Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Re: pastwa, 15 Sty 2007, 18:12

>Graaf,

>

>Nie wiem jak dla innych,ale 580 a 600 dla mnie roznia sie dosc wyraznie,580 sa jakies takie

>kapciane/sniete.

>Hd 600 graja znacznie dynamiczniej(bardziej porywczo) i z lepszym basem,tak z grubsza.

moze tak, ale nie o to mi chodzi, nie to mnie irytuje w tej szkole dzwieku, nie chodzi o bas i dynamike tylko o srednice i soprany, oczywiscie tez tak z grubsza

pozdr.!

graaf

Dla wszystkich zainteresowanych wrzucam link z Forum NAIM'a gdzie jeden z forumowiczów testuje min. Grado 1000, HD 650 z najlepszą elektroniką Naim'a (CD555 jako źródło, wzmacniacz Headline + zailacz HI-CAP2).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam,

zdezintegrowany_3PO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zdezintegrowany_3PO

Dziękuję za ciekawy odsyłacz. Niezłe perspektywy w jego świetle dla Grado GS-1000.

A odtwarzacz Naima 555 wg. Niemców lepszy od Linna Sondeka. Pozazdrościć takiego źródła.

Również dziękuję. Zdecydowałem się na headline'a ( jeszcze nie wiem z jakim zasilaczem ). A słuchawki to jednak odsłucham jak wszystko będzie już na miejscu. Pewnie trochę to potrwa. Przestałem się upierać przy AKG 701. Dziękuję za pomoc. Wrócę do tematu słuchawek po zakupie Naima.

Skibus -->

Zmartwię Cię .. będziesz musiał jeszcze dokupić specjalny kabelek którym połączysz Headline z zasilaczem.

Ten kabelek nazywa się SLIC.

Z tego co wiem nie ma go w komplecie (chociaż tutaj mam niesprawdzone informacje).

Pamiętaj że możesz wybrać headline z wyjściami RCA lub DIN.... jeśli wybierzesz DIN'y będziesz mógł korzystać jedynie z CD Naima :) RCA to dostęp do wszystkich źródeł :)

Jeśli jesteś już fanem Naim'a bierz headline z DIN'ami .... najwyżej Piotr Ryka przyjedzie do Ciebie z Grado na odsłuch ;)

zdezi

Wydaje mi się, że muszę z wyjściami RCA, bo wyjście Din jest podłączone ze wzmacniaczem. Przekładanie kabli odpada. Przyznam, że na razie jestem trochę zakręcony połączeniami Naima i nie wiem czy dobrze myślę.

Najlepiej gdybym to mógł gdzieś obejrzeć podłączone. Może ma ktoś zdjęcie podłączonego zestawu ( CD5i lub CD5x, nait5i, headline, FlatCap2 lub podobne ? )

Skibus -->

Niestety na chwilę obecną nie działa strona NAIM'a a tam na 100% są wszystkie instrukcje (w tym także do headline).

Odnośnie tych DIN ... faktycznie ... dopiero teraz spojrzałem że masz jedno wyjście RCA I jedno DIN i nie bardzo miałbyś się gdzie podpiąć (u mnie można wykorzystać jeszcze inne gniazda - tzw. AUX).

Jak coś znajdę to wrzucę Ci informację na priva.

zdezi

Inbstrukcje mam ściągnięte. Niestety nie ma jednoznacznie pokazanego połączenia HeadLine z Nait 5i lub cd5i ( cd5x ). Jest etylko ogólne odwołanie do Dina 3,4 lub 5. Fajnie, ale u mnie takiego nie ma. A podłaczenie bezpośrednio z Cd jest tylko opisane tylkoprzez Dina ( a nie ma nic co zrobić jak jest zajęty )

Skibus -->

oto odpowiedź :

You need to connect the Headline to a Tape Out socket. On the Nait 5i this is handled through RCA phono sockets.

The Headline is supplied with a captive lead - terminated in a 5 pin DIN plug. Your dealer needs to cut this off and fit 2 x RCA phono plugs. This is simple enough - he will need to use some heatshrink to make a neat job of it.

