Skocz do zawartości
IGNORED

Producienci sprzętu audio

Karolm5

Rekomendowane odpowiedzi

Szanown Panie i Panowie

Prosze o porade dla słabszych (m.in dla mnie) dotyczącą sprzetu audio. Chodzi mi głownie o to, ktore firmy produkują sprzet godny uwagi. Interesuja mnie wzmacniacze, ampilitunery, odtwarzacze CD oraz kolumny głosnikowe. Szczerze to nie znam sie na audio, a także nie wiem na co zwracać uwage przy wyborze. Do tej pory moim kryterium bylą głośność zestawu, ale jak zacząłem czytać forum moj swiatopogląd sie legł w gruzach :) i to jednak czystość brzmienia ma kluczowe znaczenie. Jesli ktos mialby chwilke czasu i mogl napisac odpowiedz na moje moze smieszne pytania to bylbym wzieczny. Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Karol

https://www.audiostereo.pl/topic/10227-producienci-sprz%C4%99tu-audio/

Pytanie kuriozalne nieco :). Jeśli czytasz forum to nie wiem czemu pytasz. no, ale niech tam. też jestem słabszy ale mam trochę czasu :)

(kolejność losowa)

amplitunery: denon, onkyo, marantz, harman/kardon, yamaha, pioneer, rotel, NAD

kolumny: B&W, paradigm, JBL, jamo, tannoy, celestion, cabasse, Acoustic Energy, koda, mission, avance, dali, elac, dynaudio, esa, JMLab, KEF, sonus faber, vienna acoustics, wharfedale

Pewnie coś pominąłem bardziej "nienormalnego" z kolumn. Poszukaj w wątkach typu "kolumny za 30 kzł" ;)

Tych najgorszych amplitunerów (panasonic, kenwood etc.) i najlepszych (tu dwie nazwy których nie pamiętam) nie wymieniłem.

Co do reszty zapytania niech opowiędzą się bardziej obyci :>

Uszanujmy wolę kolegi, niech nie idzie fama, żeśmy nie chciały pomóc..;)

• 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Tunery Kenwooda z II ołowy lat 70'tych i początku 80'tych to wciąż top. Robił też kiedyś chyba niezłe wzmacniacze (zetknąłem sie z entuzjastycznymi opiniami na temat niektórych). Niewymienione tu Sansui robiło w tym samym czasie bardzo dobre amplitunery (w tych zamierzchłych czasach zwane receiverami) a potem juz nie. Firmy miały swokje lepsze i gorsze okrfesy. Do tego te firmy, które produkowały dużo, robiły sprzęt dla różnych odbiorców. Stąd obok wybitnych trafiaja sie zupełnie bylejakie wyroby tej samej firmy. Ale o tym było i chyba jeszcze nie raz będzie na forum. Jak szukasz bardzo bezpiecznego zakupu to Naim - serwisuje nawet najstarsze swoje klocki.

NIe chcialbym zostac zle zrozumiany, mialem tu na mysli budzetowe zestawy tych wlasnie producentow ( i wielu innych ) dostepne w Media Markcie etc ktore w opisie maja podane 5 x 110 Watt a tak naprawde ( jak np. w przypadku JVC ) maja 5 x 15 i to w bardzo slabej jakosci, wyglad pomijam, komfort obslugi zerowy, mocowanie do kabli chyba 0,005 mm...totalna porazka...proponowalbym rozejrzec sie za uzywnymi modelami, nawet starszymi, za 200 euro mozna dostac uzywanego Marantza SR4300, za ta kase to poprostu rewelacyjny amplituner, wiem bo go mialem tylko zdychal przy moich Visatonach niestety...szkoda ze bylem na tyle glupi i go za bezcen ( wspomniane 200 euro ) sprzedalem, zamniast dokupic jakas koncowke mocy zeby go odciazyc...no coz madry Polak po szkodzie....

NIe chcialbym zostac zle zrozumiany, mialem tu na mysli budzetowe zestawy tych wlasnie producentow ( i wielu innych ) dostepne w Media Markcie etc ktore w opisie maja podane 5 x 110 Watt a tak naprawde ( jak np. w przypadku JVC ) maja 5 x 15 i to w bardzo slabej jakosci, wyglad pomijam, komfort obslugi zerowy, mocowanie do kabli chyba 0,005 mm...totalna porazka...proponowalbym rozejrzec sie za uzywnymi modelami, nawet starszymi, za 200 euro mozna dostac uzywanego Marantza SR4300, za ta kase to poprostu rewelacyjny amplituner, wiem bo go mialem tylko zdychal przy moich Visatonach niestety...szkoda ze bylem na tyle glupi i go za bezcen ( wspomniane 200 euro ) sprzedalem, zamniast dokupic jakas koncowke mocy zeby go odciazyc...no coz madry Polak po szkodzie....

Jąkała pyta się napotkanego faceta:

- Prze... prze... przepraszam, któ... któ... która go... go... godzina? Facet milczy, więc tamten odszedł. Starsza pani, słysząca tę "rozmowę" interweniuje: - Jak pan mógł, przecież ten człowiek jest chory, nieszczęśliwy itd. Na to facet: - Ja... ja... jakbym mu... mu... mu... odpowiedział t... t... to b... b... by m.... m.... mi chyba przyp...dolił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.