Skocz do zawartości
IGNORED

tuning ESA Ostinato ^2

bast3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od kilku lat uzytkuje kolumny ESA Ostinato ^2 podlaczone do Primare I21. Jak na sprzet ustawiony w dziennym pokoju gra to naprawde przyzwoicie. Przegladajac forum znalazlem watek, w ktorym uzytkownicy tych kolumn usuwali blaszki laczace styki (kolumny sa bi-wire), twierdzac, ze poprawia to znaczaco jakosc brzmienia - pisali o tym Elberoth, leszek.30 i inni.

Mam zasadnicze pytanie, czy po usunieciu blaszki mam spiac kolumny ze wzmakiem podwojnymi kablami czy musze miec specjalny wzmak A+B?

Dzieki za pomoc!

Dodatkowe informacje:

Watek z forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny mam teraz spiete tak:

ESA.jpg

Wzmak z tylu wyglada tak:

3622-I21b.jpg

Czy mam spiac wzmak z kolumnami takimi kablami?

3577059.jpg

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103613-tuning-esa-ostinato-2/

Nie wiem co dokładnie robili Koledzy po usunięciu blaszek, ale rozwiązania znane mi są dwa.

Albo kupujesz kable bi wire, jakie pokazałeś na zdjęciu, albo w miejsce blaszek wkładasz, osiągając ten sam efekt, co przy pomocy tych blaszek (połączenie terminali), a poprawiając walory brzmieniowe nowe zworki. Co do zworek, oferta jest szeroka, łącznie z tym, że możesz je wykonać z takiego kabla jaki masz w systemie.

Mam nadzieję że pomogłem, nie znam jednak tych kolumn, więc co do zmian nie podpowiem, choć doświadczenie podpowiada że w każdym wypadku powinno być lepiej. Warto się pobawić.

Najważniejsze, to zrobić próbę z kablami TYLKO w górnych zaciskach !

Po drugie rozłączyć zworki i dać dotychczasowe, zapewne grube kable na dół, a górę połączyć równoległymi przewodami typu taśma, cienka srebrzanka albo miedź do 0,5 mm średnicy.

Pewne możliwości poprawy analityczności i barwy daje też równoczesna wymiana okablowania kopułki właśnie na jeden z wyżej wymienionych przewodów. Ale to już, co kto lubi....i słyszy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Majac kiedys te kolumny, tlumilem ich tweeter.

Dla mnie byl za jasny, ale po modyfikacji okablowania wewnetrznego, bo oryginalne Kimber 4PR zamulaja te kolumny.

Zostawmy jednak modyfikacje wewnetrzne w spokoju.

Na zewnatrz korzystalem z dwoch par kabli w konfiguracji bi-wire.

Byly to dwie rozne pary:

- na tweeter, ltumiacy Van den Hul CS-18 (ten zielony)

Ukryta Zawartość

- na midrange, byl to srebrny SoundProjects

Kolumny w oryginale sa niby audiofilsko muzykalne, ale dla mnie byly za ciemne, dlatego je rozjasnialem.

Dzis nie chce tego oceniac w kategoriach absloutnych, bo mam inne doswiadczenia i sadze, ze tamta konfiguracja byla obarczona bardzo duzym bledem budowy systemu. Bladzilem po omacku w pierwszych latach fascynacji dzwiekiem wysokiej jakosci.

Ukryta Zawartość

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

W tym rzecz, że każdy lubi inne brzmienie i walczy o czasem absolutnie rozbieżne cechy dźwięku. Ja akurat słucham mogę powiedzieć - wszystkiego ( prawie ;- , robi WIELKĄ różnicę ) i zawsze mi brakowało otwarcia dźwięku, szczególnie instrumentów akustycznych; gitar, skrzypiec - szczególnie "z epoki". Ciekawe, że uzyskując to podanymi drucikami ( zarówno wewnątrz poprawianego przeze mnie wzmacniacza, kolumn, jak i kabli łączących ) uzyskałem żywe, z pazurem brzmienie gitar, blach, starego rocka, jak i nowszych produkcji typu Prince.

Ale to dotyczy MOJEJ szkoły dźwięku; skądinąd też wiem, że co ucho to inne potrzeby...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.