Skocz do zawartości
IGNORED

Zaciemnienie ściany za ekranem projekcyjnym

piotrek179222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do was pytanie czy warto zaciemnić ścianę za ekranem projekcyjnym.

Projektor jaki posiadam to epson tw-480 (spotkałem się z opinią że w przypadku tego modelu może to pogorszyć komfort oglądania co mnie trochę dziwi) aktualny kolor ścian to prawie biały kremowy ,ekran projekcyjny posiada czarne obramowanie, maksymalnie planuje pomalować ścianę z ekranem oraz około 1.5m ścian i sufitu po bokach. Dodam jeszcze że projektor nie mógł być zamontowany idealnie Na wprost ekranu przez co po kalibracji rzuca nieme światło po za ekran (nie jest tego dużo ale starczy żeby przy ciemnych scenach trochę za bardzo rozświetlać boki)

CZY WARTO SIĘ W TO BAWIĆ I NA JAKI EFEKT KOŃCOWY MOŻNA LICZYĆ?

Jeżeli tak to proszę o podpowiedź czy lepiej czarną farbą (może jakaś konkretna nazwa, sam myślałem nad tablicową-producent twierdzi że nie odbija światła) czy tapetą?

Koszt oczywiście w miarę jak najtańszy :)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

(Z góry przepraszam jeżeli powstawiałem jakieś orty ale post pisałem na telefonie)

jak w kinie - im więcej ciemnych ścian tym lepiej dla Ciebie -

zwłaszcza sufit nad ekranem i ściany po bokach - na ziemię jakiś ciemny dywan

- jasna ściana wokół ekranu też działa jak rozjaśniacz - lepiej przyciemnić...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dobrze że dziwi cię to pogorszenie obrazu przy ciemnych kolorach bo to jakąś bzdurę ktoś ci wciskał.

Jeśli planujesz czarny fo Flugger Flutex 2S. Jest idealna do pomieszczeń z projektorem.

Warto się bawić a efekt to znaczna poprawa kontrastu. Zdziwisz się efektem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.