Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra G8010 opinie i jaka wkładka?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Rany Boskie Nikifor. Nic nie rozumiem z tego co napisałeś. Co Ci gra jak z kompaktu?

Co nie gra?

Jaka igła ma się niby nie nadawać??

Ortofon się nadaje doskonale. Żadnych płyt nie zniszczy POD WARUNKIEM ŻE CHOCIAŻ NACISK PRAWIDŁOWO USTAWISZ.

Zobacz podłączenia w ulotce albo znajdź w necie jak powinno być.

Piny w headshellu polskiego gramofonu też łatwo rozpracować. To nie lot w kosmos. Musi działać.

Dobra wkładka, o ile nie kupiłeś podróby. Ile dałeś? A już zakup gramofonu pod "wybitnego" ortofona omb5 to już całkiem odjechany pomysł. Najlepiej Kuzme, Transrotora do tego kup, albo chociaż AdFontesa.

Żartom stop. To ma grać z tym co masz.

p.s. sorry, nikomu jeszcze tego nie napisałem, ale sprawdzaj pisownię i składnię czymkolwiek, bo jesteś nieczytelny. minimum dbałości, proszę. bez obrazy.

dałem z wysyłką 120zł na allegro,wygląda na orginalną,ma pudełeczko z napisami itp,a napisałem ze gra jak z kompaktu bo zaczeło grać czysto i z wysokimi tonami,wcześniej grało jak zza ściany i z kocem

nacisk nie wiem jak ustawić,nie mam wagi a na oko nie za bardzo się da bo kręciłem tym ciężarkiem i chyba za bardzo go odkręciłem

Gość rydz

(Konto usunięte)

nacisk nie wiem jak ustawić,nie mam wagi a na oko nie za bardzo się da bo kręciłem tym ciężarkiem i chyba za bardzo go odkręciłem

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):) oj długo nie pograsz za te 120 złociszy,chiba.

Czy aby Nikifor nie nabijał sobie postów?:) i z nas nie robił balona?

o co ci chodzi? najpierw jedni mówią ze ortofon się nie nadaje,drudzy już że się nadaje,ludzie to wy się zlitujcie,wkładka za 120zł też się nie nadaje,ok dostawimy dwa zera i będzie git:)

poprostu napisałem że nie mam wagi,czy to takie straszne? nie mam i płyty też grają,a czy igła zdechnie czy płyty to tego ja nie wiem i się pytam,"czy bez ustawien bedzie grało czy nie będzie"

o co ci chodzi? najpierw jedni mówią ze ortofon się nie nadaje,drudzy już że się nadaje,ludzie to wy się zlitujcie,wkładka za 120zł też się nie nadaje,ok dostawimy dwa zera i będzie git:)

poprostu napisałem że nie mam wagi,czy to takie straszne? nie mam i płyty też grają,a czy igła zdechnie czy płyty to tego ja nie wiem i się pytam,"czy bez ustawien bedzie grało czy nie będzie"

no grac bedzie

tylko jak?

O.K., nie szalejmy. 120 zł to może być oryginał, ja przed laty zapłaciłem drożej.

no grac bedzie

tylko jak?

Będzie poprawnie, bez cudów, na miarę gramofonu. Brak regulacji azymutu albo VTA nie zaszkodzi jakoś kolosalnie.

nacisk nie wiem jak ustawić,nie mam wagi

To stwierdzenie spowodowało, że się koledzy załamali, ja zresztą też nieco.

Dobra, nie masz wagi, ale i tak da się ustawić nacisk według skali na ciężarku.

Ustawiasz tak, aby ramię pozostawało w powietrzu, zero nacisku. Potem pokręcasz ciężarek w kierunku osi ramienia. Nie mam 8010, ale zakładam, że jest tam jakaś podziałka. Duże kreski to 0.5 g. kręcisz takie 4 i masz 2 g.

Grasz, cieszysz się i po sprawie.

