Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe z blu ray do 1800

Maciek 123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tu świeżutkim użytkownikiem,

poszukuję do domu kina domowego z blu ray do 1800, chyba że mielibyście jakieś inne uwagi i propozycje to chętnie wysłucham. Kino to było by w salonie u mnie w domu gdzie salon ma ok. 30 m2 i jest on połączony z kuchnią i przejściem do innego pokoju a także sufit jest wysoki, więc za bardzo też nie wiem jak się za to zabrać.

Proszę o pomoc,

pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/102493-kino-domowe-z-blu-ray-do-1800/

Kolego kino w takiej cenie i to jeszcze do salonu 30-to metrowego ? W takiej cenie to możesz kupic jakiś "kombajn" z marketu, ze dwa razy tyle to tak ale nie niecałe dwa tysie,sam najtańszy ampli kosztuje ok tysiąca , no za 800-900 nowy się znajdzie a gdzie kolumny,najtańszy zestaw ok 1000 zł a gdzie odtwarzacz,a subwofer masakra i nie trzeba byc jakimś audiofilem czy kimś podobnym, po prostu żeby to "jakoś" grało musi ten minimum kosztowac, tym bardziej,że jest to taki duży salon, chyba,że myślisz o czymś używanym to allegro ,ceneo,skąpiec nie wiem a poza tym na pewno oprócz filmów będziesz(cie) słuchali muzyki, jakiej, to ważne bo kolumny dobiera się do słuchanej muzy,w jakich proporcjach będziesz (cie) słuchac muzy /oglądac filmy ( np 60 kino 40 muza) ja nie widzę w tej cenie żadnego zestawu, przykro,po prostu za mało kasy powiem tak nie żałuj na sprzęt bo jeśli ma on jakoś w miarę przyzwoicie grac niestety musi "trochę" kosztowac, za tą kasę kupiłbym jeden składnik no ewentualnie dwa, amplituner i odtwarzacz ( jakiś odtwarzający wszystkie formaty np LG lub Samsung są w przyzwoitych cenach ewentualnie Panasonic tylko nie wiem czy odtwarzacze Panasonica czytają wszystkie formaty a czy Ty będziesz kupował filmy czy inaczej to wygląda?bo jak będą to filmy z internetu to właśnie warto pomyślec o odtwarzaczu czytającym wszystko)a później nazbierałbym na kolumny i subwofer, ja mam 25 metrowy pokój i żeby go nagłośnic też muszę "trochę" wydac (i wcale nie chodzi tu o dawanie czadu), a kupuję po trochu,kolumny kupiłem Taga Harmony 606 v.3 zestaw 5.0 dałem 1100 zł,za niedługo będę miał suba no tu jest ponad dwa razy tyle i amplituner też będzie dwa razy tyle, jeśli chodzi o amplituner fakt mógłbym kupic taki za wspomniane 800-900 zł ale nie chcę już raz tak kupiłem i do teraz żałuję,odtwarzacz bluray mam Philipsa BDP9600 ja nie narzekam na niego a udało mi się go kupic w przecenie za 1000 zł nie wiem dla czego ale złapałem okazję bo gdy wchodził na rynek kosztował prawie dwa tys ( wziąłem go dla tego , że potrzebowałem odtwarzacza z wyjściem analogowym 5 lub 7.1 gdyż w tej chwili mam ampli bez dekoderów ale z funkcją wzmacniacza wielokanałowego a takie z takimi wyjściami kosztują trochę więcej ponad dwa tys) więc nie jest to taka prosta sprawa jak Ci się wydaje , bo mam 1800 zł i chcę kino domowe nie tędy droga bo uwierz mi będziesz później narzekał pozdrawiam

Adek45 dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A jakiś godny polecenia "kombajn" gdyż ciężko mi będzie kompletować zestaw samemu? Nie patrząc na to co wcześniej pisałem że do 1800 zł :)

A co sądzicie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na forum audiostereo jest maniera do wychwalania sprzetu klasy premium, wobec czego nie jest to dobre źródło wiedzy, której szukasz. Podejrzewam, że nikt stąd nie widział , tudzież nie słuchał, tego zestawu sony.

