Skocz do zawartości
IGNORED

Niski pokój, jakie kolumny wybrac??

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Widze ze ostatnio było troche wypowiedzi o kolumnach podlogowych do 18m2 pokoju i o kolumnach do małego pokoju... Ja mam problem innej natury. Przeprowadzam sie do krakowa, a moje mieszkanie bedzie na poddaszu. Pokój odsłuchowy ma wymiary ok 18 m2 ale jest niski, w najwyzszym miejscu ma ok 2.1 metra a w najnizszym ok 1.8- 1.9m. Jakie wybrać kolumny?? Mam ładne i bardzo odpowiadajace mi podstawkowce które grają w pokoju niecale 9 m2 i wydaje mi sie ze do 18 m2 beda juz za małe bo lubie sporo basu. Co mi mozecie doradzic?? Co kupic, podstawkowce czy podlogówki?? Lubie cieple brzmienie z dorbym basem i niezbyt ostrymi wysokimi tonami. Gotowka jaka moge przeznaczyc na zakup kolumn to ok 2.5 kzl. Jezeli chodzi o podstawkowce to zastanawiałem sie na dynaudio adudience 42 lub 52. Jezeli to maja byc podlogówki to myslalem nad: Vienna Acustics Bach, Phonar P20s, Dynaudio audience 122. Dodam że mieszkam w malym miescie gdzie nie mam mozliwosci odsluchania zadnych z tych kolum.

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/10286-niski-pok%C3%B3j-jakie-kolumny-wybrac/

jaja sobie robisz??

bawiłem sie w kino domowe przez dwa lata i wreszcie na stereo sie przerzuciłem jakis czas temu a ty mi teraz suba doradzasz... Hmm moze to i dobra opcja ale jednak wole bez suba...

Gorek wydaje Ci sie. To troche tak jakbys kupowal zone przez intenet ;-) Jak bedziesz mieszkal w Krakowie to zobaczysz czy 'ladne podstawkowce dobrze graja' a i sklepow jest chyba troche w krolewskim miescie ;-)

Optowalbym za podstawkowcami - wyprobuj te ktore masz. Sam slucham w pomieszczeniu o podobnej powierzchni (17m2) i wysokosci (2.2m). Nie sluchalem jeszcze podstawkowcow w tym pomieszczeniu, ale przerabiam w nim druga pare malych podlogowcow. Efekty: wzbudzajacy sie niski bas (to tez pod wplywem sosnowej podlogi na legarach, bez wypelnienia miedzy nimi), spora ilosc odbic (sciana naprzeciw kolumn z duzym oknem), przy glosniejszym sluchaniu czuc, ze dzwiek sie "dusi". Na razie kolumny stoja na grubych podstawkach z granitu w ukladzie: wykladzina - kamlot - wykladzina - kolumna, w ten sposob podloga sie mniej "wzbudza". Nadmiar basu zlikwidowalem audiofilska metoda zapchania bass refleksu... troche pomoglo.

We wrzesniu zaczne bawic sie w akustyke tego pomieszczenia (na tyle na ile WAF pozwoli) - jakies zaslony/kotary na sciane z oknem, cos w rogi pokoju za kolumnami (ABC Soundlab?) - zobacze na ile to pomoze.

Jesli nie to zaczne rozgladac sie za podstawkowcami.

jak policzysz kubature tego pokoju to wychodzi na to, ze jest ona +/- taka jak pokoju o powierzchni ok. 13-14m2 o standardowej wysokosci, rozmiar raczej "monitorowy", niz "podlogowy".

No juz totalnie wiem wiem co zrobic. Bo w domu mam duzy pokoj (rodziców) o podobnych wymiarach (20m2) jak ten w Krakowie. Postawiłem tam kolumny poprostu są za małe do takiego pomieszczenia. Nie wiem jak duzy wplyw bedzie miala wysokość pokoju do ktorego sie przeprowadzam...

>Gorek: Powierzchnia pokoju Twoich rodzicow jest raptem 11% wieksza niz tego w Krakowie, ale jego kubatura (zakladajac wysokosc 2.70m) jest wieksza o ok. 50% wieksza. Gdybys tych monitorow poslucha u siebie, zabrzmialyby inaczej. Poza tym - monitor monitorowi nierowny. Z zalem musialem pozbyc sie Phoebe, bo zaczynaly grac pelnym pasmem dopiero kiedy robilo sie naprawde za glosno u mnie, teraz mam kolumny wieksze (choc tez dwudrozne) i jest lepiej. A nie daloby sie wypozyczyc tych Dynaudio i posluchac w tym pomieszczeniu?

PS O subie zapomnij.... ;)

>pawelm: Probowalem zatkac te b-r gabka, ale niebylo to bardzo skuteczne. W akcie desperacji zastosowalem metode wspominana tu na forum - wetknalem tam po skarpecie (czystej, w czrnym kolorze zeby sie komponowalo z membranami) i .... pomoglo.

>Gorek: Powierzchnia pokoju Twoich rodzicow jest raptem 11% wieksza niz tego w Krakowie, ale jego kubatura (zakladajac wysokosc 2.70m) jest wieksza o ok. 50% wieksza. Gdybys tych monitorow poslucha u siebie, zabrzmialyby inaczej. Poza tym - monitor monitorowi nierowny. Z zalem musialem pozbyc sie Phoebe, bo zaczynaly grac pelnym pasmem dopiero kiedy robilo sie naprawde za glosno u mnie, teraz mam kolumny wieksze (choc tez dwudrozne) i jest lepiej. A nie daloby sie wypozyczyc tych Dynaudio i posluchac w tym pomieszczeniu?

PS O subie zapomnij.... ;)

>pawelm: Probowalem zatkac te b-r gabka, ale nie bylo to bardzo skuteczne. W akcie desperacji zastosowalem metode wspominana tu na forum - wetknalem tam po skarpecie (czystej, w czrnym kolorze zeby sie komponowalo z membranami) i .... pomoglo.

gorek666-> Logiczne dla mnie jest , by poczekac az przeprowadzisz sie i posluchac kolumn juz w nowym mieszkaniu. Mam nadzieje, ze w Krakowie beda jakies przyjazne sklepy z kolumnami.

Co do suba, to nie zartowalem. Nie mowie o popiedujacym kufrze do kina domowego, lecz dobrym subie skonstruowanym z mysla o muzyce. Jesli lubisz swoje obecne kolumny to moze byc to akurat rozwiazanie, ktore pozytywnie Cie zaskoczy. Stereotyp , ze sub jest tylko do kina jest powszechny a nieslusznie.

Wiele dobrych i drogich kolumn to w uproszczeniu, nic innego jak monitory stojace na subach.

>Parsec: Nie odradzam suba, ze wzgledu na K-Domowe uprzedzenia. Uwazam, ze moze byc za duzo basu. A tak w ogole to najlepsza rada to ta o wypozyczeniu kolumn i posluchaniu juz w nowym lokum.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.