekką mgłą, lekką!

rap wymaga dobrego basu czystosci wysokich nawet z lekkim podkresleniem no i energicznosci dzwieku, jesli nie przeszkadza ly Ci wysokie pioneera to mozesz szukac wyzszych modeli do rapui sie nadaja mialem i ta muzyke graly ok, ewentualnie cos z harmana lub yamahy(ale co do yamahy nie polece bo nie kazda gra tak samo wiec tutaj pytaj kogos kto czasami slucha rapi no i sluchal yamah, lub poteznych starszych konstrukcji (jesli nie bedzie Ci przeszkadzalo ocieplenie lub male podkreslenie wysokich), nada nie polecam bo strasznie muli, nie na ta muzyke chyba ze lubisz taki dzwiek, w marantza i rap nie wierze

chwilowy brak działalności w audio.

do rapu moim zdanie powinien się świetnie nadać HK 680 ;) kawał kloca o potężnym brzmieniu.

Edytowane przez amnesia

słuchałem nada 325 z MA BR2, Dla mnie grało to tylko średnicą, basik skromnie w tle, a góry mało.

Nie chcę wychwalać swojego i tylko swojego ale chciałbym zwrócić uwagę na źródło, pomieszczenie i kable.

Jak zakupiłem C352 i MA BR2 to żeczywiście było mało dołu i przyciemniona góra. Tymczasowo wrzuciłem trochę lepsze kable (profigold, kilka zł za metr) i już bas i góra się rozszerzyły. Później okazało się, że kolumny siedzą w złym miejscu bo w niektórych miejscach w pokoju bas jest super a w innych bardzo mało, przestawiłem kolumny i problem praktycznie wyeliminowany.

Źródło też zrobiło swoje, kupiłem zwykłego CDka C515bee i góra jeszcze bardziej się poprawiła.

Nie do końca zgadzam się z tym co napisał spiler86 choć troszkę prawdy w tym jest, opiszę bardziej szczegółowo:

Bas tam gdzie ma być silny i głeboki jest silny i głęboki, tam gdzie jest zwykłym instrumentem basowym - pozostaje instrumentem basowym a nie wybuchem armaty.

Góra jest w sam raz: detaliczna i "ciepła"; nie wyobrażam sobie bardziej wyciągniętej góry, chyba by mnie męczyła na dłuższą metę.

To samo dotyczy basu, gdyby było go więcej to też by mnie głowa bolała przy dłuższym słuchaniu i poza tym utwory straciłyby swój oryginalny przekaz.

Dla mnie jak na razie połączenie idealne, słucham r'n'b i jak pewnie co niektórzy wiedzą, jest tam dużo detali średnich i wysokich a bas pojawia się od czasu do czasu z wielkim i głębokim pierdyknięciem.

Włączając techno/house (np. płyta Robert M, utwór Muzak) okazuje się, że kolumny grają bardzo głębokim basem, nie jeden subwoofer który słyszałem umywał się z tym połączeniem.

Podsumowując: kolumny i wmacniacz grają naturalnie i jeżeli szukasz naturalności to radziłbym się zastanowić.

Pamiętaj by zarezerwować budżet ok 300-400zł na kable, bez kabli nie będzie zabawy.

• Pokaż nowe odpowiedzi