Twoje pomieszczenie jest otwarte oraz zapewne nigdy nie bedzie przystosowane do sensownego kina domowego, wiec wydaje sie byc sensowne zrezygnowanie z prób odtwarzania dzwieku przestrzennego. Mozliwe jest ze nie dosc, ze nie zadowoli, to takze bedzie dokuczliwy. Warto zainwestować w zestaw 2.1 - czyli zestawy głośnikowe na kanały przednie oraz subwoofer. Ponadto musisz wiedzieć, że muzyka zazwyczaj powinna być odtwarzana w stereo, tak by scena była kształtowana przed Tobą i wcale nie poprawisz odczuć przy większej ilości kanałów - wręcz przeciwnie.

Jak wiele innych, sprzęt audio potrafi sporo stracic na wartosci w momencie zakupu, natomiast można powiedzieć, że się nie zużywa, jedynie wchodzą nowsze technologie. Jednakże ostatnimi czasy nic takiego sie nie zdarzyło. Warto więc zastanowić się nad sprzętem 'z poprzedniego sezonu', który bardzo możliwe, że będzie nietknięty.

Ciężko trafić na porządny zestaw cały sam w sobie, który zadowoli, choć wcale nie należy uważać, że będzie on nieprzyjemny dla osoby, która nie jest wielkiem koneserem.

Wobec powyższego, oraz tak jak pisał przedmówca, lepszym sposobem jest podzielenie zakupu na pojedyncze jednostki:

1. odtwarzacz

2. wzmacniacz

3. monitory

(4. ewentualny subwoofer)

W tym przypadku wydaje sie, ze dobrym wyborem pierwszego punktu bedzie sprzet popularny, który możemy dobrać następująco, wg gustów nawet wizualnych (warto przejść się do sklepu RTV w celu obejrzenia):

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o punkt drugi, szukałbym rozwiązania używanego, z wejściami HDMI oraz wyjściem HDMI.

Punkt trzeci jest bardzo ważny i tu można sugerować się opiniami forum, ponieważ można dostać zestawy już w zasięgu tutejszych opinii, jak np czesto wspominane tannoy m1.

Ukryta Zawartość

Cześc zestawik ładny i ten S-Master ( cyfrowy wzmacniacz ) ,słuchałem już sprzętu Sony z tym wzmakiem gra to ładnie ale niestety soyano ma trochę racji w pierwszych dwóch wersach, z dalszym bym nie za bardzo się zgodził , nie wiem też w jakim stopniu zależy Ci na jakości kupionego sprzętu i w dalszym ciągu namawiam do kupowania na "raty" , wpisz w ceneo jakiś "klocek" np.Yamaha RX-V 673 i wciśnij : porównaj ceny wyskoczy Ci wtedy rząd sklepów a dalej już wiadomo,podzwonic , popytac , zapisac , wrócic tu w końcu nie kupujesz tego na rok prawda a na jakiś dłuższy czas szkoda wydac kase i miec niedosyt i tu właśnie znowu zgodzę się z przedmówcą sprzęt wcześniejszej wersji niewiele różni się od nowych linii ( jak ta Yamaha ) i można nabyc po okazyjnej cenie nowe "klocki" z wyższej półki , nie będziesz sam kompletował poradzimy Ci ( tak myśle ) a gdy wpiszesz tą Yamahę lub inny "klocek" w ceneo wyskoczą nawet zestawy z kolumnami i odtwarzaczami, jest tam też fajny zestaw z kolumnami Klipsh F20 a z F10-tkami byłoby taniej a też niezłe,jest tego multum kolego w necie ,zestaw z kolumnami Boston Acoustic, z Wharfedale, z Heco,długo by pisac pozdrawiam.

