Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak się stało, że trafiły do mnie kolumny Wharfedale onyx 300. I wszystko jest pięknie lecz niestety mój wzmacniacz (stary Pioneer) nie daje rady.

Szukam jakiegoś niedrogiego dobrego wzmacniacza oczywiście używanego.

To na czym mi zależy to to aby wzmacniacz trochę "uspokoił" niskie tony. Na razie wygrzewam kolumny, kombinuję z ustawieniem (przestrzeń 35m2), zatykam, odtykam br.

Głośniki są bardzo przestrzenne, muzykalne, mocarne ale czasami bas trochę się rozłazi. Chociaż po zatkaniu br jest lepiej to i tak powoli bez pośpiechu chciałbym szukać nowego wzmacniacza.

Ponieważ Pioneer mi nie pasuje pożyczyłem dzisiaj wzmacniacz SANSUI AU-117. Na razie jestem miło zaskoczony. Bas trzyma i gra fajną przestrzenią. Chociaż do ideału brakuje mi trochę większej szczegółowości. No ale zobaczymy mam go na tydzień to może zestaw jeszcze bardziej się zgra. Źródło to Pioneer PD-S801.

Czy ktoś z was miał do czynienia z tym wzmacniaczem? Warto się interesować takimi starymi klockami? Wzmacniacz mogę kupić za 400 parę złoty z 3 miesięczną gwarancją i fakturą. Podobno nowy wzmacniacz żeby tak zagrał to wydatek kilku tysięcy. Dodam jeszcze, że na razie jest u mnie nr 1 a wypróbowałem już: Pioneera A-701, Musical B1, Arcam (nie wiem jaki model), AMC.

Edytowane przez Besto

Zapomnij o Yamahach. Seria AX-700 / 900 będzie brzmiała z B&W zbyt agresywnie. Natomiast główny problem jest w tym że Twoje kolumny schodzą do 3 Ohmów a wzmacniacze Yamahy do 6 - 8 Ohmów. Więc na imprezki - odpada. Musisz poszukać czegoś ciepło grającego co schodzi do 4 Ohmów. Np. :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do nada ? bo go w dosc chyba dobrej cenie za 600zl . A ten arcam nie ma za malej mocy przy 8ohm 60 wat?

Szczerze o tej firmie nawet nigdzie nie wyczytalem.

Ukryta Zawartość

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i proszę o doradzenie w kwestii kupna wzmacniacza. Szukam używki do 800 zł, moje kolumny to Jamo 477a (4ohm) a CD to Pioneer PD-S904. Sprzęt to wiekowy, ale jestem z niego bardzo zadowolony. Jeśli to istotne to słucham głównie szeroko pojmowanego rocka, najczęściej są to dość ciężkie brzmienia ale też blues itp. Szukam właśnie czegoś na aukcjach w regionie Śląska i Małopolski, zastanawiam się nad Yamahą AX-397. Za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuję.

a co powiecie o marantzie pm6010 ose??

omijać z daleka, dźwiękowe dziadostwo

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

WWitam,

zakupiłem dziś używane kolumny B&W DM305. Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza lub amplitunera stereo. Sprzęt używany będzie do słuchania różnej muzyki, stoi w pokoju telewizyjnym 25m2.

Cena około 500 zł

Może być jakaś propozycja z aukcji allegro.

Dodam, że to mój pierwszy sprzęt inny niż miniwierze i pojęcie mam o tym marne.

witam jestem nowy na forum prosił bym o rade mam kolumny altus 200 do tego tosca 2 chciałbym kupić do tych kolumn jakiś optymalny wzmacniacz do 350 zł . Z góry dzięki za rade.

Ponawiam pytanie.

ponawiam pytanie.

WWitam,

zakupiłem dziś używane kolumny B&W DM305. Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza lub amplitunera stereo. Sprzęt używany będzie do słuchania różnej muzyki, stoi w pokoju telewizyjnym 25m2.

Cena około 500 zł

Może być jakaś propozycja z aukcji allegro.

Dodam, że to mój pierwszy sprzęt inny niż miniwierze i pojęcie mam o tym marne.

Taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ Pioneer mi nie pasuje pożyczyłem dzisiaj wzmacniacz SANSUI AU-117. Na razie jestem miło zaskoczony. Bas trzyma i gra fajną przestrzenią. Chociaż do ideału brakuje mi trochę większej szczegółowości. No ale zobaczymy mam go na tydzień to może zestaw jeszcze bardziej się zgra. Źródło to Pioneer PD-S801.

