Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor hi end

verus

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę gorsza ale prostrza wersja to C89 w dwu i półdrożnej konstrukcji. C89 dajesz w kilku litrach dobrze wytłumionej obudowy zamkniętej. Kończy pracować na ok 120Hz i tam tniesz też bas. Idealnie sprawdził się tu 11-tka Etona. Odpada cięcie średniotonówki od dołu i ikład pracuje dobrze już ze stosunkowo prostymi zwrotnicami 1-go rzędu.

wiem o co chodzi. mam kogoś kto zrobi mi to bardzo dobrze - słuchałem konstrukcji na b.d głośnikach - zarówno 2 jaki i 3 droznych. inaczej nie porywałbym się w wyrzucanie pieniędzy w błoto. sprawdzone 100%

tak jak mówiłem-mnie chodzi o jak najlepszą koncepcję na kolumny - nie muszę się wgłębiać w elektronike.

dodanie etona to bedzie prawie jak avalon :-)

Eton wydaje się być naturalnym partenerem dla Accutona właśnie ze względu na to że sprawdził się zarówno w Avalonie jak i Kharmie i paru jeszcze innych. Robiłem kolumny z 11-tką Etona wraz z c89 i c12 i "zgrało" się wszystko idealnie przy prostej zwrotnicy I rz. Teraz mam na tapecie 8-880 z c79 i c12. Też zgrywa się świetnie ale zwrotnica to droga przez mękę próby, próby i próby. Wczoraz zmieniłem Etona na Excela i to rozwiązanie wydaje się lepsze (jakość basu). Jest pewien niedosyt (minimalny) niskich częstotliwości ale głośnik musi się jeszcze rozegrać, też trzeba jeszce trzeba poprawić zwrotnicę (na razie została z Etona - dopóki głośnik sie nie rozegra nie ma co kombinować) i w tej chwili nic pewnego w 100% nie mogę tu powiedzieć.

W Ascent inny Eton - 8-800:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robiłem zamieszczoną tam zwrotnicę - bez rewelacji, ale u mnie inne rozmieszczenie głosników i obudowa więc nie ma się czemu dziwić.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Sluchajcie, a moze w ukladzie ze sztywnymi glosnikami (rezonanse) i na tym poziomie cenowym bylby sens pomyslec o ukladzie aktywnym?

Np opartym na Behringerze DCX2496:

Ukryta Zawartość

Ceny od 360 USD w USA.

Toto poza dzieleniem na pasma potrafi korygowac charaterystyki czasowe (faza) i robic normalna korekcje. Z tego co widzialem, to na www.diyaudio.com sporo ludzi to chwalilo...

Do tego (w wersji 3droznej) np 4x Gainclone + 2xjakas mocniejsza koncowka do basu i sadze, ze efekt moglby byc dosc ciekawy. Oczywiscie mozna tez myslec o lampie itd...

Dodatkowo moznaby w tym wariancie pomyslec tez o open-baffle - korekcje mamy zalatwniona... Oczywiscie tylko w ukladzie 3 droznym.

Dodam, ze nie mam duzego doswiadczenia, czytuje tylko fora polskie i anglojezyczne i czasem zauwazam, ze pewne rozwiazania sa u nas nie znane lub ignorowane. Nie chwalac sie, bylem chyba jednym z pierwszych pytajacych o wrazenia z GainClonami - i jak sie rozwinelo ;-)

Pozdrawiam,

MichalG

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

witam,

miał ktos z panow doczynienia z taką konfiguracja fostexów?

Ukryta Zawartość

z checią umiliłbym sobie czas czytajac jak zbudowac taki monitor-niemonitor{?} może i budową...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.