Hej a wszystko w sumie zależy od rodzaju słuchanej muzy gdyż te frontowe kolumny biorą to na siebie bo jak zauważył przedmówca muzy słucha się w stereo a przynajmniej powinno ( chyba,że koncert na dvd lub blu-ray), pewnie,można kupic zestaw 5.0 za tysiąc (ja mam taki) i nasłuchac się,że to wogóle nie gra,itd itd moim zdaniem i dla mnie grają dobrze, i jak pisał przedmówca ( soyano ) zaraz padną gromy na mnie ,że na pewno nie słyszałem innych kolumn ,że nie wiem co to prawdziwy dźwięk itd itd ,a ja odpowiadam,słyszałem tylko kilka i to jeszcze z takich można powiedziec budrzetówek jak to niektórzy zapewne określą ale na miarę swoich możliwości,nie rzucam się z motyką na słońce,pewnie , że chciałbym posłuchac jakiegoś Hi--End-u ( raz przypadkiem słuchałem elektrostatów Martina Logana nie wiem jaki model ,przyszedł gośc i chciał kupic jakiś konkretny sprzęt,powiem tak, ja pier**le ,wywarły na mnie takie wrażenie , że zapewne nie zapomne tego brzmienia nigdy , nie przypuszczałem , że elektrostaty "tak" potrafią zagrac mistrzostwo świata ))ale i tak wybranych przeze mnie ale nic poza tym stoję twardo na ziemi i nie bujam w obłokach, aktualnie nie stac mnie na kolumny za kilka kilkanaście tysięcy za parę nie mówiac za sztukę i "klocki" za kilka tysi za sztukę choc jestem nieludzko napalony na Cambridge Audio no ale kasa i tu jest największy ból. Więc myślę, że i Tobie nie łatwo jest nazbierac kasy na tyle szybko ,żeby skończyc kompletowanie zestawu nim pierwsza kupiona częśc stanie się starocią. Nie ma się czego wstydzic nie wszyscy zarabiają kilka tysięcy na miesiąc. A myślę,że żyłowanie się tylko po to żeby później szpanowac ,że ma sie kino za kilkanaście tysięcy hm lub kilkadziesiat przed np. kolegami sąsiadami ludźmi w sieci itd itp mija sie z celem . Niestety w takim salonie (30 m2)kolumny przednie muszą miec jakiegoś kopa ( wspomniane słuchanie muzy w stereo, przednie główne kanały ) , żeby to jakoś grało więc trzeba patrzec na kolumny z dosyc sporym zapasem mocy w RMS , co najmniej powyżej stu wat , zwrócic uwagę na pasmo przenoszenia i na dolną granicę na poziomie 40-45 Hz , jak będzie niżej będzie lepiej no i na skutecznośc która myślę powinna oscylowac w granicach 90 dB, najlepiej powyżej, już "tu" na forum ktoś pytał o sprzęt do 3 tys i padły wspomniane przeze mnie Tagi 606 w parze z Pioneerem 527 i BDP 150 i w tym przedziale cenowym ludziska powiadali , że będzie dobrze, można też skompletowac coś z Yamahą ale odtwarzacz Pionka ciągnie wszystkie formaty ,ma niezłe audio ( jak to ktoś napisał ) zapewne dlatego,że czyta SACD, niestety mało jest firm , które w tym przedziale cenowym dają możliwości odtwarzania wszystkiego ( mkv,flac) i na dokładkę Wi-Fi,SACD, .Ostatnio Taga wypuściła o półkę wyższy model TA-V 806 z 20-to cm głośnikami basowymi i myślę,ze te by pasiły do Twojego salonu z tego przedziału cenowego, 606-tki mają niby malutkie "basowce" ( 13cm) ale zależy jakiej muzy słucham ,w jednej jest ok w innej za mało , ostatnio oglądałem Burlesque z Christiną Aquilera i Sher i moje kolumienki wprowadziły mnie w szok, o taki bas mi chodził,głęboki, mocny sprężysty bas, no zajebisty i niby 13-tki, na koncercie Shillera niejednokrotnie musiałem ściszyc gdyż tak niski bas mógłby mi spowodowac "wyplucie" głośników, ciszej było lepiej ,wiec za słabe myślę,że te 806 byłyby lepsze , bardzo ładnie detalicznie , czyściutko grają kolumny Monitor Audio co ludzie sądzą o nich np z serii M lub MR bo BX są "trochę" droższe to na razie na tyle jak "mówiłem" temat rzeka

Ze wszystkich firm jakie znam żadna oprócz Pionka nie daje możliwości odtwarzania wszystkiego w tak przystępnej cenie, jak amplitunery są w deche ( te do 2 tys.)) to odtwarzacze ,żeby "pociągnęły" wszystko i miały dużo "na pokładzie" kosztują grubo ponad 2 tys więc tylko odtwarzacz Pionka BDP 150 można podpiąc do budrzetowego amplitunera. A co ludzie sądzą o kolumnach firmy M-Audio ( nie mylic z Monitor Audio ) np. M-Audio Classic HCS 9920 mk3 też fajnie grają , słuchałem, przedział cenowy Tagi.Parametry też niczego sobie. A moze ktoś ma lub słuchał tych 806-ek Tagi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.