Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radiowy - zanika sygnał, brak wtyku?

gips

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem tuner radiowy Rotel 950BX i mam problem z podłączeniem do niego anteny. Jest z tyłu końcówka antenowa standardowa 75 Ohm ale zwykły wtyk do niej nie pasuje. Gość w sklepie zapodał mi coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i stwierdził, że będzie ok. Nie jest ok bo jest za gruby ten drucik w środku i nie wejdzie. Szukam i szukam na necie i widze, że nie ma specjalnych wtyków do tunerów. Więc jak niby podłaczyć kabel to radia?

Druga sprawa to zanikający sygnał na tym tunerze. Mam póki co podłączony kabel do tego tunera końcówką żeńską do żeńskiej. Dziwnym trafem to weszło bez problemów, ale na dłuższą metę tak nie będzie. Problem jest taki, że mam zaprogramowanych kilka stacji i po około godzinie, dwóch, nagle wszysko wywala, słychać tylko szum, nie ma sygnału na żadnej stacji. Po około kilkunastu minutach szumu wszystko znowu wraca. O co może chodzić?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

1. Wiele zachodnich tunerów ma inny rodzaj gniazda - potrzebny jest inny wtyk. W moim NAD C 425 jest to samo (patrz: grafika).

W niektórych sklepach RTV można jednak je bez problemu dostać - takie, w których "kołnierz" nachodzi na gniazdo w tunerze.

2. Miałem podobną sytuację z posiadanym kiedyś Technicsem: zanikanie, uciekanie fali, a w miejsce tego szum; po czasie samoczynnie ponownie "zaskakiwał" na zaprogramowane częstotliwości. Konieczna była wizyta w serwisie - uszkodzona była synteza częstotliwości.

Niemniej u Ciebie może być to spowodowane czym innym...

Mam ten sam tuner.

Potrzebujesz taki wtyk:

Ukryta Zawartość

Ja zabrałem tuner do sklepu z antenami i na miejscu dobrałem odpowiedni wtyk.

Co do drugiego problemu. Mam to samo. Dzisiaj oddałem tuner do naprawy.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 10 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.