Skibus -->

Przed zakupem podpytaj dealera by się upewnić jak będzie najlepiej ... lub po prostu zapytaj na Forum Naima :)

Tam naprawdę jest kilka osób obeznanych z Naim'em :)

zdezi

Już się zarejestrowałem. Czekam na akceptację. Forum fajne, dużo informacji, ale bez pełnego dostępu to nawet wyszukiwarka nie działa :(

Skibus -->

Zastanawiam się nad tym Twoim połączeniem ..... i mam probem :(

Bo naprawdę nie wiem jak podłączysz flatcapa i headlina ze wzmacniaczem i CD w jedną całość.

Poszukaj tych informacji ...

zdezi

A więc Grado GS-1000 jednak przybędą. Są zamówione i powinny się pojawić w połowie lutego. Wygrzeją je i dadzą mi do testowania. Bardzo miło, byle nie wyszło jak z darkulową Audio-Technicą.

Piotrze, czyli wygrzewanie to jakis tydzien, dwa (jak mysle), wiec Twoj opis pojawi sie gdzies na poczatku marca, czy tak? Na jak dlugi okres pozycza ci je? - chodzi o to, zeby i u ciebie sie wygrzaly.

Wstrzymywalem sie dlugi czas ze zmiana sluchawek ale teraz poczekam jeszcze te kilka tygodni bo ciekaw jestem twojej opinii. Tym bardziej, ze masz doskonaly wzmacniacz. Pozdrawiam.

Royber, bardzo chetnie bym cos napisal o dzwieku tyle tylko, ze problem polega na tym, ze u mnie najwiecej szumu zrobily lampy. Chcialem napisac cos o tych nowych lampach w watku "Duch w lampie" ale gdy tylko napisalem cos o jednej z nich juz naskoczono na mnie, ze tak nie moze byc. Sens byl tego taki, ze najpredzej wyszedlem na durnia kupujac stare lampy, bo roznicy nie powinienem slyszec. Wiec stracilem ochote na pisanie o dzwieku.

Chyba zreszta Piotr by sie na mnie obrazil gdybym o wzmacniaczach napisal w watku o sluchawkach. A draznic Go nie chce bo czekam z niecierpliwoscia na ten test nowych, przesadnie drogich Grado.

andrzej paszkowski

Przyjadą do Warszawy w połowie lutego. Prosiłem, by je najpierw parę dni wygrzałi i na tym stanęło. Zatem koło dwudziestego powinny być u mnie. Jeszcze je trochę pogrzeję, bo coraz liczniejsze są głosy o konieczności wygrzewania przez 400 godzim, co w przypadku moich lamp 2A3 Full Music całkowicie potwierdzam, a potem oczywiście staranne odsłuchy i recenzja, tak na sam koniec lutego myślę, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Ależ Andrzeju!

Nie rób ze mnie demona. W żadnym razie się nie obrażę, jak napiszesz, prędzej, jak nie napiszesz. Masz dwa wątki do wyboru - wzmacniacze i słuchawki.

Ta opinia "znawców" o lamach 5AR4, że nie mogą wpływać na dźwięk, jest bardzo głupia. W T-H mają wpływ ogromny.

>A czy bedziesz miec szanse na dluzsze posluchanie topowych Beyerdynamicow (modeli 880 oraz 990)?

Bardzo chętnie bym ich posłuchał, ale w Krakowie nie ma. Wielka szkoda. Może ktoś ma dojście do dystrybutora? Słuchałem przez chwilę tylko 880 (i nowych, i starych) i mogę powiezieć, że jedne i drugie są bardzo dobre - szczegółowe, bogate brzmieniowo i melodyjne. Bardzo dobre są też nowe Grado 325i.

OK, wiec dajcie mi tylko troche czasu poniewaz jestem w srodku odsluchow kombinacji z druga lampa 12au7. Niedlugo cos napisze, chyba lepiej w watku o wzmacniaczach, tak by pasowalo.

• Pokaż nowe odpowiedzi