Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade wzmacniacza dla głośników B&W DM 603 S3

Marcin Szatkowski

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Jestem posiadaczem kolumn DM 603 S3. Zasilam je HK 970 (i CD HD 970, i HTPC poprzez optyczny SPDIF przez CD). Moje osobiste wrażenia po kilku latach użytkowania: wzmacniacz jest za słaby dla tych głośników, przynajmniej jeśli chodzi o niskie tony (co dodatkowo dobija słaba akustyka mojego pokoju dla niskich tonów). Słucham coraz więcej muzyki z "bezstratnych" źródeł cyfrowych, co powoduje, że coraz więcej wykorzystuje DAC odtwarzacza CD (który jest IMHO wyśmienity).

Ale planuję zmniejszyć ilość urządzeń na mojej półce do 2 (i zmienić pomieszczenie do odsłuchu): wzmacniacz i dobrej jakości HTPC. Rozmyślam i mam kilka dylematów.

1. Stereo (lub 2.1) z wejściem cyfrowym (optycznym, idealnie, gdyby miał HDMI) czy AVR? Widziałem parę udziwnień AVR typu 2.1 z wbudowanym odtwarzaczem Blue ray w jednym pudełku. Panowała (może panuje nadal) kiedyś opinia, że AVR jest dużo gorszej jakości od stereo, ale czy zestaw 2.1 również? Chodzi mi po głowie subwoofer (może dlatego, że mało mi basu :) stąd pomysł na 2.1).

2. Jeśli stereo: chodził mi po głowie HK 990, ale zniknął z europejskich stron Harmana (mam obawy czy Harman kończy ze stereo bo od kilku lat nic się u niego w tej grupie nie pojawiło). Czy byłaby jakaś dobra alternatywa dla HK 990 pasująca do tych głośników (o mocy 150wpc przy 8ohm)?

3. Jeśli AVR to co?

Prośba o wasze rady, bo nie wiem na co zacząć polować.

Pozdrawiam,

Marcin

"Silny wzmacniacz" i oddawanie tej mocy na pasywnych elementach zwrotnicy w postaci ciepła, czy na grzaniu głośnika niskotonowego sygnałami kilku-kilkunasto hercowymi jest czystym marnotrawstwem. Lepiej kupić jakieś dobre aktywne, trój+ drożne kolumny (pokroju ADAM S3X-V) i nie będzie myśli "czy wzmacniacz jest za słaby".

Dzięki Kyle, ale kolumn nie zmienię. Uwielbiam ich brzmienie (poza tym basem). Szczególnie saksofon brzmi na nich cudownie. Wszędzie o nich piszą, że mają potężny bas, więc uważam, że to wina: a) słabego wzmacniacza b) akustyki pokoju. Chcę załatwić dwie pieczenie na jednym ogniu.

Ricky: Onkyo A-8850 raczej nie jest jakoś szczególnie mocniejszy od mojego obecnego HK970. Budżet: czytałeś dokładnie mój post?.

Witam,ja również mam kolumny B&W,w pierwszym pomieszczeniu są B&W 802nt na frontach,zasilane Onkyo TX-DS989,a wcześniej posiadałem najwyższe modele yamahy i denona najeżone wejściami hdmi nikomu ani niczemu niepotrzebnymi za kupe kasy.Denon był oddawany 3 razy na gwarancji bo nie radził sobie z tymi kolumnami i sie wyłączał.Jak już zakupiłem onkyo A-8850 to z ciekawości podłączyłem go do tych kolumn i o dziwo brzmienie nie było płytkie i zamulone jak 20 letni dżem:).Ale mój amplituner gra lepiej od tego wzmacniacza,lecz ten amplituner KD był poddany modyfikacji na moje życzenie i gra jak dobry wzmacniacz stereo:)

Reasumując,nie wiem czego szukasz.Bo jeśli bajerów w rodzaju HDMI,USB.to za jakiś czas znowu pojawi się post w stylu "niedawno kupiłem wzmacniacz ale gra to gorzej od mojej starej unitry" na co to zmienić żeby było dobrze.Pisze to Tobie bo sam to przeżyłem :|.Moim zdaniem jedyne co dzisiaj jest godne uwagi,żeby kupić nowe to kolumny,a sprzęt typu wzmacniacz itp to tania manufaktura chińska w której liczy się tylko zysk i przyciągnięcie klienta bajerami i błyszczącym plastikiem który po kilku latach zamieni się w kupę bezwartościowego badziewia za parę zł.

Dzięki za radę: żeby było jasne szukam wzmacniacza o min. 120w na kanał przy 8ohm z wejściem cyfromwym (najlepiej spdif). Czy ktoś może mi coś jeszcze polecić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.