Skocz do zawartości
IGNORED

Bitstream i Dolby true hd

Drzymek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Zacząłem poważnie zastanawiać się nad wymianą amplitunera Denon 3805 na nowszy model, wyposażony w dekodery Dolby true hd i Dts HD Master Audio.

Tylko zastanawiam się czy odtwarzacz multimedialny jakim dysponuję (ferguson ariva 250combo) będzie potrafić odtworzyć film ze ścieżką DTS HD MA.

Do tej pory najbardziej gęstym formatem jaki używałem był DTS DISCRETE 6.1 i nie było żadnego problemu.

Odtwarzacz ma w opcjach dźwięku pozycję BITSTREAM I LPCM. Czy nie jest tak przypadkiem, że gdy mamy włączoną opcję BITSTREAM to dźwięk leci nieskompresowany w czystej postaci do amplitunera i dopiero tam jest dekodowany?

https://www.audiostereo.pl/topic/102401-bitstream-i-dolby-true-hd/

Chciałem się przerzucić na filmy w formacie DTS HD (co prawda zajmują ok 2,5x więcej miejsca, ale dla spektakularnego efektu warto).

Co do źródła: czy ma to jakieś znaczenie, że jest to tani odtwarzacz multimedialny skoro wypuszcza tylko bity do ampli, który je dekoduje?

Przecież w tym wypadku nie ma znaczenia jakość dekoderów w fergusonie... Na tym polega bitstream. chyba że się mylę...

Co do źródła: czy ma to jakieś znaczenie, że jest to tani odtwarzacz multimedialny skoro wypuszcza tylko bity do ampli, który je dekoduje?

Nie wszystkie odtwarzacze potrafią wypuścić "gęste" formaty dźwięku do amplitunera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.