Myślę, że bardzo na tym etapie pomogłaby Ci normalna instrukcja obsługi fabryczna G8010. Poczytaj i ... już.

coś musiałem rozkalibrować bo spiernicza mi cały czas igła do tyłu jak dochodzi na czyste pole ,gramofon nie che się wyłączytć a antyskating ustawiałem na wszelkie pozycje,wcześniej ze starą wkładką wszystko było ok

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nikifor, gramofon wymaga zegarmistrzowskiej precyzji, a ty w każdym wpisie udowadniasz, że to nie dla ciebie zabawa.

Twoje podejście przypomina mi stary kawał o szczycie zręczności: Szczytem zręczności jest mianowicie złapanie komara za jaja w rękawicach bokserskich.

To co próbujesz robić jest podobnie finezyjne.

Jeśli jednak się upierasz przy winylu zacznij od podstaw, sprawdź czy gramofon jest wypoziomowany, stoi stabilnie, zamów na wiadomym portalu wagę jubilerską made in china za ok 20 zł z dokładnością 0,01g, lupę x60, płyn do mycia igieł. Szczególnie jak słuchasz starych, usyfionych płyt.

Nie używaj alkoholu bo ten niszczy zawieszenie igły.

Weź pod uwagę zakup uchwytu z podłużnymi otworami do mocowania wkładki- jak ci pokazywał kolega na zdjęciach, weź pod uwagę, że ten didżejski Ortofon jest wyższy od MF więc teraz wypadałoby jakoś zredukować różnicę wysokości? Może poprzez zakup cieńszej maty?. Ramię w czasie pracy powinno idealnie poziomo do talerza!

Zadaj sobie trudu i zacznij czytać. I tę instrukcję gramofonu i różne fora, a nie wpadasz sobie z głupimi pytaniami wystawiając się na pośmiewisko, a innych na próbę cierpliwości. Albo rzuć ten gramofon definitywnie w cholerę.

<br /> potrafi nawet na mf100 zagrać bardzo ładną przestrzenią co mnie pozytywnie zaskakuje,<br /><br />Jakie proponujecie wkładki do tego typu gramofonu?<br />
nie zamieniaj stryjek siekierki na kijek :))

<br />poprostu napisałem że nie mam wagi,czy to takie straszne? nie mam i płyty też grają,a czy igła zdechnie czy płyty to tego ja nie wiem i się pytam,"czy bez ustawien bedzie grało czy nie będzie" <br />
- nie martw się, ja też nie mam wagi i gra mi dobrze już 3 lata - nacisk można spokojne ustawić tym kręcołkiem z tyłu - mf-ka dobrze gra, tylko musi być nieużywana - do 500 zł. nic lepszego nie ma - raczej bym Ci radził kupić myjkę Knosti, zamiast eksperymentować z tanimi wkładkami - a czy gra ? - o tym decyduje twoje ucho ! pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

gramofon jest mi potrzebny tylko i wyłącznie do użytku jednorazowego,chcę sobie pozgrywać winyle na magnetofon cyfrowy,a potem gramofon odstawić w kąt,nie chce mi się przekładać płyt i bawić w jakieś ustawienia,nagrania z płyty LP są bardziej dynamiczne i traktuje je jak takie nagrania XRCD z odrobiną analogu,to tyle w tym temacie

poprostu zgrywam płytę LP i bach do konta,kaseta cyfrowa jest dla mnie wygodna i z pilocika sobie wszystko steruje i przełączam a nie ślęcze przy jakimś gramofonie

a dlatego kupiłem lepszą wkładkę aby te nagrania były lepszej jakośći,nie mam zamiaru używać płyt często,ew raz i wynocha do szuflady:)

forum jest odpowiednie tylko ludzie strasznie na nim zniechęcają,są zarozumiali i jesli ktoś mam mało pieniędzy to uwarzają go za leszcza i dziwią się czego tu szuka,chcę uzyskać jak najlepszy dzwięk z gramofonu aby zgrywać winyle a nie ciagle ich odtwarzać,na gramofonie,gramofony i szpulowce mają ładny dzwięk,ale są koszmarne w obsłudze,dlatego dla mnie liczy się tylko wygoda,a co do dzwięku z LP zgranego na magnetofon cyfrowy to jest doskonały i dla mnie wystarczający,praktycznie nie słyszę różnicy po skopiowaniu winyla,na dcc niedługo dat

mam wzmacniacz lampowy,bvardzo dobry słuchawkowy,oraz mniej dobry ale też niezły lampowy do kolumn,obydwa zamieniają dzwięk z magnetofonów cyfrowych w przyjemny analog:)

