Skocz do zawartości
IGNORED

iRiver imp550 -tylko przenośna zabawka ?

viking

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu posiadam amplituner ONKYO TX-SR 501 i ....... -no właśnie, nic :(, stąd też wypływają moje obecne problemy, gdyż pomijając walory dźwiękowe jeden segment trochę głupio wygląda :) .

Czy wymieniony w temacie przenośny playerek w tej jakości wykonania i przedziale cenowym (jak na grajek cd/mp3 ok. 900 zł to całkiem sporo) ma szansę dorównać niewiele droższym odtwarzaczom cd jak ONKYO DS 7211 czy DENON DCD 425 -nad którymi się zastanawiam, czy pozostaje jedynie ciekawą zabawką która nie ma nic wspólnego z dźwiękiem, szczególnie jako żródło dla ampa? Nie chodzi mi o przesadnie dokładne porównanie a jedyine o stwierdzenie do jakiego stopnia ustępuje on w/w segmentom. Tym, co skłania mnie do takiego porównania jest wyjście optyczne w które wyposażony jest iRiver, co jest żadkością w tego typu sprzętach. Po usłyszeniu kilku sprzeczmych opinii postanowiłem wrócić do źródeł :) i zapytać Was.

Zanim mine zjedziecie za głupi temat :) na koniec pragnę dodać, że jestem w tych sprawach kompletnym laikiem a dla kogoś o takiej (nie)wiedzy jak ja posiadanie przez sprzęt optyka robi wrażenie. Poza tym gdyby iRiver nie "wychylał sie w dół" miałbym 2 w 1 -sprzęt zrówno w domu jak i poza nim.

Nie chcialbym tu nagabywac na zakup "550",ale gdybym mial amplituner za wzamcniacz i taka wlasnie sume pieniedzy,raczej bym nie szukal dalej,mowie o nowych zrodlach dzwieku.

"550" mam juz od ponad 9 miesiecy,bywalo ze podlaczalem do niego wielokroc swoje beyery 880, i to gra,nie ma moze poteznego i glebokiego basu( jedyny minus,jak dla mnie), ale jest to sprzet wybitnie przejrzysty(jak na przenosne zrodlo) i ma naprawde dobra przestrzen, a i jeszcze jedno,nie slyszalem jak dotad rownie neutralnego i spojnie grajacego discmana( osluchalem sie naprawde sporo roznosci nim kupilem tenze model).

Pamietam jak swego czasu przytargalem do domu na odsluch ( dla ciekawosci) Marantza 7300,sluchalem na wyjsciu sluchawkowym,wlasnie z dt 880,no i bylo lepiej,duzo poteznieszy i dlebszy bas,znacznie lepsza makrodynamika,ale calosciowo,bylem lekko rozczarowany niewielkim przyrostem radosci ze sluchania na owym zrodle w porownaniu do iRivera, oddalem 7300 bez zalu.

-->KoRnik

zastanawiam się nad jakimś "portable" dla siebie, porównywałeś jakieś przenośne CD?

jakich słuchawek używasz?

ja znajomej do discmana kupiłem sportapro Kosa, całkiem przyjemne,

Pociągnę troszkę ten temacik, choć na audiofilskim forum to faux pas...

Według moich obliczeń iriver 550 ma tę zaletę, że (przynajmniej w jednym trybie) przechowuje muzykę w pamięci antishockowej bez kompresji. Obliczenia tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponadto, iriver jest polecany (spośród przenośnych CD playerów) przez HeadRoom:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz -> Test powinien ukazać się w HFiM w najbliższym czasie. Sam wybrałbym rzeczonego Panasonica (i nie wiem, czy tego nie zrobię, chociaż już mam jakiegoś tam discmana. !! Sorry, przenośny odtwarzacz płyt kompaktowych !!). Słuchałem tego z Sennheiserami HD-600 (!) i PX-100, bo akurat nie było w MM PX-200. Bardzo sympatyczne słuchawki. Pozdr.

Wracajac do audiofilizmu: ja tam bym bardzo chcial, zeby plyty z moja ulubiona muzyka brzmialy jak 'Ray of Light', 'Music' i 'American Life'. Jak w Shreku 'troche to zaniedbane, ale jaka dzielnica!', tylko odwrotnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.