Czy ktoś z was miał do czynienia z tym wzmacniaczem? Warto się interesować takimi starymi klockami? Wzmacniacz mogę kupić za 400 parę złoty z 3 miesięczną gwarancją i fakturą. Podobno nowy wzmacniacz żeby tak zagrał to wydatek kilku tysięcy. Dodam jeszcze, że na razie jest u mnie nr 1 a wypróbowałem już: Pioneera A-701, Musical B1, Arcam (nie wiem jaki model), AMC.

Zastanawiam się jaka byłaby różnica gdybym wymienił kable gdyż obecnie mam do głośników real cable bm 250 i do cd jakiś wire word. Generalnie na wzmacniacz przeznaczyłem jakieś 1000-1200zł. Może zostawić sobie ten wzmacniacz co pożyczyłem (Sansui AU0117) i pokombinować z kablami. Czy jednak zostawić te kable i szukać lepszego wzmacniacza. W tej chwili gra to całkiem fajnie ale chciałbym żeby było lepiej :-)

Zastanawiam się jaka byłaby różnica gdybym wymienił kable gdyż obecnie mam do głośników real cable bm 250 i do cd jakiś wire word. Generalnie na wzmacniacz przeznaczyłem jakieś 1000-1200zł. Może zostawić sobie ten wzmacniacz co pożyczyłem (Sansui AU0117) i pokombinować z kablami. Czy jednak zostawić te kable i szukać lepszego wzmacniacza. W tej chwili gra to całkiem fajnie ale chciałbym żeby było lepiej :-)

Może Musical Fidelity A1. Podobno to dobry wzmacniacz.

Edytowane przez Besto

Witam wszystkich

Jestem początkującym audiofilem, nie mam doświadczenia dlatego proszę was o rady.

Dostałem kolumny KEF IQ7 i chciałbym do nich kupić wzmacniacz i CD (lub nawet lepiej CD-DVD). Dysponuję małym budżetem 1300zl. Wiem że może być ciężko w tej kwocie znaleźć wzmacniacz który wydobędzie walory tych kolumn. Dlatego proszę doradźcie co będzie najlepsze.

Pokój ma 20mkw dość mocno umeblowany. Słucham prawie tylko rocka ale takiego z dużą ilością fletów, Hammondów, smyczków (progrock). Czasem posłucham metalu. Chciałbym uzyskać dźwięk możliwie najbardziej analityczny, bez uwypukleń żadnego pasma. Przy tym na ile to przy tym budżecie będzie możliwe szczegółowy i dynamiczny. No i stereofonia. Wiem, wymagania wysokie:) Co powiecie o połączeniu KEF IQ7 + ROTEL RA-931?

Jeśli chodzi o CD to dobrze by było gdyby udało się połączyć w jednym klocku CD i DVD, np. ROTEL RDV-1060. Czy w tym odtwarzaczu jest dobrej jakości tor audio? Bo na tym mi zależy głównie. DVD to tylko dodatek.

Czekam na wasze opinie/propozycje.

Pozdrawiam

witam

posiadam kolumny usher v102 czy moglibyscie mi polecić

jakiś wzmak sansui i czy takie zestawienie ma sens? zgóry dzięki

Witam wszystkich

Jestem początkującym audiofilem, nie mam doświadczenia dlatego proszę was o rady.

Dostałem kolumny KEF IQ7 i chciałbym do nich kupić wzmacniacz i CD (lub nawet lepiej CD-DVD). Dysponuję małym budżetem 1300zl. Wiem że może być ciężko w tej kwocie znaleźć wzmacniacz który wydobędzie walory tych kolumn. Dlatego proszę doradźcie co będzie najlepsze.

Pokój ma 20mkw dość mocno umeblowany. Słucham prawie tylko rocka ale takiego z dużą ilością fletów, Hammondów, smyczków (progrock). Czasem posłucham metalu. Chciałbym uzyskać dźwięk możliwie najbardziej analityczny, bez uwypukleń żadnego pasma. Przy tym na ile to przy tym budżecie będzie możliwe szczegółowy i dynamiczny. No i stereofonia. Wiem, wymagania wysokie:) Co powiecie o połączeniu KEF IQ7 + ROTEL RA-931?

Jeśli chodzi o CD to dobrze by było gdyby udało się połączyć w jednym klocku CD i DVD, np. ROTEL RDV-1060. Czy w tym odtwarzaczu jest dobrej jakości tor audio? Bo na tym mi zależy głównie. DVD to tylko dodatek.

Czekam na wasze opinie/propozycje.

Pozdrawiam

Taki :

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki :

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecasz wzmacniacze raczej dużych mocy. Zastanawiam się czy dla mnie duża moc ma znaczenie, bo słucham raczej przy niskich i średnich poziomach głośności. Czy ten ROTEL o którego pytałem będzie gorszy (gorsza szczegółowość, stereofonia...) też przy średniej głośności czy tylko przy wysokiej?