Za pomocą G8010 z żadną wkładką nie uzyskasz dźwięku nawet zbliżonego jakością do zwykłego CD. Uzyskasz z tego przeciętny dźwięk analogowy z gigantycznymi zniekształceniami, zwłaszcza przy braku możliwości i umiejętności regulacji tego sprzętu. Jeśli więc zabawa z analogiem ma służyć konwersji na cyfrę tylko dla wygody obsługi, to uważam, ze to merytoryczna pomyłka.

Wszystkie moje wpisy w Twoim temacie miały na celu pomoc człowiekowi, który chce się bawić w czarne placki i to rozwijać.

Posłuchać na tym, zdobyć doświadczenie- owszem, tak. Traktować taki sprzęt jako "referencyjne" źródło do cyfryzacji- strata czasu.

Lepiej od razu kupuj CD.

<br />z gigantycznymi zniekształceniami,<br />
- no, tylko bez przesady proszę - miałem G8010 w latach 80-tych i pamiętam, że nieźle posuwał...:)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> miałem G8010 w latach 80-tych i pamiętam, że nieźle posuwał...:) <br />

Posuwanie a posuwanie to paaanie różnica jest:)

<br />Traktować taki sprzęt jako "referencyjne" źródło do cyfryzacji- strata czasu.<br />

Kopiowanie pływającego ,zniekształconego dżwieku na magnetofon cyfrowy? :))

Ps,IGNOROWAĆ!......

- no, tylko bez przesady proszę - miałem G8010 w latach 80-tych i pamiętam, że nieźle posuwał...:)

No ale pracował wtedy z MF100 reference Tenorela. To zupełnie coś innego niż za wysoki mechanicznie ortofon omb5.

Powtarzam. Słuchać można wszystkiego i mieć z tego niekłamaną satysfakcję. Ale utrwalanie na cyfrowym nośniku zniekształconego, nieprawidłowo odtworzonego dźwięku jest dla mnie analogiczne do nagrania za pomocą pokładowego mikrofonu grundiga MK232 warszawskiego koncertu Tangerine Dream jakie popełniłem w dzieciństwie. Tylko moje nagranie ma wartość historyczną, live bez montażu. Wciąż mam tę kasetę. Może sobie nagram na CD? Dobry pomysł dla wygody użytkowania.

Ps,IGNOROWAĆ!.....

A dlaczego? Nie ma powodu.

Przypomniałeś mi moje czasy kiedy za dzieciaka ja swojego MK235 stawiałem bokiem i opierałem mikrofonem o głośnik w Heliosie żeby sobie nagrać muzyczkę z TV bo nie wiedzieć czemu nie chciał nagrywać przez kabel DIN ;)

Nooo, fajnie było. Ja w tym czasie ogladałem TV z rubina 714. Nigdy nie eksplodował, bo wybuchały rubiny 202.

A po koncercie TD jeszcze przez tydzień czułem na klacie wszystkie kanty grundiga wyciśnięte przez tłum. Oczywiście magnetofon wniosłem nielegalnie pod kurtką. Kaseta Stilon Gorzów unikatowa C120, hihihi.