I czy te CD-eki mają łatwo dostępne części zamienne (laser)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecasz wzmacniacze raczej dużych mocy. Zastanawiam się czy dla mnie duża moc ma znaczenie, bo słucham raczej przy niskich i średnich poziomach głośności. Czy ten ROTEL o którego pytałem będzie gorszy (gorsza szczegółowość, stereofonia...) też przy średniej głośności czy tylko przy wysokiej?

I czy te CD-eki mają łatwo dostępne części zamienne (laser)?

Mocny i wydajny wzmacniacz lepiej wysteruje kolumny - nieważne czy słuchasz głośno czy cicho. Nie ma zależności mówiącej że słabe wzmacniacze są tylko do cichego słuchania muzyki a mocne do głośnego.

Ten Rotel to klasa niżej. Albo dwie. Ale widzę że chcesz mieć właśnie Rotela - poszukaj wyższego modelu, ale będziesz musiał wydać trochę więcej.

Do odtwarzaczy są lasery.

Ponieważ Pioneer mi nie pasuje pożyczyłem dzisiaj wzmacniacz SANSUI AU-117. Bas trzyma i gra fajną przestrzenią. Chociaż do "ideału" brakuje większej szczegółowości. No ale zobaczymy mam go na tydzień to może zestaw się zgra. Źródło to Pioneer PD-S801. Pomieszczenie 35m2

Czy ktoś z was miał do czynienia z tym wzmacniaczem? Warto się interesować takimi starymi klockami? Wzmacniacz mogę kupić za 400 parę złoty z 3 miesięczną gwarancją i fakturą. Podobno nowy wzmacniacz żeby tak zagrał to wydatek kilku tysięcy. Dodam jeszcze, że wypróbowałem już: Pioneera A-701, Musical B1, Arcam (nie wiem jaki model), AMC.

Poszukiwania wzmacniacza w okolicy 1000zł nadal trwają. Może coś z tego by się nadawało ponieważ na razie nic mi nie przypasowało. Co myślicie o:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mocny i wydajny wzmacniacz lepiej wysteruje kolumny - nieważne czy słuchasz głośno czy cicho. Nie ma zależności mówiącej że słabe wzmacniacze są tylko do cichego słuchania muzyki a mocne do głośnego.

Ten Rotel to klasa niżej. Albo dwie. Ale widzę że chcesz mieć właśnie Rotela - poszukaj wyższego modelu, ale będziesz musiał wydać trochę więcej.

Do odtwarzaczy są lasery.

Dzięki za wyjaśnienie. Nastawiłem się troszkę na Rotela ale zacząłem się teraz zastanawiać nad tym Marantzem:)

A jak wypadają te Rotele w konfrontacji z Marantzem PM 7200?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W czym są lepsze w czym gorsze?

Najlepiej jak mógłbym sam posłuchać i porównać ale z kolumnami nie będę jeździł na odsłuchy bo mi szkoda gdzieś je uszkodzić a i ubaw miałby sprzedawca wzmacniacza:)

I jeszcze jedno pytanie: jak jest z dostępnością laserów do CD-ków Rotela? To zależy od modelu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez quasar

Witam wszyskich

Troche się wygłupiłem z tymi usherami chodziłomi mi oczywiśie o v 602 .Mam dalej ten sam problem. Czy moglibyście podać mi modele sansui które by pasowały brzmieniowo z moimi usherami.

Uszanowanko.

Jestem tu nowy, zielony i też szukający. Około miesiąca temu kupiłem dwie kolumienki KLIPSCH REFERENCE RF 62II grają pod Radkiem 5412 (taki stary amplituner stereo) dźwięk rewelacja jednak po podniesieniu głośności do 15W nie wyrabia, stary powysychane kondensatory itp. Szukam wzmacniacza nowego który zagra równie pięknie, może być nieco "cieplejszy" i prawidłowo wysteruje te kolumienki. Pokój ma powierzchnię 35m2 muzyka to pop, dance.

Z powodu ograniczonego budżetu proszę o podpowiedzi wzmacniaczy które waszym fachowym zdaniem mają minimalne lecz sensowne warunki do prawidłowego wysterowania tych głośniczków.

Pozdrawiam i serdeczne dzięki za każdy typ.

Poszukuję używanego wzmacniacza do 1000 zł do kolumn Tannoy M4. Docelowo będą stały w pokoju 20m2. Interesuje mnie przede wszystkim ciepłe, szczegółowe brzmienie podczas odsłuchu przy względnie niskiej głośności, pewnie mocy 25W na kolumnę raczej nie będę próbował. Kolumn będę używał do oglądania filmów oraz słuchania muzyki np. Queen, Myslovitz oraz szeroko pojęty pop i rock. Sam wzmacniacz, jak dla mnie, ma być możliwie najprostszy, nie bawi mnie regulacja jakimikolwiek pokrętłami, prócz potencjometru głośności :D.

Proszę o opinie, propozycje lub uwagi.

W tej chwili mam możliwość kupna wzmacniacza audiolab 8000a anglika za 600zł, lecz waham czy nie poczekać i spróbować upolować marantza pm-75, pm-80 lub pm-82 Proszę o sugestie na temat wyboru wzmacniacza.

pozdrawiam,

Taka cena za Audiolaba jest rewelacyjna. Kwestia tego czego chcesz. Audiolab na pewno nie zaoferuje Ci ciepłego brzmienia. Ciepłe brzmienie da Ci Marantz 80 albo Creek 4330 czy Thule Spirit (wszystkie na allegro w cenie 700 - 900 zł). Ale moim zdaniem te kolumny grają trochę mulaście i właśnie Audiolab trochę by je doświetlił. Ja bym brał Audiolaba. Ale to nie jest ciepłe brzmienie.

Jaki polecacie wzmacniacz na 25mkw o ciepłym brzmieniu i dobrym wokalu do 600zł z pilotem? Głośniki Wharfe 10.1

Edytowane przez Julli

Taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi, jednak szukam nowego klocka. Rozumiem że dla tych kolumienek raczej mocniejsze wzmacniacze około 100W lub nawet ponad?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pss0612

Rotel RA-04 czy moze Cambridge Audio Azur 350 A lub music hall a15.2 ADVANCE ACOUSTIC MAP101,jeżeli chodzi o muzę to -jazz, rock, blues, , poważna, reage, heavy metal itd. .Wzmacniacz ma być podpięty do kolumn pylon pomieszczenie ma około 18m2

Witam.

Mam dylemat w doborze odpowiedniego wzmacniacza do kolumn. Posiadam zestawy 4 zestawy: Pioneer cs 980, Pioneer cs 989, Pioneer cs 905 i canton Le 900 po testach na wzmakach Pioneera a-504r, a-656 i sony Ta f222 ES. Porównywałem wszystko z altusami 110 i altonami 110. W porównaniu najsłabiej wypadły altusy, potem altony. Stojąc już przy polskim sprzęcie ciekawi mnie ich wysoka cena w stosunku do jakości... Nie zaprezentowały swoim dźwiękiem nic specjalnego. Potem pioneer cs 980, któremu troszkę brakowało melodyjności wysokich, chociaż do altusów były wręcz wspaniałe (gdzie wysokie tony krzyczą jak by ktoś strzelał listkiem blachy), a także pioneerki ciężko ustawić w pokoju ze względu na tylny br. Potem pioneer cs 989 tutaj wszystko gra ładnie, zadziwiło mnie nawet niskie zejście. którego także brakuje w altusach. Pioneer cs 905 również gra bardzo ładnie, Oferuje większą moc muzyczną minimalnie niższe zejście, lecz nie nadaje się do domu, odsłuchów trzeba dokonywać na dużych pomieszczeniach, góra mniej szczegółowa jak w przypadku 989 i tylny br. Najlepiej w odsłuchach wypadł canton. Każdy szczegół był wyraźniejszy niż w pozostałych. Dobra przestrzeń, pięknie słychać gitarkę, w utworach da się usłyszeć dużo więcej, po prostu cud. Tutaj kolejne moje zdziwienie. Jak kolumny, które wg danych powinny być jednymi z najsłabszych potrzebują najwięcej mocy. Mają 90W mocy znamoinowej przy impedencji 4...8 Ohm, gdzie Pioneery 980-150W Din 8Ohm, 989-120W Din 6,3Ohm , 922-100W 8Ohm. Przy tak samo odkręconej gałce pioneery słychać już głośno, cantony słabo, a w miejscu gdzie pioneery dobijają do końca w cantony mozna spokojnie jeszcze sporo dokręcić. Może mi ktoś przy okazji wytłumaczyć to zjawisko? Oczywiście głośniej grały tylko pioneery 905, ale jest to bez znaczenia, chodzi o walory odsłuchowe. Postanowiłem zostawić sobie pioneery cs 989 i cantony. I tutaj rodzi się pytanie jaki wzmacniacz do nich dobrać? Jak wiadomo, wzmacniacze na których przeprowadzałem testy nie są najwyższą półką. Na początku zastanawiałem się nad Yamahą ax-700 lecz po wpisach na forum oceniłem, że rotel byłby dla mnie lepszym wyborem. Zastanawiam się nad rotelem 1062 lecz jest on chyba nieco za słaby by wykorzystać cały potencjał sprzętu. Słucham prawie każdego rodzaju muzyki. Jaki piecyk moglibyście mi poradzić do tego zestawu?

• Pokaż nowe odpowiedzi