e tam gadanie,na wkładce otofona gra o wiele lepiej jak na MF100 i to czego wy oczekujecie to moi drodzy nie stać mnie na takie frykasy,a z mojego doświadczenia wiem że coś co jest bardzo drogie nie koniecznie musi dla kogoś grać lepiej

pamiętam pokoje audio z przepięknymi lampami oraz gramofonami z kryształu,na audio schow,uciekałem z tamtąd szybciej jak weszłem,dzwięk paskudny zamulony i grało jak gramofon bambino,natomiast bednar audio to kwintesencja i rozkosz dla uszu,a muzyka była z laptopa i jak to wytłumaczycie? jeden lubi blądynki a drugi brunetki,unitra 8010 to niezły gramofon i ludzie co go maja z wkładką at95 chwalą go sobie

jesli zgrałem płyty winylowe za pomocą starej wkładki na dcc i bardzo mi się podobała dynamika i dxwięk,to za pomocą nowego ortofona będzie lepiej

może dałem dupy z tą wkładką ortofona,sugerowałem się nowoczesnym wyglądem,mogłem zakupić badziewnego AT91 i było by po kłopocie,teraz zastanawiam się czy nie sprzedać mojego G8010 z tą wkładką,ludzie na takie gramofony w dobrym stanie polują,a moj jest po gruntownym tuningu i trzyma obroty świetnie.

Niestety strasznie mnie zniechęciliście do gramofonów i sam nioe wiem czy do 500zł będzie jakiś gramofon na allegro którego można bedzie wogóle słuchać,bo waszym zdaniem to chyba nawet za 5000bedzie dziadostwo

miałem kiedyś technicsa bd21 czy coś takiego z wkładką taką pomarańczową,grało to bardzo ładnie,ze wzmacniaczem yamahy,nie wiem czy wzmacniacz yamahy miał takie dobre pre ale było fajnie,może znowu kupię za 300zł takiego technicsa?

szkoda mi tylko pieniędzy na tego ortofona,120zł drogą nie chodzi a według was to ,popsuje płyty,dzwięk do kity i takie tam,przez was można wpędzić się w depresje:)

jak popełnie samobujstwo to dzięki wam!!

Weź chłopie przestań i nie bierz tak wszystkiego do siebie! Jak Ci dobrze gra to jest OK i się z tego ciesz bo to Ty masz być zadowolony.Poproś kogoś o ustawienie wkładki, a przy okazji nauczysz się i będziesz niezależny od nas.Potem słuchaj i ciesz się dźwiękiem bo życie jest za krótkie na takie pierdoły.Popatrz na Excela- szczęśliwy człowiek!

Weź chłopie przestań i nie bierz tak wszystkiego do siebie! Jak Ci dobrze gra to jest OK i się z tego ciesz bo to Ty masz być zadowolony.Poproś kogoś o ustawienie wkładki, a przy okazji nauczysz się i będziesz niezależny od nas.Potem słuchaj i ciesz się dźwiękiem bo życie jest za krótkie na takie pierdoły.Popatrz na Excela- szczęśliwy człowiek!

Od tego Pana zawsze uzyskiwałem jakieś normalne porady,czy to w przypadku "gównianego dcc " co dla niektórych czy to w przypadku gramofonu,pomimo tego że ma świetny sprzęt jak gdzieś już zdązyłem zauważyć,widocznie zna życie i pewnie nie zaczynał od najdroższych sprzętów na świecie jak niektórzy za takich się mają.

Mimo wszystko dziękuje za pomoc bo na tym forum sporo się nauczyłem o audio,bez niego nic bym nie wiedział

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ale się uparłeś, że wszyscy ci wciskają byś wydawał kasę. Zupełnie nic nie rozumiesz. Masz wydać tyle co masz z sensem, albo wcale :)

AT 95 jest lepsza od AT91 i ma wysokość podobną do MF więc zapewniłbyś lepsze warunki pracy wkładce.

Jak chcesz wydać 500zł na gramofon to da się trafić lepiej jak w Bernarda. I tyle.

czy może mi ktoś powiedzieć czy ta wkładka jest dobrze podłączona wzgledam kabelków?

chyba sprzedam tą wkładkę na rzecz bardziej zbliżonej do orginału AT95 cana ta sama,moja użyta była do 2szt płyt przez 15minut

dlatego ze mnie wystraszyliście ,złymi ustawieniami i psuciem igły i płyt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.